Het Groningse programma in Amsterdam was al bomvol, maar wegens succes is de voorstelling Keefman nog 2x extra te zien. Op zondag en maandag duikt acteur Peter Vandemeulebroecke na het spelen van De Twaalf Gezworenen de krochten van de stadsschouwburg in waar slechts 20 personen de prachtige voorstelling Keefman kunnen meemaken. Toegang is gratis.

Reserveren via sssba/keefman

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van Made in Groningen, van 26 t/m 30 maart in Stadsschouwburg Amsterdam. Twee verschillende voorstellingen van Club Guy & Roni, drie verschillende voorstellingen van het NNT. En verrassende performances op de avonden zelf. Niet te missen. Omdat de hoofdstad van het noorden het ontdekken waard is. En omdat u er deze keer dus niet voor naar Groningen hoeft.

Alles over De Twaalf Gezworenen in Amsterdam: klik hier

Made in Groningen vandaag van start

Geplaatst op: 26 maart 2015

Vandaag klinkt in Amsterdam het startschot voor 'Made in Groningen'. Vijf dagen lang brengt Groningen het beste op het gebied van theater, kunst, dans en muziek naar de hoofdstad. Onder anderen het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni zullen te zien zijn in de schouwburg aan het Leidseplein.


Naast de reguliere voorstellingen in de zaal is er een breed, gratis toegankelijk randprogramma georganiseerd. Actrice en zangeres Maartje van de Wetering, acteur Peter Vandemeulebroecke, beeldend kunstenaar Albert Geertjes, Groninger stadsdichter Kasper Peters, danseres Angela Herenda de Kroo, theatergroep Moeremans & Sons, winnaar van de Pop Talent Award 2014 The Blind Roofers: ze doen allemaal een duit in het zakje. Bekijk hier het volledige programma.

 

Maar er is meer! Ter ere van Made in Groningen biedt Marketing Groningen een geheel verzorgd cultureel weekend Groningen aan, inclusief kaarten voor de nieuwe voorstelling Sneeuwwitje van het NNT (met o.a. Charlie Chan Dagelet). Te winnen door elke bezoeker die zijn/haar gegevens hier achterlaat...

Spring 4ever van start in Kolham

Geplaatst op: 20 maart 2015

Dit voorjaar gaan jongeren uit Hoogezand-Sappemeer en omgeving hard aan de slag om een eigen theatervoorstelling te maken. In een loods in Kolham werken zij met NNT-professionals aan het script, het decor, de techniek en al het andere wat nodig is om de uiteindelijke voorstellingen tot een groot succes te maken.

Door Spring doen jongeren nieuwe ervaringen op en ontdekken zij nieuwe talenten bij zichzelf. Zoals Dagblad van het Noorden beschrijft: "Doel is jongeren bewust te maken van hun mogelijkheden. Initiatiefrijk en weerbaar te maken. Daardoor kunnen problemen op school, thuis of met het vinden van werk kansrijker tegemoet getreden worden. ,,Spring geeft tekst op het moment dat je zelf even geen tekst hebt."

Alle informatie over Spring: klik hier

Lees het laatste nieuws in de Spring 4ever nieuwsbrief: klik hier

 

Vooroordelen in de strafrechtspraak i.s.m. Noord Nederlands Toneel

Debat en toneel op maandag 23 maart
Debat op maandagavond, ‘gevoed’ door toneel. De avond is geïnspireerd op de klassieker 'De twaalf gezworenen' van de Amerikaanse schrijver Reginald Rose, die dit voorjaar wordt gespeeld door het Noord Nederlands Toneel en is georganiseerd door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA.
 

De twaalf gezworenen
Een zestienjarige jongen uit een achterbuurt staat terecht voor de moord op zijn vader. 12 mannelijke juryleden oordelen over zijn leven of dood. Het bewijs lijkt glashelder: schuldig. Maar bij de eerste stemming zet één jurylid vraagtekens. Hij twijfelt, maar wordt weggehoond door de andere juryleden. Er ontspint zich een verhit debat over wie gelijk heeft. Dan blijkt eigenlijk ieders handelen te zijn gevoed door vooroordelen, groepsdruk en persoonlijke angsten. Dit voorjaar speelt het Noord Nederlands Toneel de klassieker De twaalf gezworenen van de Amerikaanse schrijver Reginald Rose. Deze voorstelling vormt de inspiratie voor deze debatavond..
 

Debat
Tijdens de bijeenkomst zullen deskundigen uit de praktijk en de wetenschap met elkaar in debat gaan over de vraag welke rol vooroordelen spelen in de rechtspraak. Hoe komen vooroordelen tot stand en is het eigenlijk wel gewenst – en überhaupt mogelijk – om ze volledig uit te bannen? Wat zegt invloed van persoonlijke opvattingen in besluitvormingsprocessen over de onpartijdigheid van de rechter en de legitimiteit van de rechtspraak? En hoe kunnen we voorkomen dat vooroordelen in de opsporing en vervolging de overhand nemen? Het debat wordt afgewisseld met korte fragmenten uit de voorstelling ‘De twaalf gezworenen,opgevoerd door acteurs van het Noord Nederlands Toneel.
 

Sprekers
Aan het debat zullen deelnemen Eddy Bauw (Raad voor de rechtspraak en hoogleraar rechtspleing UvA, Rosa Jansen (bestuursvoorzitter SSR - Studiecentrum Rechtspleging), Peter van Koppen (hoogleraar rechtspsychologie VU), en Daniël Wigboldus (hoogleraar sociale psychologie Radboud Universiteit). Nina Holvast (rechtssocioloog UvA) treedt op als moderator. De toneelfragmenten worden o.a. verzorgd door Martin de Rijk (gastacteur Noord Nederlands Toneel).

Met korting naar De Twaalf Gezworenen
Bezoekers van het debat krijgen een actiecode waarmee men tegen gereduceerd tarief entreekaarten kan kopen voor de voorstelling van De Twaalf Gezworenen op 29 en 30 maart in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Programma

 • 17.00 uur inloop
 • 17.30 uur start programma
 • 18.45 uur einde programma
 • aansluitend diner (optioneel)


Alle informatie en aanmelden: klik hier 

 

Nagenieten van de première

Geplaatst op: 05 maart 2015

De dagen na de première zijn vaak een roes van de drukke periode ervoor. Na de intensieve repetities en voorbereidingen in de breedste zin van het woord, komt alles samen op de dag van de eerste échte voorstelling in de Stadsschouwburg.

Genodigden, prominenten, familie, vrienden en andere theaterliefhebbers waren getuige van de vuurdoop van ‘De Twaalf Gezworenen’ op het toneel, onder leiding van Guy Weizman. Het was een zeer geslaagde middag, daar zijn de foto’s, filmpjes, recensies en talloze tweets dan weer getuige van…

 

Wil je alles rondom de première nog eens op een rijtje zien? Klik dan hier!

Prachtige première De Twaalf Gezworenen

Geplaatst op: 02 maart 2015

Op zondagmiddag 1 maart ging De Twaalf Gezworenen in een bomvolle Stadsschouwburg Groningen feestelijk in premiere. Het toneeldebuut van choreograaf Guy Weizman oogst lovende publieksreacties, onder andere op twitter. Het klassieke stuk is met 'vindingrijke vormgeving' een 'lust voor het oog', aldus Dagblad van het Noorden. 

Bekijk het fotoverslag van de premiere: klik hier
 

De Twaalf Gezworenen is te zien t/m 3 mei 2015. 

Alles over De Twaalf Gezworenen: klik hier

Win een maatpak van Hugo Boss Groningen

Geplaatst op: 23 februari 2015

Iedereen die een kaartje koopt voor De Twaalf Gezworenen in de Stadsschouwburg Groningen maakt automatisch kans op een maatpak van Hugo Boss Groningen ter waarde van €550,-! De winnaars worden door middel van een loting gekozen en krijgen eind april 2015 persoonlijk bericht. 

Hugo Boss Groningen is gevestigd aan het A-kerkhof 37 te Groningen.  

 

Marcel Hensema in Nieuwsuur

Geplaatst op: 17 februari 2015

Herbekijk het item over de invloed van gaswinning op de Groningse cultuur met onder andere Imca Marina, Marcel Hensema en Marjoleine de Vos. 

"Wie wil weten hoe Groningers praten, denken en voelen mag de show 'Mijn Tweede' van Hensema niet missen. Het goede nieuws is dat je er niet eens de Randstad voor uit hoeft. Eind maart speelt Hensema 'Mijn Tweede' in Amsterdam."

Herbekijk het item: klik hier

Mijn Tweede: extra voorstellingen in het land

Geplaatst op: 30 januari 2015

En wederom zijn er extra voorstellingen van Mijn Tweede bijgevoegd in de speellijst. Extra bijzonder is dat Mijn Ede en Mijn Tweede te zien zijn in de Stadsschouwburg Amsterdam op zaterdag 28 maart.

Beide hitvoorstellingen spelen diezelfde dag in de grote zaal: Mijn Ede om 16:00uur en Mijn Tweede om 20:30uur. Wees er snel bij als je deze tour de force van Marcel Hensema wil meemaken!  

Verder zijn er nog extra voorstellingen in de Stadsschouwburg Groningen, Zoutkamp en Stadskanaal bijgevoegd in de tournee. 


Voor alle informatie en tickets: klik hier

Tijdens de theaterworkshop 'Geen applaus voor cijfers' staan jouw fantasieën, ideeën, frustraties tijdens je gewone schooldag centraal. Zou je iets anders willen, alles op zijn kop willen zetten of de regels juist willen aanscherpen? Wat voor les zou jij willen geven, wat voor leraar zou jij zijn of hoe zou jij een perfecte leerling spelen?

1001 vragen die wij in 8 bijeenkomsten samen met jou willen onderzoeken. De workshop wordt afgesloten op 17 februari met een openbare presentatie.

Wij komen samen op

Maandag 19 en dinsdag 20 januari van 18:30 - 20:30 uur

Maandag 2 en dinsdag 3 februari van 18:30 - 20:30 uur

Maandag 9 en dinsdag 10 februari van 18:30 - 20:30 uur

Maandag 16 en dinsdag 17 februari van 18:30 - 20:30 uur

 

Waar

De Machinefabriek – Bloemstraat 38 – 9712 LE - Groningen

 

Praktisch

De workshop is geschikt als je 12 of 13 jaar oud bent. Deelnemen is gratis.

 

Aanmelden

Stuur voor 15 januari 2015 een mail naar: rene@nnt.nl

 

Vragen

Bel met René de Haan op nummer 050-5885447

 

 

Repetities De Twaalf Gezworenen van start

Geplaatst op: 06 januari 2015

Nieuw jaar, nieuwe voorstellingen! Deze week starten de repetities van De Twaalf Gezworenen in Theater de Machinefabriek. Onder leiding van regisseur Guy Weizman gaat de volledig mannelijke cast aan de slag met de klassieker uit 1954.

Openbare repetitie 
Wat er gebeurt in de repetitieruimte blijft in de repetitieruimte. Maar voor 1 keer wordt er toch publiek toegelaten om een glimp op te vangen van het repetitieproces. Met hoge uitzondering is het op donderdag 29 januari mogelijk om een repetitie bij te wonen in de Stadsschouwburg Groningen. De entree is  €5,- of gratis voor NNT-vrienden*. Voor alle informatie en kaarten klik hier. 


Guy Weizman, bij velen bekend als artistiek directeur van Club Guy & Roni, werkt veelvuldig met acteurs, en regisseerde in 2009 het stuk 60 Years bij Schauspiel Köln met 5 acteurs en 5 dansers. Voor het NNT is Weizman geen onbekende. Hij werkte mee aan verschillende co-producties, waaronder Heelhuids en HalsoverkopCrash en meest recent De Laatkomer
 

Reginald Rose (1920-2002) putte vooral uit eigen ervaring als jurylid bij een moordzaak toen hij De Twaalf Gezworenen in 1954 als teleplay schreef. Vooral door de met Oscars-nominaties overladen verfilming, met schitterende hoofdrollen van Henry Fonda en Lee J. Cobb, en de vele theaterbewerkingen groeide het uit tot een ware klassieker. Het werk van Rose kenmerkt zich door controversiële sociale en maatschappelijke thema’s zoals abortus en burgerrechten. ‘Ik vind het belangrijk om over onrecht te schrijven’. 

Lees verder.. 

* Ook vriend worden? Klik hier

Aanmeldingen Dichterbij 2015 zijn gestart!

Geplaatst op: 11 december 2014

Zoals elk jaar krijgt een grote groep jongeren de unieke kans om in een enorm tempo onder professionele begeleiding een eigen voorstelling te maken en te spelen voor een publiek. We doen dit in ons eigen huis, Theater de Machinefabriek in Groningen. De deelnemers storten zich op alle facetten van theatermaken: acteren, dansen, musiceren, zingen, techniceren, filmen, bouwen, ontwerpen, grimeren en publiceren.  

Meedoen? Alle info: klik hier

 

Extra voorstellingen Mijn Tweede

Geplaatst op: 03 december 2014

Na het overweldigende succes van Mijn Ede, komt Marcel Hensema in het nieuwe jaar met Mijn Tweede. Deze nieuwe voorstelling zal te zien zijn in Theater de Machinefabriek en daarna in buurthuizen en kroegen in de provincie. Vandaag start de kaartverkoop voor extra voorstellingen in januari en februari 2015.  

 

Twee jaar lang tourde Marcel Hensema succesvol met Mijn Ede en ontmoette honderden mensen die hem na elke voorstelling hun verhalen wilden, nee móesten vertellen. Met deze verhalen werd de basis gelegd voor Mijn Tweede, zijn nieuwe solovoorstelling. 

 

Voor alle speeldata, informatie en kaarten: klik hier 

De tournee van De laatkomer sluit op 17 december feestelijk af in een volledig uitverkochte theaterzaal in de NTG Schouwburg te Gent. Eerder deze week was De laatkomer voor het te zien in Vlaanderen, in Brugge en Hasselt.
 

Voordat De laatkomer op 17 december aankomt in Gent, is de voorstelling de hele decembermaand nog te zien in onder andere Eindhoven (ma 1 dec), Hoorn (di 2 dec), Tiel (wo 3 dec), Enschede (za 6 dec), enz.

 

Voor alle informatie en de gehele speellijst klik hier

Doe-cadeau's en 'belevingen' zijn in. Daar speelt het NNT graag op in door iedereen er op te wijzen dat Stereotypografilologica een origineel en bijzonder cadeau is om te geven of te krijgen, ook voor bijvoorbeeld Sinterklaas! 

Ter inspiratie is hier een kant en klaar gedichtje:

                               Lieve . . . . . . . . . ,

Sinterklaas houdt wel van een verrassing op z’n tijd
        Daarom moest hij dit cadeautje aan je kwijt
                    Acteur Peter Vandemeulebroecke
           Doet een nieuwe voorstelling uit de doeke
           En op 13, 14 of 15 dec ga jij die bezoeke!
               Heel fijne voorstelling gewenst alvast
         Het is een ontroerend en hard liefdesverhaal
                              dat je zeker verrast

                                 Groeten Sint en Piet 

Stereotypografilologica
 is in totaal 3x te zien in Theater de Machinefabriek; op zaterdag 13, zondag 14 en maandag 15 december. Voor het bestellen van kaarten klik hier.


Prijsinformatie:
Normaal:                    €10,-
CJP /studentenkaart:  €7,50
NNT Passie* of Grand Pas**: €5,-

*De NNT-vriendenprijs is geldig voor 2 personen! Neem iemand mee en betaal slechts €10,- in totaal. Als NNT-vriend ondersteunt u het werk van het NNT voor €15,- per seizoen. Als dank daarvoor geniet u van vele voordelen. Voor meer informatie klik hier

** Vrienden van het Grand Theatre krijgen op vertoon van hun Grand Pas dezelfde korting als NNT-vrienden. Kies bij het bestellen kaarten met NNT Passie-prijs en toon uw Grand Pas aan de kassa als bewijs. Meer info over de Grand Pas klik hier 

 

Mijn Ede is een theaterkraker van jewelste. De tournee is voor de derde keer verlengd en alle voorstellingen zijn al maanden uitverkocht. Ook de laatste voorstelling van de najaarstournee op 18 december was binnen 24 uur uitverkocht, dus hebben we besloten om op zondag 21 december om 16.00 uur twee extra voorstellingen te spelen in de Stadsschouwburg Groningen: een matinee- (16.00 uur) en een avondvoorstelling (20.15 uur).  Zo krijgt iedereen nog een laatste kans om dit 'theaterjuweeltje' (Dagblad vh Noorden) mee te maken. 


Meer info over Mijn Ede en reserveren klik hier.

 

NNT brengt Borgen in 2016 als theaterbewerking

Geplaatst op: 06 november 2014

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) heeft als eerste toneelgezelschap de exclusieve rechten verkregen om de Deense tv-serie BORGEN voor het theater te bewerken. Deze internationale hitserie van Adam Price won in 2012 de prestigieuze BAFTA-award voor ‘beste internationale televisiedrama’.

 

Begin maart 2016 gaat de theaterbewerking BORGEN in première.

 

Voor meer info zie persbericht:   


1e-persbericht-NNT-Borgen-_def__-nov-14.pdf

Korting voor NNT-vrienden op Shoot the Messenger

Geplaatst op: 05 november 2014

NNT-vrienden kunnen voor een vriendenprijsje naar Shoot the Messenger op woensdag 12 en donderdag 13 november om 20:30 uur in het Grand Theatre. Op vertoon van je NNT Passie krijg je €5,- korting en betaal je slechts €11,- voor deze 'uiterst vermakelijke persiflage van de theaterbezoeker', aldus NRC Handelsblad.
 

Het publiek voor een voorstelling vormt een gelegenheidsgemeenschap. Het doel van samenkomst is helder, de voorstelling. De codes van dit ritueel zijn ook bekend: het publiek komt binnen, neemt plaats op de tribune, zet zijn telefoon uit en murmelt nog wat met zijn buurvrouw op gedempte toon. Wanneer de stilte zich meester maakt van de ruimte geeft het publiek zijn aandacht aan de verbeelding en het verbeelde.


In 'Shoot The Messenger' loopt het anders dan verwacht. Tussen het publiek bevinden zich 6 personages vermomd als onschuldige bezoekers. Zij beginnen zich te roeren als het ritueel zich niet volgens normale gang van zaken voltrekt. Ze vinden elkaar in hun gemeenschappelijke onvrede. Elkaars visies en meningen toetsend komen ze tot een besluit dat ze van de daken zingen.

Shoot the Messenger is een voorstelling van Moeremans & Sons / De Coproducers met muziek van Eefje de Visser. 

'Innemend en komisch tot aan het gezongen einde toe.' - Volkskrant

'Grappige tekst van Sarah Moeremans..spel van jong komische talenten.’ - theaterkrant.nl

Voor alle info en kaarten zie de website van het Grand Theatre.

Voor alle info over de NNT-vrienden en het bestellen van de NNT-Passie klik hier.

Alle voorstellingen Mijn Ede uitverkocht

Geplaatst op: 04 november 2014

De hit-voorstelling Mijn Ede is tot en met eind november helemaal uitverkocht. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het inplannen van nieuwe voorstellingen.


Zodra er nieuwe speeldata bekend zijn wordt dit via de websitefacebooktwitter en de digitale nieuwsbrief bekend gemaakt. Wij adviseren belangstellenden om deze kanalen in de gaten te houden voor de meest actuele informatie omtrent Mijn Ede.

De laatkomer in Amsterdam + vinyl releaseparty

Geplaatst op: 27 oktober 2014

Maandag 27 en dinsdag 28 oktober speelt De laatkomer in de Stadsschouwburg Amsterdam. Na afloop van de eerste voorstelling op maandag is de officiële presentatie van de enige echte Laatkomer vinyl-single. De nummers worden live uitgevoerd door de Laatkomer-acteurs en door componist Eef van Breen. Bovendien heeft NNT-vormgever André Joosten een aantal unieke platenhoezen ontworpen, die alleen op maandag 27 oktober te koop zijn.
 

Vinyl Release Party / De laatkomer / maandag 27 oktober, ​22:45 uur / Stadsschouwburg Amsterdam - in de rotonde (achter in café Stanislavski)

Niet in Amsterdam? De vinyl-single met de originele muziek uit de voorstelling ook verkrijgbaar in onze webshop.

Op deze uitgave staan twee nummers uit de voorstelling, gecomponeerd door Eef van Breen die tevens de muziek componeerde voor eerdere voorstellingen als 'Misdaad en Straf' en 'Fellini'. Ook pianist Nico van der Linden die meespeelt in De laatkomer is te horen op de plaat. 

De officiele Laatkomer vinyl-single kost €7,50 inclusief bijpassende hoes en verzendkosten.

Bestel de single via onze webshop

Kant A: Tree, Carrot, Lamp / Kant B: Do it now 

Hans Dagelet ook te zien in de RKZbios Groningen

Geplaatst op: 23 oktober 2014

Terwijl Hans Dagelet in het theater staat met De laatkomer, is hij ook te zien in filmtheaters als hoofdrolspeler in de film Helium. Tijdens het Nederlands Filmfestival 2014 won deze film twee Gouden Kalveren voor camerawerk en muziek. Helium draait op zaterdag 25 en maandag 27 oktober in de RKZbios Groningen. Onder de bezoekers wordt een leuke prijs verloot. 


Frans Weeling, topcrimineel, is genoodzaakt enige tijd onder te duiken in een vakantiepark op het eiland Texel. Tijdens zijn verblijf op het eiland wordt hij met zichzelf geconfronteerd en komt hij tot het besef dat er voor hem niets hogers in het leven meer haalbaar is; hij realiseert zich dat hij een minuscuul radertje is in het universum. Dit besef geeft hem een verlicht gevoel, maar brengt hem ook in conflict met zijn positie en perspectieven in de onderwereld. 

Bekijk de trailer hier

 

Helium draait zaterdag 25 en maandag 27 oktober in de RKZbios Groningen

 

Vandaag is de kaartverkoop van het Jonge Harten Theaterfestival 2014 gestart! 

Van 21 t/m 29 november 2014 presenteert Jonge Harten in Groningen meer dan vijfentwintig vernieuwende voorstellingen van jonge theatermakers uit binnen- en buitenland. 


Bekijk het Jonge Harten programma in ons Theater de Machinefabriek hier

Bekijk het volledige programma hier

Joachim Robbrecht is genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs voor de tekst van Crashtest Ibsen II Volksvijand in regie van Sarah Moeremans. 

De Taalunie Toneelschrijfprijs bekroont de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. De prijsuitreiking vindt afwisselend in Vlaanderen en Nederland plaats. 


Met de Taalunie Toneelschrijfprijs wil de Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk stimuleren. De prijs bedraagt 10.000 euro. 


De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2014 bestaat uit 
Silvia Andringa (freelance regisseur en artistiek leider van De Jonge Republiek en artistieke leiding van festival Halbstark in MünsterBram Coopmans (acteur) en Ruth Mariën (dramaturg). Steven Peters is secretaris.


Naast Joachim Robbrecht zijn er drie anderen genomineerd:

• Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) van Magne van den Berg 

• Dracula van Freek Vielen

• Vette Dinsdag van Peer Wittenbols

Op de vooravond van de Provinciale verkiezingen hebben vijftig culturele ondernemingen een document gepubliceerd over de betekenis van kunst en cultuur in Stad en Ommeland. Met dit document wijst de culturele sector de politiek op de kansen die gegrepen kunnen worden in de aanloop naar de nieuwe Cultuurnota. 


Kunst en cultuur in de provincie Groningen

Enkele handreikingen die gedaan worden, zijn gebaseerd op de stellingen dat kunst en cultuur een belangrijke rol spelen in het DNA van veel Groningers. Daarnaast wordt cultuur gezien als economische aanjager en als verbindende factor tussen Stad en ommeland. De kansen die zijn gepresenteerd roepen op tot investeren in de culturele sector. "Zie kunst en cultuur als instrument voor verbetering van de Noordelijke economie, vestigingsbeleid, onderwijs en sociale cohesie."

 

Alle kansen staan beschreven in het document "Kunst en cultuur in Groningen: Energie voor de regio" klik hier

 

Het begon als een rekwisiet, maar intussen is de vinyl-single met de originele muziek uit de voorstelling ook in beperkte oplage verkrijgbaar in onze webshop. 

 

Op deze uitgave staan twee nummers uit de voorstelling, gecomponeerd door Eef van Breen die tevens de muziek componeerde voor eerdere voorstellingen als 'Misdaad en Straf' en 'Fellini'. Ook pianist Nico van der Linden die meespeelt in De laatkomer is te horen op de plaat. 

 

De officiele Laatkomer vinyl-single kost €7,50 inclusief bijpassende hoes en verzendkosten.

 

Bestel de single via onze webshop

Kant A: Tree, Carrot, Lamp / Kant B: Do it now 

 

Lovende recensies voor De laatkomer

Geplaatst op: 01 oktober 2014

Schrijver Dimitri Verhulst was aanwezig op de premiere van De laatkomer en vond de bewerking van zijn boek zeer geslaagd: “Het is een heel mooie voorstelling geworden. Het was ontroerend op de plaatsen waar het ontroerend moest zijn, het was pijnlijk op de plaatsen waar het pijnlijk moest zijn, de humor bleef gehandhaafd en tot mijn grote verbazing zijn al mijn teksten overeind gebleven. Het is gewoon letterlijk het boek. Ik ben verschrikkelijk content.”

 En de pers lijkt het met hem eens, zie hieronder een greep uit de lijst met recensies. 

 

Trouw: 5 sterren

Door Hanny Alkema: "Prachtige beeld...Sublieme enscenering... De toneelversie van De laatkomer stelt het origineel ver in de schaduw...
De heldere bewerking (Dirkje Houtman), de vervreemdende muziek (Eef van Breen), het schijnbaar simpele licht- (Remko van Wely) en decorontwerp (André Joosten), het voortreffelijk figurerende ensemble...Groots in zijn subtiliteit."

 

Theaterkrant: 4 sterren 

Door Luuk Verpaalen: 'Dagelet schittert...De literaire taal van Verhulst besnuffelend dan wel uitspugend, geeft hij [Dagelet] op overrompelende wijze gestalte aan het personage.'

 

Dagblad van het Noorden: 4 sterren

Door Eric Nederkoorn: "Dit is wat je noemt een bewerking...Weer grijpt het NNT een heftig thema bij de lurven. Weer leidt dit tot een memorabele voorstelling...pracht van een tekstbehandeling...Dagelet speelt op prijzenswaardige wijze het hoofdpersonage..." 

 

Volkskrant: 3 sterren

Door Vincent Kouters: "Geraffineerde voorstelling...Een zwaar onderwerp als dementie op lichte toon en met humor...Mafaalani behoudt op het toneel een groot deel van Verhulsts lichtheid."

 

NRC: 3 sterren

Door Kester Freriks: "In een lange monoloog, recht uit de roman De laatkomer, vertelt Hans Dagelet als Désiré over zijn listige spel. Vitaal is hij, veerkracht schuilt in zijn schouders. Hij viert het leven in de ontluisterende entourage van Home Winterlicht."

 

Voor alle perspublicaties: klik hier

 

 

Dit weekend staat bol van activiteiten rondom De laatkomer. Naast dat de voorstelling speelt op vrijdag, zaterdag (try-outs) en zondag (premiere!), komt schrijver Dimitri Verhulst van het gelijknamige boek naar Groningen. 

 

Op zaterdagavond geeft Dimitri Verhulst acte de presence bij Kantoorpoezie in Theater de Machinefabriek. Vervolgens is hij op zondagmiddag te gast in de bibliotheek Groningen voor een vraaggesprek met Coen Peppelenbos.

 

Kijk hier voor alle tijden, tickets en extra info over Dimitri Verhulst in Groningen.

 

Blijf je toch liever thuis dit weekend? Kijk dan naar de televisieserie Hollands Hoop van regisseur Dana Nechushtan (Don Juan, De Twaalf Gezworenen) met Marcel Hensema (Mijn Ede) in de hoofdrol. Zaterdag 21uur NPO2. 

Hans Dagelet speelt de hoofdrol in De laatkomer die zondag aanstaande in premiere gaat in de Stadsschouwburg Groningen. In het programma Nooit Meer Slapen op radio 1 werd Hans Dagelet uitgebreid geinterviewd over deze bijzondere rol.


"Ik doe niet zoveel toneel meer. Vijftig of zestig keer hetzelfde spelen is bijna niet te doen." En toch vertolkt Hans Dagelet in De laatkomer de rol van Desiré, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst, die zo'n vijftig keer wordt opgevoerd in theaters in Nederland en Belgie. 

 

Naast de voorbereiding op deze rol, schetst Hans Dagelet in het interview ook zijn heldere kijk op kunst: "Alles wat je niet van vinden in het gewone leven kan je vinden in kunst. Het gaat alle kanten op. Het gaat heel diep, het gaat heel hoog, het gaat heel ver. Het is ongerijmd. Het kan je in verwarring brengen, het kan je ontroeren. Kunst vertegenwoordigt alles wat er verder niet is."  

 

Beluister het gehele interview met Hans Dagelet hier

Op zaterdag 27 en zondag 28 september is de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst te gast in Groningen. Hij zal onder meer een bijdrage leveren aan Kantoorpoezie in Theater de Machinefabriek op zaterdagavond. Op zondagmiddag staat een signeersessie en vraaggesprek gepland in de bibliotheek en vervolgens woont hij de premiere van De laatkomer bij in de Stadsschouwburg Groningen. 

 

Kantoorpoëzie zaterdag 27 sept. 22uur 
Kantoorpoëzie is het jongste en meest spannende poëziepodium van Groningen. Tijdens de Dimitri Verhulst-dagen presenteert Kantoorpoëzie enkele bejaarde, opgescharrelde dichters, in combinatie met nieuwe muziek uit Groningen én een optreden van Dimitri Verhulst zelf. Aan het eind van de avond is het feest, met plaatjes, jonge mensen en natuurlijk met een biertje. 

 

Datum: Zaterdag 27 september
Aanvang: 22.00 uur 
Locatie: Theater de Machinefabriek, de Garage. Bloemstraat 38 (ingang achterkant pand)
Entree: € 3,- 
Meer informatie: klik hier 

 

Signeersessie en vraaggesprek zondag 28 sept. 13:30uur Bibliotheek Groningen
Goed een jaar geleden vertrok Dimitri Verhulst naar Zweden vanwege de liefde. Hij keert terug naar de Lage Landen om met dichter, schrijver en blogger Coen Peppelenbos in gesprek te gaan over onder andere zijn nieuwste boek Kaddisj voor een kut. Hij licht misschien zelfs een tipje van de sluier op over het Boekenweekgeschenk 2015. 

 

Datum: Zondag 28 september
Aanvang: 13.30 uur 
Locatie: Centrale Bibliotheek, Het Buro 
Entree: Entree: €5,00 of gratis op vertoon van je Bibliotheekpas (excl. entreekaart première De laatkomer
Meer informatie: Klik hier 

 

Premiere De laatkomer zondag 28 sept. 16:00uur Stadsschouwburg Groningen
Na de signeersessie en het interview in de bibliotheek gaat De laatkomer in premiere in de Stadsschouwburg Groningen. Het toneelstuk, naar de gelijknamige bestseller van de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst, volgt het leven van Désiré (Hans Dagelet); een man op leeftijd die de kleinerende houding van zijn vrouw zat is en weer plezier wil hebben in het leven. Hij besluit revanche te nemen en belazert zijn omgeving op hilarische wijze door zich voor te doen als demente grijsaard. 

 

Datum: Zondag 28 september 
Aanvang: 16.00 uur  
Locatie: Stadsschouwburg Groningen  
Entree: €21,-  
Meer informatie: Klik hier 

Nieuw seizoen, nieuwe voorstellingen, nieuwe vriendschappen! Draag je theater een warm hart toe? En hou je van onze voorstellingen? Sluit je dan aan bij de NNT-vriendenclub.

Voor €15,- per seizoen ondersteun je het werk van het NNT én ontvangt je direct leuke voordelen zoals:  

* €5,- korting op alle NNT-voorstellingen in Theater de Machinefabriek en de Stadsschouwburg Groningen

* gratis koffie of thee in Theater de Machinefabriek en de Stadsschouwburg Groningen

* gratis toegang op alle openbare repetities

* de nieuwste editie van het magazine Theatermaker als welkomstcadeau

* exclusieve uitnodigingen en inside info

 

Aanmelden 
Het aanmelden als NNT-vriend gaat gemakkelijk via het online kassasysteem. Om te bestellen klik hier. U krijgt uw persoonlijke NNT-passie zo snel mogelijk thuisgestuurd. 

 

Kaarten bestellen

Speciaal voor NNT-vrienden zijn kaarten voor de Stadsschouwburg Groningen nog telefonisch te reserveren via 050-3680368. U betaalt de kaarten (met korting) pas op de voorstellingsavond aan de kassa. Vergeet uw pas niet mee te nemen als bewijs!

Kaarten voor voorstellingen in Theater de Machinefabriek bestelt u gemakkelijk online via de desbetreffende voorstelling op nnt.nl. Kies in het bestelproces de kortingsoptie NNT-passie en neem uw pas mee naar Theater de Machinefabriek. Ook voor een gratis kopje koffie of thee!

Sarah Moeremans wint Erik Vos Prijs 2014

Geplaatst op: 10 september 2014

De Erik Vos Prijs gaat dit jaar naar regisseuse Sarah Moeremans. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro en is vrijdag 5 september door de naamgever zelf uitgereikt tijdens het Nederlands Theaterfestival in Theater Bellevue in Amsterdam.

Sarah Moeremans (1979) studeerde aan de Kunsthumaniora Sint Lucas in Gent (kostuum, mode en textielontwerp), aan de acteursopleiding Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en aan de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Voor haar afstudeerregie Roostattoo won zij in 2005 de Ton Lutz Prijs. Als actrice, regisseuse en vormgeefster werkte ze onder andere bij het Huis van Bourgondië, Toneelhuis, Victoria, de Veenfabriek, Theater Frascati en het Ro Theater. Momenteel is zij vaste regisseuse bij het Noord Nederlands Toneel (NNT) en de stuwende kracht binnen het theatercollectief Moeremans&Sons. Afgelopen woensdag ging het door haar bij Orkater geregisseerde Een pure formaliteit in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

 

Met haar voorstellingen snijdt Moeremans bij voorkeur grote filosofische en morele vraagstukken aan, waarbij ze haar ambachtelijke, monumentale en dramaturgische inzicht verbindt met ontwrichtende, aanstekelijke performance. Een speciale vermelding verdient haar recente Crashtest Ibsen-reeks bij het NNT, waarin zij op trefzekere wijze het theater zowel weet te bespotten als te vieren. De jury meent dat Sarah Moeremans zichzelf de laatste jaren zodanig heeft weten te overtreffen, dat zij een meer dan terechte winnaar is van de Erik Vos Prijs 2014.

 

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt en gaat vergezeld van een geldbedrag van vijfduizend euro. Eerdere winnaars waren Daniëlle Wagenaar, Ola Mafalaani, Hotel Modern, Lotte van den Berg, Jetse Batelaan, Laura van Dolron, Susanne Kennedy en Alexandra Broeder. De jury bestaat uit Leonie Clement, Eve Hopkins, Tobias Kokkelmans en Steven Peters.

 

De jury richt zich bij haar keuze op de nieuwe generatie theatermakers, die zich in een relatief korte periode van werkzaamheid heeft onderscheiden door zeggingskracht, sterke vormtaal, artistieke eigenheid en vakmanschap.

 

De Stichting Erik Vos Prijs is opgericht in 1997, met als aanleiding het afscheid van Erik Vos als artistiek leider van Toneelgroep De Appel en is gevestigd in Den Haag. Deze prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de ABN AMRO, de Stichting Vrienden van Toneelgroep De Appel en het ministerie van OCW.

 

Bron: Theaterkrant.nl 

Fellini is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2014. En is voor de aller- állerlaatste keer te zien op 5 en 6 sept in Amsterdam en op vrijdag 12 sept in Groningen.

De jury schreef over de voorstelling: “Mafaalani creëerde een bonte voorstelling inclusief tapdance-act en luchtacrobatiek, die ondanks alle spektakel toch subtiel blijft en ontroert. Fellini is naast een geslaagde ode aan Il Maestro, ook een fraai eerbetoon aan de magie van theater.”


Kunstsocioloog Pascal Gielen opent het Theater Festival on tour in Groningen met goed nieuws. Uit zijn onderzoek blijkt dat cultuur van waarde is voor iedereen. Elke dag. Kunst en cultuur maken ons gelukkig, slim en gezond. Hij gaat in gesprek met de Groningse cultuurwethouder Paul de Rook, Arjen Boswijk (dichter/onderwijzer), Saskia Bak (directeur Fries Museum) en Sue-an van der Zijpp (conservator Groninger Museum). 

 

Bestel kaarten voor Fellini tijdens het Theater Festival in Amsterdam: klik hier 

 

Zie hieronder het hele programma van het Theater Festival on tour in Groningen:  

 

* De waarde van cultuur Gesprek Pascal Gielen, Paul de Rook, Arjen Boswijk, Sue-an van der Zijpp e.a. / woensdag 10 september, 19.00 uur / Grand Theatre (ism het Groninger Forum)


* Theater Artemis De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen / woensdag 10 september, 20.30 uur / Grand Theatre 


* Emke Idema RULE™ / donderdag 11 september, 20.30 uur / Grand Theatre


* Noord Nederlands Toneel Fellini / Ko van den Bosch vrijdag 12 september, 20.15 uur / Stadsschouwburg


* Fahd Larhzaoui Schijn / zaterdag 13 september, 20.30 uur / Grand Theatre


* Het Houten Huis Hotel Perdu (6+) / zondag 14 september, 15.00 uur / Grand Theatre

 

Deze week, van maandag 25 t/m vrijdag 29 augustus, staat Theater de Machinefabriek (Bloemstraat 38) in het teken van boeken kaften! Met liefde stellen wij onze oude NNT-affiches beschikbaar voor jouw nieuwe boeken. Origineler kaftpapier kun je je niet bedenken toch? 
De boekenkaftsessie is in principe alleen toegankelijk voor NNTWEE'ers, maar als je van plan bent (gratis) lid te worden van dit onovertroffen NNT-jongerenplatform ben je ook meer dan welkom. 
Check ook de Facebook pagina of de NNT-website

Eleonora te zien op Noorderzon

Geplaatst op: 19 augustus 2014

Tijdens het Performing Arts Festival Noorderzon in Groningen (21 aug t/m 31 aug) is de voorstelling Eleonora te zien in Zorgcentrum Ebbingepoort. Deze kleine, aangrijpende voorstelling is geschreven en wordt gespeeld door Jochem Stavenuiter, die vanaf dit nieuwe seizoen de NNT-cast komt versterken. Jochem was eerder al te zien in de NNT-voorstelling Fellini.

 

Indrukwekkende ode aan een moeder
Soms vergeet ze ineens wie ze is. Of wie hij is. Of ze stapt in haar eentje het verzorgingstehuis uit om te verdwalen in de stad. De moeder van acteur Jochem Stavenuiter kreeg een hersenbloeding toen hij vijftien was. Haar geheugen raakte daardoor blijvend beschadigd. In Eleonora vertelt Stavenuiter over zijn moeder, over zijn bezoeken aan het verzorgingstehuis en over de bizarre wereld waarin je terecht komt als je geheugen niet meer functioneert. Het resultaat is een kleine, aangrijpende voorstelling, waarin Stavenuiter zijn talenten als verteller en mimespeler optimaal combineert. Deze ontroerende voorstelling was al eerder te zien in de Nederlandse theaters, maar wordt nu voor Noorderzon hernomen en gespeeld in een bejaardentehuis. Jochem Stavenuiter is acteur bij het Noord Nederlands Toneel en heeft zijn eigen mimegezelschap, Bambie. Met Bambie won hij al twee keer de VSCD-mimeprijs.  

 

Bekijk voor alle info en tickets de website van Noorderzon.

Op zondag 26 oktober zal de hitvoorstelling Mijn Ede twee keer spelen in de Stadsschouwburg Groningen. Aanvankelijk was er één voorstelling gepland om 16:00 uur, maar deze is al zo goed als uitverkocht. Vandaar dat er een extra avondvoorstelling te zien is om 20:15 uur.

Bestel je kaarten voor Mijn Ede op 26 oktober alvast op de website van de Stadsschouwburg. Klik hier

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) brengt dit jaar een theaterbewerking van de roman De laatkomer van de Vlaamse bestsellerauteur Dimitri Verhulst. Voor het randprogramma van deze productie is het NNT op zoek naar figuranten op leeftijd (ouder dan 75 jaar oud), woonachtig in (de buurt van) Groningen.

 

Het NNT zoekt ongeveer 25 figuranten (bij voorkeur 75+) die een rol kunnen vertolken in het randprogramma van de toneelbewerking van De laatkomer. U speelt niet mee in de voorstelling, maar zal actief zijn in de activiteiten eromheen. Verwacht wordt dat de figuranten mee gaan op tournee (circa 25 voorstellingen; waarvan enkele in Vlaanderen). Dit vergt een zekere mate van fysieke fitheid. De repetities vinden plaats in Groningen. 

Lees meer..

Na het grote succes van Mijn Ede met Marcel Hensema, is deze tournee voor de vierde keer verlengd. In het najaar is de voorstelling weer te zien in verschillende theaters, buurthuizen en kleine zalen in de stad en de provincie.

Nog niet alle data zijn bekend, maar deze extra tournee start met een voorstelling in de Stadsschouwburg Groningen op zondagmiddag 26 oktober om 16.00 uur. Houd voor alle data onze website in de gaten.

Repetities De laatkomer van start

Geplaatst op: 12 juni 2014

Een gifgroen decor, prachtige acteurs en een script waar je U tegen zegt; de repetities voor De laatkomer zijn deze week begonnen. De laatkomer is te zien vanaf 25 september. Voor iedereen die niet kan wachten is er op dinsdag 2 september een openbare repetitie bij te wonen in de Stadsschouwburg Groningen. 

 

Naar het verhaal van de gelijknamige bestseller van de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst, volgt De laatkomer het leven van Désiré (Hans Dagelet). Désiré is een man op leeftijd die weer plezier wil hebben in het leven, die de kleinerende houding van zijn vrouw helemaal zat is en besluit revanche te nemen door zijn levenstragiek in te ruilen voor één groot feest. Hij belazert zijn omgeving op hilarische wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. Hij creëert daarmee een vrijheid die hij tot dan toe niet kende. 

 

Alle info over De laatkomer: klik hier

 

Twaalf jaar geleden deed Paul de Rook mee aan het jongerenproject Dichterbij. Vandaag is hij wethouder cultuur voor de Gemeente Groningen en zal hij op vrijdag 6 juni te gast zijn in Theater de Machinefabriek ter ere van de lancering van het jongerenplatform NNT. Paul de Rook zal het nieuwe logo onthullen en daarna zijn er diverse optredens. Al met al een prachtig premierefeest waarbij iedereen welkom is.

 

Deuren open: 20uur

Officiele opening: 21uur

Toegang: gratis

Locatie: Theater de Machinefabriek 

 

alle info: http://www.nnt.nl/gezelschap-nnt/nntwee/

NNTWEE
Het Noord Nederlands Toneel krijgt al jarenlang veel jongeren over de vloer die meedoen aan tal van projecten en activiteiten. Het is de hoogste tijd voor een eigen platform waarin dit alles samenvalt. Het jongerenplatform NNTWEE staat voor vernieuwing, eigenzinnigheid en verbeeldingskracht. Geïnteresseerde jongeren (15 t/m 25 jaar) kunnen zich gratis aansluiten bij NNTWEE.

 

Feest met wethouder Paul de Rook als eregast
Op vrijdag 6 juni is Theater de Machinefabriek geopend voor het allereerste NNTWEE FEEST! Vanaf 20 uur is iedereen welkom en om 21uur zal niemand minder dan de nieuwe wethouder van cultuur van de gemeente Groningen, Paul de Rook het NNTWEE logo onthullen. De Rook was in 2002 zelf deelnemer aan het NNT-jongerenproject Dichterbij. De NNTWEE-leden stelden zelf een gevarieerd feestprogramma samen, met optredens van leeftijdsgenoten en mede-NNTWEE-leden.

Een greep uit het programma:
* live muziek (the New Poor, Eva Waterbolk, Crisilde van den Assem e.a.)
* spoken word
* poëzie (Rachel Raetzer, Pauline Sparrebook e.a.)
* theatermonologen
* performances (Kunstbende winnaars)
* DJ's (Jacob Boorsma, Roelof Admiraal)
* 11 tegen 11 tafelvoetbal (We love it when a plan comes together)
* Live Art Portrait Machine van Rikus Brederveld
* en nog veel veel meer...


NNTWEE FEEST vrijdag 6 juni
Iedereen welkom: 20uur
Opening door wethouder Paul de Rook: 21uur
Toegang: gratis (voor alle leeftijden)
Locatie: Theater de Machinefabriek, Bloemstraat 38 Groningen
Alle info en aanmelden NNTWEE: www.nnt.nl/nntwee

Dichterbij en andere projecten
Sinds 1999 biedt het NNT jaarlijks een grote groep jongeren (15 t/m 20 jaar) de kans om mee te doen met Dichterbij. Onder begeleiding van professionals en kunstvakstudenten wordt in een vakantieweek een eigen voorstelling gemaakt en opgevoerd voor publiek. 

Daarnaast maakt het NNT voorstellingen met studenten (20 t/m 25 jaar) die gekoppeld zijn aan één van de grote NNT-producties. In 2013 speelde de minivoorstelling Hit & Rundoor het hele land als introductie op Misdaad en Straf. In 2014 werd Oresteia voor Dummies gespeeld in klaslokalen als theatrale inleiding op de Oresteia van het NNT. 

Al deze projecten voor en door jongeren en studenten in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar vallen vanaf nu onder de titel NNTWEE.  

 

De voorstelling Fellini is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2014. De jury schreef over de voorstelling: “Mafaalani creëerde een bonte voorstelling inclusief tapdance-act en luchtacrobatiek, die ondanks alle spektakel toch subtiel blijft en ontroert. Fellini is naast een geslaagde ode aan Il Maestro, ook een fraai eerbetoon aan de magie van theater.”

In tegenstelling tot andere jaren selecteerde de Nederlandse Toneeljury dit jaar elf (in plaats van tien) beste voorstellingen van dit theaterseizoen. Deze voorstellingen zijn te zien tijdens het Nederlands Theater Festival van 4 tot en met 14 september in Amsterdam. Beleef elf dagen lang de hoogte punten van het Nederlandse Theater in Amsterdam!


De volgende voorstellingen zijn geselecteerd voor de Officiële Juryselectie 2014: 

Geselecteerd voor de Grote Zaal:
De ideale man – het Nationale Toneel & NTGent 
De pelikaan – Toneelgroep Amsterdam  
Fellini – Noord Nederlands Toneel 
Hamlet vs Hamlet – Toneelhuis & Toneelgroep Amsterdam 
Lange Dagreis naar de Nacht/Achterkant – Toneelgroep Amsterdam & De Warme Winkel 
ANNE – Imagination voor Theater Amsterdam i.s.m. het Nationale Toneel

Geselecteerd voor de Kleine Zaal:
Hollandse Luchten I: Jeremia - Trouble Man & Frascati Producties  
Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) - Toneelschuur Producties  
Schijn – Fahd Larhzaoui/Nonprofit Kapitalist  
The truth about Kate – Davy Pieters/Frascatie Producties  
Who's Afraid of Virginia Woolf - Toneelschuur Producties & Toneelgroep Oostpool  

Alle info op: www.tf.nl 

Stagiaires gezocht!

Geplaatst op: 21 mei 2014

Vanaf september speelt het Noord Nederlands Toneel de voorstelling De Laatkomer, naar het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. Lijkt het je wat om stage te lopen bij deze nieuwste productie? Wij zoeken stagiaires regie-assistentie, productie en publiciteit.

Voor alle info kijk op onze vacaturepagina.

De muzikale theatervoorstelling Voor Eeuwig is nog tot en met aanstaande zondag te zien op het Zernikecomplex. Het Dagblad van het Noorden waardeerde de voorstelling met 5 sterren:

'Retestrakke regie van Tom de Ket' (...) 'Met alles wat je voor zo'n voorstelling wensen kunt: en prachtige cast, een stel fantastische zangers, dansers en muzikanten, geinige kleding en groteske attributen.'

Lees de hele recensie

Meer info over de voorstelling

 

 

Simon van den Berg zag Crashtest Ibsen en waardeert de voorstelling met 4 sterren. De voorstelling tourt nu door het land en is nog te zien in: Frascati Amsterdam (8, 9, 10 mei) De Toneelschuur Haarlem (do 15 mei) en Theater aan het Spui Den Haag (za 17 mei). In juni staat de voorstelling op Oerol, Terschelling.

 

Enkele citaten uit de recensie in Het Parool:

 

"... een andere manier van kijken, buiten de ingesleten paden van het drama om"

 

"... Moeremans en Robbrecht [stellen] dit seizoen wezenlijke vragen over de waarachtigheid van hedendaagse kunst (...) Dat is verfrissend en maakt ook zeer nieuwsgierig naar hun antwoorden, anders gezegd: naar hun idee over wat theater dan nog wél vermag."

 

"De altijd bijzondere Joep van der Geest" 

 

Lees de gehele recensie hier

Voor meer info over de voorstelling klik hier 

De voorstelling Crashtest Ibsen II Volksvijand van regisseur Sarah Moeremans is van 13 t/m 21 juni te zien op Oerol, Terschelling.

 

Kaarten kosten €15,- en zijn vanaf eind mei beschikbaar via www.oerol.nl

 

De voorstelling tourt nu door het land en is nog te zien in: Frascati Amsterdam (8, 9, 10 mei) De Toneelschuur Haarlem (do 15 mei) Theater aan het Spui Den Haag (za 17 mei).

 

Voor meer info over de voorstelling klik hier 

Op donderdag 29 mei 2014 spelen we op uitnodiging van het International Theatre Festival KONTAKT de voorstelling Fellini  in Toruń, Polen. Festival KONTAKT wordt sinds 1991 georganiseerd door het Horzyca Theater in het Poolse Toruń. Voor de programmering worden wereldwijd producties geselecteerd die worden beoordeeld door een internationale jury. Deze jury reikt tijdens het festival prijzen uit en er ook particulieren, instellingen en bedrijven kunnen onderscheidingen uitdelen voor de getoonde producties. Vanuit Nederland namen voorheen Constant Meijers (2008) en Arthur Sonnen (2012) deel aan deze jury.

 

Aanstaande vrijdag 11 april is het voor de laatste keer 'vrijdag baardendag' in Theater de Machinefabriek te Groningen. 

 

Alle acteurs (incl. de vrouwen) van Crashtest Ibsen hebben, in navolging van Henrik Ibsen, een prachtige baard. Ter ere daarvan mogen bezoekers met baard iemand gratis meenemen. Dat scheelt je dus €15,-!

 

Deze actie is alleen geldig op vrijdag baardendag in Theater de Machinefabriek. Baarden worden aan de kassa gekeurd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Voor vrouwen die zich gediscrimineerd voelen zijn nepbaarden voorhanden.  

 

Tournee-nieuws:
In navolging van 'vrijdag baardendag' is in Utrecht het fenomeen 'donderdag baardendag' ontstaan: op donderdag 24 april is in Theater Kikker jouw baard korting waard, en betaal je maar €10,- entree.

 

Bekijk hier foto's van de vorige vrijdag baardendag.

 

Voor meer achtergrond info over baarden, zie debaard.nl 

Gezocht: figuranten De laatkomer

Geplaatst op: 31 maart 2014

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) brengt dit jaar een theaterbewerking van de roman De laatkomer van de Vlaamse bestsellerauteur Dimitri Verhulst. Voor de tournee van deze productie is het NNT op zoek naar vier mannelijke figuranten op leeftijd (ouder dan 70 jaar). 

De met lovende kritieken overladen roman De laatkomer vertelt het verhaal van een man die wraak neemt op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. De laatkomer is een hoopvol begin van een schitterend einde van een man die op de valreep van zijn leven het heft in eigen hand neemt en zichzelf terugvindt. Hij wordt rebels en eigenzinnig, neemt op deze manier revanche op alle gemiste kansen en schudt daarmee zijn levenstragiek van zich af.

Wegens succes verlengd: Oresteia in Amsterdam

Geplaatst op: 09 april 2014

Op dinsdag 8 en woensdag 9 april staat Oresteia in de Stadsschouwburg Amsterdam. Wegens het succes van deze voorstelling is daar nu nog een extra datum bijgekomen: maandag 7 april. Voor meer informatie, klik hier.

Vrijdag Baardendag: 2e toegangskaartje gratis

Geplaatst op: 24 maart 2014

U hebt een baard?! Elke bezoeker met een echte baard krijgt bij een voorstellingsbezoek aan Crashtest Ibsen II – Volksvijand op vrijdag’s  in Theater de Machinefabriek de tweede toegangskaart helemaal gratis. Henrik Ibsen was per slot van rekening ook gewoon een man met een baard. 

 

De procedure is simpel: reserveer via demachinefabriek@nnt.nl / 050-3113388 o.v.v. 'baardendag'. Laat vervolgens uw baard (goed)keuren aan de kassa en ontvang het tweede kaartje gratis! 

 

Klik hier voor alle informatie over Crashtest Ibsen II - Volksvijand. 

 

Maandagavond 17 maart bestormt het NNT het Grand Theatre met een unieke, korte, stormachtige sneak-preview van Chrashtest Ibsen II - Volksvijand.  Een perfecte afsluiting van de eerste Groningen eerst! - avond, waarbij theatermakers publiek en politici uitnodigen voor een andere blik op de gemeenteraadsverkiezingen.

Crashtest Ibsen II – Volksvijand is te zien vanaf donderdag 27 maart t/m 12 april in Theater de Machinefabriek en gaat vervolgens op landelijke tournee. Afgelopen maandag al gaf het NNT (met regisseur Sarah Moeremans en haar crew) het startschot voor het allereerste lijsttrekkersdebat in Groningen.

zie ook www.grandtheatregroningen.nl

 

 

Al maanden werkt een groep jongeren onder professionele leiding van het NNT aan hun eigen theatervoorstelling Spring! in Emmer-Compascuum. Op do 20 en vr 21 maart zijn de try-outs en op zaterdag 21 maart gaat de voorstelling feestelijk in premiere. 

 

Speciaal voor iedereen die naar de voorstelling Spring! in Emmer-Compascuum gaat is er een exclusieve toeristenflyer beschikbaar, boordevol tips over 'Dingn te doan', 'Eetn' en 'Sloapn' in dit prachtige dorp. "Laat u verrassen door de veelzijdigheid van het dorp Emmer-Compascuum en verfraai uw bezoek aan de voorstelling Spring met een van de volgende tips!"  Zie de link aan het einde van dit bericht.

 

Voor alle info over de voorstelling en het reserveren van kaarten klik hier

 

Naast welzijnsorganisatie Sedna ondersteunen verschillende partners het participatietraject op financieel en inhoudelijk vlak: Provincie Drenthe, Gemeente Emmen, NAM, Lefier, Stichting Perspectief voor Jongeren en Rabobank Emmen - Coevorden. Naast NNT zetten o.a. ook CQ, het jongerenwerk van SCW en bewoners en lokale ondernemers zich in voor het traject. Al met al een prachtig samenwerkingsverband dat zich sterk maakt voor Emmer Compas! 

emmercompascuum-toeristenflyer.pdf

Het Noord Nederlands Toneel en Theater na de Dam zoeken interviewkandidaten voor een jongerenvoorstelling over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om mensen die in de periode 1945-1955 tusen de 8 en 18 jaar oud waren. Regisseur Anika Abbing is specifiek op zoek naar mensen met ouders die het zwaar hadden: bijvoorbeeld ouders met een trauma, ouders die de oorlog verzwegen of ouders met een schuldgevoel.

Aanmelden kan door te bellen of te mailen met René de Haan: rene@nnt.nl / 050-5885447 

Meer informatie over het jongerenproject Dichterbij, klik hier 

 

Bron: Dagblad van het Noorden, 20 feb 2014

Voor het jaarlijkse jongerenproject Dichterbij zoekt het Noord Nederlands Toneel (NNT): 
- Studenten theatervormgeving/scenografie (3e of 4e jaars) 

Ook in 2014 organiseert het Noord Nederlands Toneel weer Dichterbij, waarbij jongeren van 15 t/m 20 jaar uit de drie noordelijke provincies in een vakantieweek een eigen voorstelling maken en spelen voor publiek in Theater de Machinefabriek. De jongeren melden zich individueel aan en doen mee als acteur, danser, muzikant, zanger(es) of technicus.  

Er zijn twee voorbereidingsweekenden op 5/6 en 19/20 april. De echte Dichterbij-week is van zondag 27 april t/m maandag 5 mei. Er wordt met de deelnemers elke dag van 10 tot 18 uur gewerkt. Vanaf donderdag 1 mei duurt de werkdag voor de jongeren tot 22 uur ‘s avonds. Buiten deze werktijden zijn er voor de crew nog artistieke en productievergaderingen. 

De voorstellingen zijn op zaterdag 3 mei om 20:30 uur (try-out), op zondag 4 mei om 21:00 uur (premiere) en op maandag 5 mei om 13:00 en 17:00 uur. 

Dichterbij 2014 is een samenwerking met Theater na de Dam. De artistieke coördinatie van Dichterbij is in handen van Anika Abbing, als theaterdocent verbonden aan het NNT, en Jorieke Abbing. 

De deelnemers worden begeleid door verschillende studenten van kunstvakopleidingen in Nederland. Voor het vormgeving zoeken wij enthousiaste studenten die affiniteit en ervaring met het concept en met de doelgroep hebben. Ook is de bereidheid om naar Groningen te komen en hier meerdere dagen te werken en te verblijven essentieel.

De studenten die meewerken krijgen van ons een stagevergoeding. Verder regelen wij overnachtingsmogelijkheden en krijgen zij elke dag lunch en diner van ons aangeboden.  

Reageren kan t.a.v. René de Haan (hoofd educatie NNT) - 050-5885447, rene@nnt.nl

 

Compas op de wereld presenteert: Spring!

Geplaatst op: 04 februari 2014

Compas op de Wereld is een bijzonder maatschappelijk participatietraject in Emmer-Compacuum, dat georganiseerd wordt door welzijnsorganisatie Sedna. Belangrijk onderdeel van het project is de theaterproductie Spring!

In een loods aan de Rademakersraat werken jongeren uit Emmer-Compas onder professionele begeleiding aan decorbouw, muziek, acteren, dans, techniek en alles wat er komt kijken bij het maken van een theaterspektakel. De uiteindelijke voorstelling is te zien van 20 t/m 29 maart.  

Volg wat er gebeurt in de loods op de Facebookpagina van Spring!

Verschillende partners ondersteunen het participatietraject op financieel en inhoudelijk vlak: Provincie Drenthe, Gemeente Emmen, NAM, Stichting perspectief voor Jongeren, Lefier en Rabobank Emmen - Coevorden. Naast het NNT zetten o.a. ook CQ, het jongerenwerk van SCW en bewoners en lokale ondernemers zich in voor het traject. Al met al een prachtig samenwerkingsverband dat zich sterk maakt voor Emmer Compas!

Voor meer info klik hier

Woensdag 29 januari om 20:15 uur is het zover: de openbare repetitie Oresteia in de Stadsschouwburg Groningen. Stap binnen in de backstage wereld van Gerardjan Rijnders en zijn 17-koppige (!) cast en beleef hoe zij van deze klassieker een eigentijdse theatervoorstelling maken. 

 

Kaarten kosten slechts €5,- en zijn te bestellen via deze link

Wegens groot succes speelt De Bende twee extra voorstellingen in de Tramwerkplaats in Winschoten op 24 en 25 januari 2014. Dit zijn de laatste voorstellingen van de tournee door Noord-Nederland.  

De voorstellingen in Delfzijl en Stadskanaal waren snel uitverkocht, dus wacht niet te lang! Voor reserveringen: Klik hier

Marcel Hensema speelde onlangs in besloten kring Mijn Ede in de huiskamer van Janny en Jan Buining in Aalden. Zij besloten aan de bezoekers geen entree te vragen maar de opbrengst van deze avond (€ 635,00) geheel te bestemmen voor de Stichting Amigos de Poto. Naast andere goede doelen beijvert deze Stichting zich kinderen te ondersteunen die in de zilvermijnen van de Boliviaanse stad Potosi worden uitgebuit.

 Gracias Jan en Jannie! 


330 kerstpakketten aan de Voedselbank Oldambt

Geplaatst op: 17 december 2013

Bericht uit het Het Streekblad Winschoten:

 

WINSCHOTEN – Serviceclub De Heerenzitting in Winschoten overhandigde vorige week 330 kerstpakketten aan de Voedselbank Oldambt. Dit in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel (NNT).

De pakketten zaten vol met lekkernijen, bijeengebracht door het entreegeld van de middagvoorstelling Mijn Ede in de Tramwerkplaats in Winschoten eind oktober.

Marcel Hensema speelde zijn voorstelling destijds twee keer. In de show verweeft de in Winschoten geboren acteur de liederen van Ede Staal met grote momenten uit het leven van veel Groningers.

Aanmelding Dichterbij 2014

Geplaatst op: 12 december 2013

Jongeren van 15 t/m 20 jaar uit Noord-Nederland kunnen zich tot 1 maart 2014 aanmelden voor deelname aan het jaarlijkse project Dichterbij, waar ze in een week tijd onder professionele begeleiding een eigen voorstelling maken. Dichterbij 2014 is een samenwerking tussen het Noord Nederlands Toneel en Theater na de Dam.

Klik hier voor alle informatie over het project, de voorstellingen en het digitale aanmeldingsformulier.

Acteur en regisseur Sadettin Kirmiziyüz (Zutphen, 1982) wordt vaste regisseur bij het RO Theater. Hij gaat jaarlijks een voorstelling maken rond een maatschappelijk thema als misdaad en werkeloosheid. De stukken worden gesitueerd in Rotterdam, maar moeten 'universeel zijn in hun grootstedelijke problematiek.'

Kirmiziyüz studeerde in 2007 als acteur aan de toneelacademie. Hij was de laatste jaren actief als acteur. Ook maakte hij zelf voorstelling over thema's als migratie en identiteit, waarbij zijn Turks-Nederlandse afkomst een rol speelde. Voor de voorstelling Somedaymyprincewill.com werd hij genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. Hij blijft artistiek leider van theaterstichting Trouble man.

Bron: Volkskrant 11 dec 2013

Extra voorstelling Mama: donderdag 12 december

Geplaatst op: 05 december 2013

Met een extra voorstelling Mama op donderdag 12 december komen we tegemoet aan de vele hartverwarmende reacties over dit hartverscheurend sprookje waarin kindermishandeling centraal staat. Vanuit de belevingswereld van het meisje Nouschka maken we kennis met haar moeder, haar juf, de gezinsvoogd van jeugdzorg. 

 

Mama laat zien hoe belangrijk en nodig alle mensen zijn die zich hard maken tegen deze vorm van geweld en die een halt willen toeroepen aan kindermishandeling. Meer informatie Mama

 

Mama is op aanvraag ook te zien op onderwijs- en zorginstellingen. Voor meer informatie: info@nnt.nl

 

 

Wil jij meespelen in een spectaculaire toneelvoorstelling? Kun jij zingen, dansen of acteren? Samenwerken met professionele acteurs en een regisseur van het Noord Nederlands Toneel? Dan is dit je kans! De Rijksuniversiteit Groningen en het NNT zoeken figuranten en acteurs voor het theaterspektakel Voor Eeuwig van regisseur Tom de Ket. Deze voorstelling speelt van 14 t/m 27 mei op de Zernike Campus in Groningen in het kader van het 400 jarig bestaan van de RuG. 

Wie zoeken we: Studenten met affiniteit met theater, mime-ervaring is een pré.
Hoe meld je je aan: stuur een mail naar rug400@rug.nl met je contactgegevens, dan nemen wij contact met je op.
Wanneer moet je je uiterlijk aanmelden: voor 18 december 12.00 uur
Wanneer is de auditie: donderdag 19 december tussen 11.00 en 15.00 uur.
Waar is de auditie: Usva Groningen
Meer informatie: bekijk dan hier de oproep van regisseur Tom de Ket of checkde website van de Rijksuniversiteit.

 

 

De gloednieuwe voorstelling van De Bende en het NNT tourt vanaf 6 december door Noord-Nederland. Op Tweede Kerstdag is er een speciale middagvoorstelling ingelast in de Stadsschouwburg Groningen.

 

Eerder stond deze voorstelling gepland om 20:15 uur, maar de aanvangstijd is nu verplaatst naar 15:00 uur, zodat iedereen met het hele gezin naar de schouwburg kan voor een mooie voorstelling, vervolgens nog even kan naborrelen en daarna lekker met datzelfde gezin richting kerstdiner kan gaan. 


Voor meer informatie over deze muzikale familievoorstelling met grote theatrale effecten en onderkoelde Groningse humor: klik hier

 

Bestel direct kaarten bij de Stadschouwburg Groningen voor de Kerstmatinee op Tweede Kerstdag via deze link

 


Filipijnen-actie Mijn Ede brengt €5851,50 op

Geplaatst op: 20 november 2013

De extra ingelaste voorstelling van Mijn Ede in Theater de Machinefabriek te Groningen was een enorm succes. Met een uitverkochte zaal en gulle donaties aan de kassa is er in totaal €5851,50 opgehaald voor de slachtoffers van de natuurramp in de Filipijnen. Het volledige bedrag wordt overgemaakt aan Giro 555.  

 

NNT-actie Filipijnen: Mijn Ede

Geplaatst op: 14 november 2013

Aanstaande dinsdagavond heeft het Noord Nederlands Toneel (NNT) een extra voorstelling van de productie Mijn Ede ingelast ten behoeve van hulp aan de slachtoffers van de tyfoon Haiyan. De succesvoorstelling van Ola Mafaalani, Marcel Hensema en Rik van den Bos speelt op dinsdag 19 november om 20.30 uur in Theater de Machinefabriek in Groningen, een dag na de landelijke radio- en televisieactie. Alle NNT-medewerkers werken belangeloos mee aan deze productie en de volledige opbrengst gaat naar giro 555. Deze voorstelling van Mijn Ede is bovendien één van de weinige nog niet uitverkochte avonden in de tournee die op dit moment in Noord-Nederland speelt. Voor de voorstelling vraagt het NNT een vrije donatie aan het publiek met een minimum van €15,- p.p.

Kaartverkoop Voor Eeuwig gestart

Geplaatst op: 14 november 2013

Het tiendaagse muziektheaterspektakel Voor Eeuwig, dat het Noord Nederlands Toneel produceert samen met de Rijksuniversiteit Groningende; de eerste kaarten voor deze viering van de 400e verjaardag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn vanaf vrijdag 1 november te koop. Via de website www.rug400.nl zijn de kaarten digitaal verkrijgbaar.

Van 15 mei t/m 15 juni 2014 wordt Groningen ondergedompeld in een feestelijk programma rondom het RUG400-thema For Infinity (4∞). Een maand lang wordt er feest gevierd, gesport, kennis en cultuur gedeeld, met dagelijks evenementen, groot en klein.  

Tiendaags openlucht muziektheaterspektakel Voor Eeuwig

In sketches, songs en dialogen schetst schrijver Tom de Ket op komische wijze een beeld van universiteit en wetenschap en van de relatie tussen de RUG en de inwoners van stad en ommeland. Tussen de hypermoderne universiteitsgebouwen op de Zernike Campus staat een replica van het oude Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Daar is het feest. Opa Rugger, die stevig gelooft in de wetenschap, viert zijn vierhonderdste verjaardag met een diner. Iedereen is van de partij, van oom Heijmans en oom Zernike tot tante Aletta. Maar terwijl de hele familie vrolijke sketches opvoert, strooit kleinzoon Oscar roet in het eten…

De voorstellingen vinden plaats op de Zernike Campus, met try-outs op woensdag 14 en donderdag 15 mei 2014 en de voorstellingen van vrijdag 16 t/m zondag 25 mei 2014. Het theaterspektakel is een co-productie van RUG en NNT. 

Voor meer informatie en kaartverkoop, klik hier.

5 x 4 sterren-recensies voor Fellini

Geplaatst op: 31 oktober 2013

De première van Fellini is achter de rug en de voorstelling werd door de pers bijzonder positief ontvangen. Vijf van de zes recensies bekroonden Fellini met 4 sterren, hieronder een samenvatting van deze recensies:

De Volkskrant - 4 sterren 
‘vermaak dat raakt’  en  ‘….circus, commedia dell’arte, clownerie, catwalk, glamour, het kan haast niet op’.    
Door Karin Veraart, 8 oktober 2013 
Lees meer. 


NRC Handelsblad - 4 sterren 
’Wervelende scènes met clowns, een luchtacrobate en bruisende livemuziek roepen een betoverende wereld op’.   
Door Kester Freriks, 8 oktober 2013 
Lees meer.

Dagblad van het Noorden - 4 sterren 
‘Eén lange droom’ en ‘…alles klopt aan deze voorstelling…’.               
Door Jos Visscher, 7 oktober 2013 
Lees meer.


Trouw - 3 sterren
‘NNT-theatermakers pakken flink uit…’. 
Door Robbert van Heuven, 8 oktober 2013
Lees meer.

Theaterkrant.nl - 4 sterren
'Van den Bosch onweerstaanbaar als Fellini' en 'het NNT is nu eenmaal hofleverancier van spectaculaire podiumeffecten' en 'een verslavend spektakelstuk'.
Door Elisabeth Oosterling, 11 oktober 2013
Lees meer.

De Stentor - 4 sterren
'Betoverende Fellini'en 'Fellini van het Noord Nederlands Toneel slaagt er in de (...) zaal volledig in zijn ban te krijgen.'
Door Loek van Voorst, 31 oktober 2013
Lees meer. 

Theater de Machinefabriek wordt zeven dagen lang omgebouwd tot filmset voor 227 Groninger leerlingen uit het voorgezet onderwijs. Gekoppeld aan de nieuwe NNT-voorstelling Fellini, die zondag 6 oktober in première gaat, nodigde het NNT het Groninger Forum uit een filmworkshop voor het onderwijs te ontwikkelen. De leerlingen in de leeftijd van 15 t/m 18 jaar gaan aan de slag met acteren, camera, licht, grime, kostuums en decor. Hun eindresultaat zal in de vorm van een echte filmpremière worden vertoond op dinsdag 5 november 15.30 uur in ForumImages.

Unieke filmworkshop
Leerlingen van het Zernike College, Reitdiep College, Willem Lodewijk Gymnasium,  Maartens College, maar ook individuele leerlingen worden vanaf dinsdag 1 t/m woensdag 9 oktober in deze reeks filmworkshoppen begeleid door professionele filmmakers, theaterdocenten en vormgevers. Met als thema ‘dromen’ gaan ze samen met Ko van den Bosch (scriptschrijver én hoofdrolspeler van Fellini) aan de slag met het werk en het leven van de beroemde Italiaanse cineast Federico Fellini.

In deze Fellini-filmworkshop, ontwikkeld door Rosan Breman en Roeland Dijksterhuis, ervaren de leerlingen hoe het is om op een filmset te werken en wat er allemaal bij komt kijken om een filmscène op te nemen. Ook wordt er lesmateriaal ontwikkeld, waarin dieper wordt ingegaan op de kunstvormen theater en film en op de filmmaker Fellini. Na afloop van de reeks workshops, worden alle gefilmde scènes gemonteerd tot een eindproduct dat wordt gepresenteerd in ForumImages.

De eerste Nederlandse theatervoorstelling over wereldberoemde cineast

Federico Fellini (1920-1993) is één van de belangrijkste Italiaanse cineasten. Naast diverse andere Oscars ontving hij vlak voor zijn dood ook nog eens een Oscar voor zijn hele oeuvre.  Na de première in de Stadsschouwburg Groningen op zondag 6 oktober 2013 volgt een landelijke tournee tot 21 december. De voorstelling in regie van Ola Mafaalani en Ko van den Bosch en met live-muziek, uitbundige kostuums, tapdans en aerial art volgt het leven en gedachtewereld van de kleurrijke cineast.

 

Meer info over het educatieaanbod van het NNT: klik hier

Films van Federico Fellini te zien in Groningen

Geplaatst op: 17 september 2013

Wat voor films maakte Fellini eigenlijk? En is het terecht dat hij meerdere Oscars won, waaronder eentje voor zijn gehele oeuvre? Oordeel zelf en bekijk zijn klassiekers op het grote doek bij Vera Zienema en Pathé Groningen. In de filmzaal maak je bovendien kans op 2 vrijkaarten!

 

Di 17 sept, 21:00uur 8,5 (Otto e Mezzo) (Federico Fellini 1963) bij Vera Zienema
meer info/kaarten: klik hier

 

Ma 23 sept, 19:30uur La Dolce Vita (Federico Fellini 1960) in Pathé Groningen 
meer info/kaarten: klik hier

 

NNT & De Bende op 7 september te zien in Veendam

Geplaatst op: 06 september 2013

Op zaterdagavond 7 september lichten het NNT en De bende alvast een tipje van de sluier op van hun gloednieuwe samenwerking De Bende speelt: Een grof sandaal. Voor het eerst in haar bestaan wordt aan het begin van het theaterseizoen 2013 – 2014 in vanBeresteyn een seizoenspresentatie gehouden.  Naast het NNT en De Bende laten dan naast regionaal en landelijk bekende artiesten voorproefje van hun voorstelling zien.

Theaterdirecteur Simon Scholtens is er in geslaagd enkele landelijk bekende artiesten naar Veendam te halen die in een kort optreden van 10 à 15 minuten een voorproefje laten zien van hun optreden later in het seizoen. Wie er komen blijft een verrassing, maar de bezoekers krijgen waar voor hun geld. “Je moet niet verwachten dat we voor zo’n avond hele grote namen voor een kwartiertje naar Veendam kunnen laten komen”, aldus Scholtens, “daarvoor is de afstand te vaak te groot, maar ik ben heel blij dat we toch enkele artiesten een uit het landelijke cabaret- en muziekcircuit hebben kunnen strikken”

Voorheen de Bende
Verder treden in het programma artiesten op uit het regionale circuit. Scholtens licht een kleine tip van de sluier op: “We hebben in ieder geval een voorproefje van de nieuwe productie van Voorheen de Bende samen met het Noord Nederlands Toneel”, vertelt hij. Hierin treden de “bendeleden” Frank den Hollander, Peter de Haan, Alina Kiers, Jan Veldman op samen met NNT-acteur Albert Secuur. Deze productie beleeft zijn première in vanBeresteyn en zal er drie avonden te zien zijn, gevolgd door een tournee door Noord-Nederland.

Voor meer informatie, klik hier.

Het NNT brengt in het najaar van 2014 een theaterbewerking van het boek De laatkomer van Dimitri Verhulst op de planken. Het Noord Nederlands Toneel zal met het toneelstuk een landelijke tournee maken.

De roman De laatkomer ontving lovende kritieken en inmiddels zijn er al 60.000 exemplaren van verkocht. Dimitri Verhulst wordt gerekend tot de beste hedendaagse schrijvers van Vlaanderen en Nederland. Met zijn optreden bij Pauw & Witteman afgelopen mei, waar hij met Fred Teeven in discussie ging over het woord ‘illegalen’, maakte veel los en bestendigde zijn reputatie van geëngageerd auteur. Bekijk hier het fragment terug.

De laatkomer vertelt het verhaal van een man die wraak neemt op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. Bekijk de boektrailer.

Ola Mafaalani zal de regie voor het toneelstuk van De laatkomer verzorgen. Na het lezen van De laatkomer schreef ze in een brief aan de auteur dat ze ziet ‘hoe om haar heen mensen als ze oud en overbodig zijn, worden weggezet in tehuizen en hoe mensen als ze nog vitaal zijn verdwijnen in hun werk en leven volgens verwachtingen van anderen. In De laatkomer lukt het Désiré Cordier daar op de valreep en met grote vitaliteit aan te ontsnappen. Hij ontdekt de kinderlijke vrijheid om elke logica die het leven dicteert met een intens gelukkige vorm van anarchie te bestrijden. De meesterlijke truc om zijn leven speels te spelen, de durf amoreel te zijn, de creativiteit om het leven op de valreep te vieren vormen een geweldig vertrekpunt voor een theaterbewerking.’

Dimitri Verhulst is behalve van De laatkomer bekend van veel verkochte romans als De helaasheid der dingenGodverdomse dagen op een godverdomse bol en Mevrouw Verona daalt de heuvel af

 

Van 14 t/m 25 mei speelt het Noord Nederlands Toneel in coproductie met de Rijksuniversiteit Groningen de locatievoorstelling Voor Eeuwig op de Zernike-campus in Groningen. Donderdag 29 augustus werd het campagnebeeld gepresenteerd dat fotografe Sacha de Boer maakte voor deze voorstelling.
 

In 2014 wordt Groningen een maand lang, van 15 mei t/m 15 juni, ondergedompeld in een feestelijk programma rondom het RUG400-thema For Infinity (4∞). Er wordt feestgevierd, gesport, kennis en cultuur gedeeld. Sacha de Boer exposeert tijdens deze feestmaand. De expositie markeert de verbindingswegen naar de Universiteitsgebouwen en de markante plekken die betrekking hebben op de RUG400-evenementen in de binnenstad.

Voor haar 400-jarig bestaan organiseert de RUG in samenwerking met de Groningen City Club een foto-expositie over het Groninger DNA. Een expositie in de openbare ruimte over de verwevenheid van de RUG met stad en regio. Fotografe en oud-nieuwslezeres Sacha de Boer gaat hiervoor 10 kunstfoto’s en 15 documentairefoto’s maken. De aftrap van de samenwerking is beklonken met het campagnebeeld voor het muziektheaterspektakel Voor Eeuwig. De foto’s voor de expositie zullen volgen.

Voor meer informatie over het lustrumjaar van de RUG, klik hier.

 

Op zondagavond 15 september is De Partij voor Cultuur (PVC) te gast in Theater de Machinefabriek van het Noord Nederlands Toneel.


De PVC organiseert Partij-avonden om het onderbuik gevoel van de Nederlander te peilen. En dan voornamelijk als het gaat om de thema's Cultuur en Natuur. De Partij-avonden krijgen de vorm van een theatrale talkshow. Denk aan De Wereld Draait Door meets Wim T. Schippers . Met veel ruimte voor discussie tussen het publiek en het professionele gastenpanel. Elke avond is anders.


Ko van den Bosch zit middenin de repetities voor Fellini, waarin hij de hoofdrol speelt en tevens de regie doet samen met Ola Mafaalani. Gelukkig heeft hij tussen de bedrijven door de mogelijkheid gezien om te gast te zijn bij deze partijavond.   


Podium: De Garage van het Noord Nederlands Toneel 

Datum: 15 september 2013, 20:00 uur
Toegang: Gratis 


Presentatie:
   

Partijleider & oprichter: Martijn van Hese 


Gasten: 

Tekst, vorm & theatergigant: Ko van den Bosch
Kunstenares Maria Koijck
Creatief Producent Ron Glasbeek
Camera Ronnie Zeemering
DJ Sijas de Groot
Zangeres en spoken word artiest: Cissy Gress   
Muziekman en componist Arnold Veeman
Een delegatie van De Provinciale Brassband Groningen
De comerciele mevrouw van het Groninger Forum Joyce Hondong
Groninger energie: Grunneger Power 
Spin in 't web Anne Makkink 
En last but not least, de naam spreekt voor zich: De Grote Kut Band

Voor meer info zie: http://partijvoorcultuur.nl/Steden/groningen.html

Na lange tijd was het zover: in een speciale uitzending van RTVNoord werd bekend gemaakt dat Niekerk zich Het Leukste Dorp van Groningen mag noemen.

De dolgelukkige Niekerkers krijgen naast eeuwige roem ook de voorstelling Mijn Ede aangeboden. Speciaal voor deze uitzending kwam Grunninger Marcel Hensema, opgegroeid in Hoogezand, zijn theaterstuk toelichten. De prijs voor Het Leukste Dorp van Groningen wordt aangeboden door Moomba Media.

Meer informatie over Het Leukste Dorp van Groningen: klik hier

Meer informatie over de voorstelling Mijn Ede: klik hier

 

 

Klaar voor de start!

Geplaatst op: 16 augustus 2013

De nieuwe NNT-seizoensbrochure is uit! Boordevol foto's van Don Juan (te zien op het Nederlands Theater Festival) en Mijn Ede (dit najaar op tour in Noord Nederland) en natuurlijk met uitgebreide info over alle gloednieuwe voorstellingen die dit seizoen op de planning staan, te beginnen met het circusspectakel Fellini! 

Eén Vandaag tv-item over Fellini

Geplaatst op: 28 juni 2013

Bekijk hier het item dat Eén Vandaag maakte over Fellini - The Exhibition in Eye Amsterdam (30 juni t/m 22 sept) en de eerste repetitie voor het theaterstuk Fellini van het Noord Nederlands Toneel dat vanaf 3 okt 2013 speelt. Vanaf 19min. 

 Get Adobe Flash

Stagiaire KAP&GRIME gezocht voor FELLINI

Geplaatst op: 21 juni 2013

Het Noord Nederlands Toneel biedt jou de unieke kans om, met instructie van een ervaren grimeur, de kap&grime van onze nieuwe tourneevoorstelling Fellini te gaan doen.

Heb je affiniteit met theater en ervaring met kap&grime of volg je een opleiding daarin? Stuur dan je sollicitatiebrief met CV voor 12 augustus 2013 naar: Helga Richter, kostuums@nnt.nl

Klik hier voor meer informatie

 

Casting kinderrol Fellini Amsterdam

Geplaatst op: 27 mei 2013

Op zaterdag 8 juni 2013 organiseren we een casting voor een kinderrol in FELLINI; de grote tourneevoorstelling van het Noord Nederlands Toneel in najaar 2013.  

Het Noord Nederlands Toneel zoekt voor de tourneevoorstelling Fellini:

Jongens van 7 of 8 jaar die: 

- van circus houden- ervaring hebben met jeugdcircus, acrobatiek, turnen of jeugdtheater of het leuk vinden kleine acts te doen
- een beetje Italiaans spreken (dit is niet noodzakelijk maar wel een pré)- beschikbaar zijn in de repetitie
- en voorstellingsperiode Repetities en voorstellingen- repetities (na schooltijd) in de periode 19 augustus t/m 5 oktober 2013
- voorstellingen in de periode 6 oktober t/m 21 december 2013 (landelijke tournee).
- in (de buurt van) Amsterdam wonen 
 
Kinderrol: de jonge Fellini 

Het kind (jongen) speelt de jonge Fellini die op het toneel betoverd kijkt naar circusacts en deel uitmaakt van een circusfamilie. 
Deze rol zal roulerend worden gespeeld door 7 verschillende jongens.
Het NNT zorgt tijdens repetities en tournee voor professionele en deskundige begeleiding.

Casting

Op zaterdag 8 juni 2013 op een nader te bepalen locatie in Amsterdam.

Na aanmelding wordt een castingschema gemaakt. Zodra de indeling bekend is wordt dit naar de ouders gecommuniceerd.

Aanmelden

Aanmelden zsm maar uiterlijk voor 5 juni as. via info@nnt.nl of tel. 050-588 5449.

Onze felicitaties gaan uit naar de heer D.P.G. Coenen uit Utrecht die gaat genieten van een prachtige reis naar St. Petersburg, de stad van Dostojevski. De prijs werd beschikbaar gesteld door SRC Cultuurvakanties.  

De meeste prijsvraagdeelnemers hadden het juiste antwoord: “Friedrich Nietzsche”, de filosoof die zijn gedachtegoed o.a. baseerde op Raskolnikov, het hoofdpersonage uit Misdaad en Straf van Dostojevski.  

 

De NNT-voorstelling Don Juan in regie van Dana Nechushtan, is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2013. Dat maakte juryvoorzitter Arthur Japin afgelopen zaterdag bekend. De vakjury verkoos Don Juan tot één van de vijf beste grote zaal voorstellingen van dit seizoen. Tijdens het Nederlands Theater Festival (5 t/m 15 sept) krijgt het publiek een laatste kans om Don Juan en de andere hoogtepunten van het theaterseizoen te zien.

Klik hier voor meer info over het Nederlands Theater Festival.

 

 

Zaterdag 23 maart opent Ko van den Bosch om 16.00 uur een tentoonstelling in het CBK Groningen van 12 Groningse kunstenaars.  Onderdeel van deze tentoonstelling is een serie portretten die Colien Langerwerf (Raamsdonk, 1963) maakte van het artistiek team van het Noord Nederlands Toneel (NNT). De serie bestaat uit zeven portretten van 90 x 70 cm. Alle zijn geschilderd met olieverf op linnen.

 

Het is volgens Langerwerf een ode aan het NNT: “Ik leerde het huidige NNT kennen met de voorstelling Medea. Ik was hier erg van onder de indruk… De actualiteit, het toneelbeeld, de regie en de acteurs... Daarna heb ik alle voorstellingen gezien, en sommige meerdere malen. Met mijn portretserie wil ik mijn waardering voor hen laten blijken.” Langerwerf portretteerde voor haar serie het zogenaamde A-team bestaande uit artistiek directeur en regisseur Ola Mafaalani, schrijver, regisseur en acteur Ko van de Bosch, de actrices Klará Alexová, Malou Gorter en Maartje van de Wetering, acteur Peter Vandemeulebroecke en vormgever André Joosten. De serie schilderijen is tijdens de tentoonstelling voor het eerst te zien, maar op Facebook geven we alvast een voorproefje!

 

Voor de eerste landelijke tournee van het NNT in het theaterseizoen 2013-2014 regisseert Ola Mafaalani de voorstelling Fellini. Zij koestert een grote liefde voor het circus en tovert in deze NNT-voorstelling het toneel om tot een vindingrijk theatercircus. Ko van den Bosch schrijft niet alleen de tekst voor deze voorstelling, maar is ook de gedroomde acteur voor de hoofdrol Fellini.

 

Met de schouwburg als circustent blaast Mafaalani de dromen en fantasieën van il Maistro nieuw leven in. Zijn dromen tekende Fellini uit in kleurrijke schetsen die de basis vormden voor filmklassiekers als La Dolce Vita, La Strada en Otto e Mezzo. Tekeningen die een onuitputtelijke inspiratiebron vormen voor Mafaalani om deze vrolijke en tegelijkertijd ontroerende voorstelling te maken. En zoals het een waar circus betaamt is er ook muziek. Dit keer met nieuwe composities van Eef van Breen, geïnspireerd op werk van Fellini's levenskameraad Nino Rota.

 

Houdt voor de speeldata onze website of de nieuwe seizoensgids van uw theater in de gaten!

 

Misdaad en Straf Biecht Actie

Geplaatst op: 14 februari 2013

In de voorstelling Misdaad en Straf vermoordt de gesjeesde rechtenstudent Raskolnikov twee mensen. Hij houdt dit grote geheim verborgen en wordt achtervolgd door schuld, spijt en twijfel. Wanneer hij verliefd wordt op de gelovige Sonja, vindt hij rust en durft hij zijn geheim op te biechten, met alle gevolgen van dien...


Wat zit jou dwars? Het NNT haalt de last van je schouders! Stuur ons jouw biecht via deze link en wij zorgen ervoor dat je weer met een schone lei verder kan. 

De leukste biecht wint 2 vrijkaarten voor de voorstelling Misdaad en Straf.

 

Het Noord Nederlands Toneel & 400 jaar RuG

Geplaatst op: 12 februari 2013

In 2014 bestaat de Rijksuniversiteit Groningen 400 jaar! Dat moet uiteraard gevierd worden en dat doen we met een geweldige co-productie tussen de RuG en het NNT. De openluchtvoorstelling is tien dagen lang te zien op een bijzondere locatie: het Zernikecomplex, de universiteitscampus tussen de bijzondere gebouwen van Levenswetenschappen, de Bernoulliborg en de  toekomstige Energy Academy. Een prachtig uitgangspunt voor het decor.  

 

In een groots opgezet muziektheaterspektakel “Voor Eeuwig”  brengt het gehele NNT-ensemble aangevuld met gastacteurs, beroemde oud-studenten, Groningse zangers, muzikanten en een studentenkoor een stuk voor alle Noordelingen. Voor deze monsterproductie hebben het NNT en de RUG als speciale gast Tom de Ket uitgenodigd, vooral bekend als schrijver en regisseur van de Drentse Blues Opera.


Benieuwd? Een tipje van de sluier lichten we op in dit filmpje.

 

Aanstaande zondagmiddag 10 februari om 15:30uur wordt in Forumimages voor de tweede keer de stand van de stad besproken. Regisseur Ola Mafaalani is hierin te gast om te praten over de nieuwe voorstelling Misdaad en Straf die van 1 t/m 16 maart te zien is in de stadsschouwburg Groningen en daarna op landelijk tournee gaat.
In de talkshow zal de nieuwe teaser van Misdaad en Straf vertoond worden en zal er een theatrale bijdrage worden geleverd door onder andere NNT-actrice Malou Gorter. Kaarten zijn €5,- inclusief koffie/thee (met stadjerspas slechts €1,-). Klik hier voor extra info over de middag.

 

Theater Na de Dam maakt in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog. Regie is in handen van jongerenregisseur Anika Abbing. De toepasselijke speeldata zijn 4 mei en 5 mei op locatie in Groningen.

 

Voor dit project zijn we nu op zoek naar jonge, geïnteresseerde spelers. 

 

Vraag jij je wel eens af hoe het er in de Tweede Wereldoorlog aan toe ging? 

Of hoe het was om toen te leven? 

En wil je hierover in gesprek gaan met de jongeren uit die periode?

 

Om mee te doen moet minimaal 14 jaar oud zijn en woonachtig in of rondom de stad Groningen zijn. Repetities zijn op op maandagavond en tijdens de meivakantie.

 

 

Let op!! Je kunt je nog steeds aanmelden voor het project, want hoe meer spelers hoe beter de voorstelling kan worden!

De repetities zijn op maandagavond in Theater de Machinefabriek. 

 

 

Aanmelden doe je door een mail te sturen naar rene@nnt.nl.

 

ACTIE: Win een reis naar St. Petersburg

Geplaatst op: 06 december 2012

Koop een kaartje voor de voorstelling Misdaad en Straf, geef antwoord op de volgende prijsvraag en win een 8-daagse cultuurvakantie naar St. Petersburg!

Welke bekende filosoof heeft zijn gedachtegoed gebaseerd op het hoofdpersonage Raskolnikov in Misdaad en Straf? Klik hier voor alle info

 

We zijn ontzettend trots om jullie te kunnen melden dat acteur Marcel Hensema als gastacteur het NNT komt versterken. In januari is hij te zien in de voorstelling Mijn Ede; een verhaal over het leven van Hensema waar de muziek van Ede Staal als een soundtrack onder lijkt te liggen. Meer weten? Klik hier.

Geef uw reactie

Wilt u reageren op dit artikel? Vul de velden hieronder in om een bericht te plaatsen!

Meer nieuws

 • Noord Nederlands Toneel

  Bloemstraat 38
  9712 LE Groningen

  T: +31 50 588 54 40

  E: info@nnt.nl
Realisatie: Stoneart Webdesign