Liliane Brakema
Liliane-Brakema-foto1-server_2.jpg

Liliane Brakema

Liliane Brakema (1987) studeerde in 2015 af aan de Regieopleiding van de Theaterschool in Amsterdam met de voorstellingen Gif en De Wilde Eend. Deze laatste voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de tien beste voorstellingen van het afgelopen seizoen. Ook ontving zij hiervoor in november 2015 de André Veltkampprijs van de Theaterschool Amsterdam. Tijdens haar studie liep zij stage bij Johan Simons bij de Müncher Kammerspiele en assisteerde het jaar daarna Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam.


In haar werk zet Brakema een sterke beeldtaal tegenover een bestaande tekst. Haar studiejaren aan de Toneelacademie Maastricht en de Regieopleiding in Amsterdam kenmerken zich door een intense zoektocht om deze twee werelden bij elkaar te brengen.


Brakema haalt haar inspiratie uit de wereld om haar heen. Zo reisde zij voordat ze naar de regieopleiding ging al naar Israël en de Palestijnse gebieden om daar een voorstelling te maken over het conflict, en volgde ze een jaar toneelschool in Sydney aan ACTT. Ook deed zij een bachelor Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij ze zich in armoede verdiepte en het boek Microfinance: profit or poverty reduction schreef.


Afgelopen seizoen (2015/2016) regisseerde Brakema de jongerenproductie Starring #19: Woyzeck bij de Toneelschuur en Mon Amour, een Fraslab bij Frascati Theater. Ook hernam zij De Wilde Eend. De komende tijd zal Brakema, naast een keer per jaar bij het NNT, ook regisseren bij NTGent, Theater Freiburg en haar eigen gezelschapje Firma Ducks.

Meegewerkt aan:

  • Noord Nederlands Toneel

    Bloemstraat 38
    9712 LE Groningen

    T: +31 50 588 54 40

    E: info@nnt.nl
Realisatie: Stoneart Webdesign