Vooroordelen in de strafrechtspraak i.s.m. Noord Nederlands Toneel

Debat en toneel op maandag 23 maart
Debat op maandagavond, ‘gevoed’ door toneel. De avond is geïnspireerd op de klassieker 'De twaalf gezworenen' van de Amerikaanse schrijver Reginald Rose, die dit voorjaar wordt gespeeld door het Noord Nederlands Toneel en is georganiseerd door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA.
 

De twaalf gezworenen
Een zestienjarige jongen uit een achterbuurt staat terecht voor de moord op zijn vader. 12 mannelijke juryleden oordelen over zijn leven of dood. Het bewijs lijkt glashelder: schuldig. Maar bij de eerste stemming zet één jurylid vraagtekens. Hij twijfelt, maar wordt weggehoond door de andere juryleden. Er ontspint zich een verhit debat over wie gelijk heeft. Dan blijkt eigenlijk ieders handelen te zijn gevoed door vooroordelen, groepsdruk en persoonlijke angsten. Dit voorjaar speelt het Noord Nederlands Toneel de klassieker De twaalf gezworenen van de Amerikaanse schrijver Reginald Rose. Deze voorstelling vormt de inspiratie voor deze debatavond..
 

Debat
Tijdens de bijeenkomst zullen deskundigen uit de praktijk en de wetenschap met elkaar in debat gaan over de vraag welke rol vooroordelen spelen in de rechtspraak. Hoe komen vooroordelen tot stand en is het eigenlijk wel gewenst – en überhaupt mogelijk – om ze volledig uit te bannen? Wat zegt invloed van persoonlijke opvattingen in besluitvormingsprocessen over de onpartijdigheid van de rechter en de legitimiteit van de rechtspraak? En hoe kunnen we voorkomen dat vooroordelen in de opsporing en vervolging de overhand nemen? Het debat wordt afgewisseld met korte fragmenten uit de voorstelling ‘De twaalf gezworenen,opgevoerd door acteurs van het Noord Nederlands Toneel.
 

Sprekers
Aan het debat zullen deelnemen Eddy Bauw (Raad voor de rechtspraak en hoogleraar rechtspleing UvA, Rosa Jansen (bestuursvoorzitter SSR - Studiecentrum Rechtspleging), Peter van Koppen (hoogleraar rechtspsychologie VU), en Daniël Wigboldus (hoogleraar sociale psychologie Radboud Universiteit). Nina Holvast (rechtssocioloog UvA) treedt op als moderator. De toneelfragmenten worden o.a. verzorgd door Martin de Rijk (gastacteur Noord Nederlands Toneel).

Met korting naar De Twaalf Gezworenen
Bezoekers van het debat krijgen een actiecode waarmee men tegen gereduceerd tarief entreekaarten kan kopen voor de voorstelling van De Twaalf Gezworenen op 29 en 30 maart in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Programma

 • 17.00 uur inloop
 • 17.30 uur start programma
 • 18.45 uur einde programma
 • aansluitend diner (optioneel)


Alle informatie en aanmelden: klik hier 

 

Geef uw reactie

Wilt u reageren op dit artikel? Vul de velden hieronder in om een bericht te plaatsen!

Meer nieuws

 • Noord Nederlands Toneel

  Bloemstraat 38
  9712 LE Groningen

  T: +31 50 588 54 40

  E: info@nnt.nl
Realisatie: Stoneart Webdesign