28 april / 20 uur
30 april / 15 uur
1 mei / 15 uur
 

Ola's Borgen in De Balie

Regisseur: Carin Goeijers / Speeltijd: 60 min / Land: Nederland /Ondertitels: nvt

 

De van oorsprong Syrische Ola Mafaalani bewerkte de succesvolle Deense dramaserie Borgen tot een theatermarathon van tien uur. Het is haar magnus opus en afscheid als artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Meer dan ooit zijn de thema’s uit het stuk verbonden met haar persoonlijke leven, zoals de spagaat tussen werk en gezin en de politieke dilemma's rond de vluchtelingenstroom uit haar vaderland.

“Adam, I have to do this because I am Birgitte Nyborg, I am Birgitte, it’s my story!” Met deze uitroep overtuigde Ola Mafaalani scenarioschrijver Adam Price om haar de rechten te gunnen voor de toneelbewerking van zijn succesvolle Deense tv-serie. Sterker nog, hij gaf haar de opdracht: “Maak het scherp, zo actueel mogelijk. Maak alsjeblieft alle veranderingen die je wilt en laat het pijn doen!” Het NNT haalt zo het fenomeen 'binge-watching' voor het eerst naar de schouwburg.

De kritieken zijn lovend, maar het professionele succes is wel verbonden aan persoonlijke pijn, zoals regisseur Carin Goeijers in deze documentaire subtiel duidelijk maakt. Zij is erbij in het theater, op momenten dat de chaos en verwarring op het toneel niet meer oplosbaar lijken, en op momenten dat Ola worstelt met haar positie als kind van Syrische ouders. Na elk telefoongesprek met haar moeder -vrijwilligster in een vluchtelingenkamp in Duitsland- vraagt zij zich geëmotioneerd af of ze niet iets wezenlijks moet doen. En waarom staat zij intussen in haar eentje het nieuwe huis in Amsterdam te schuren?

 

Meer info en tickets op debalie.nl

 

Geef uw reactie

Wilt u reageren op dit artikel? Vul de velden hieronder in om een bericht te plaatsen!

Meer nieuws

  • Noord Nederlands Toneel

    Bloemstraat 38
    9712 LE Groningen

    T: +31 50 588 54 40

    E: info@nnt.nl
Realisatie: Stoneart Webdesign