Na een succesvolle tournee mogen de acteurs van het Noord Nederlands Toneel, de dansers van Club Guy & Roni en de musici van Asko|Schönbergs K[h]AOS nog tweemaal de voorstelling Salam spelen, dit keer op het erepodium van het Nederlands Theaterfestival. De voorstelling is door de vakjury genomineerd als één van de beste elf voorstellingen van Nederlandse en Vlaamse bodem.“Een wervelende, grootse voorstelling die het woord ‘theater’ alle glans geeft die het kan hebben.”schreef de jury. “Regisseur Guy Weizman maakt van Salam een strak geregisseerde, ongekend kleurrijke chaos, waarbij alle middelen om in het theater een verhaal te vertellen uit de kast zijn gehaald.

 

De voorstelling speelt zondag 9 september in de Stadsschouwburg Amsterdam en dinsdag 11 september in de Stadsschouwburg Groningen. Kaartverkoop voor Groningen is gestart, voor de voorstelling in Amsterdam start hij op 6 juli.


 

“Salam is meer dan een voorstelling. Het is een belevenis.”(Dagblad van het Noorden ****)

 

Koop hier je kaarten voor de voorstelling in Groningen op dinsdag 11 september. 

Auditieoproep acteurs (m/v) stage

Geplaatst op: 30 mei 2018

Volgend seizoen heeft het Noord Nederlands Toneel twee stageplekken voor acteurs (m/v) beschikbaar.  

Voor de voorstelling van regisseur Eline Arbo Zwart Water zijn wij op zoek naar een:

ACTEUR (m/v) stagiair 
beschikbaar van 18 februari t/m 31 maart 2019

Lees hier de volledige auditieoproep. De audities zijn in de week van 18 t/m 24 juni 2018, in Haarlem of Groningen.    

 

Voor de Poetic Disasters Club zijn we op zoek naar acteurs (m/v) (en dansers) die in de voorstelling van regisseur Mart van Berckel gaan spelen.  

ACTEUR (m/v) stagiair 
beschikbaar van 8 oktober t/m 1 december 2019 en 8 t/m 13 april 2019. 

Lees hier de volledige auditieoproep. De audities zijn op 24 juni in Groningen. Reageer voor 18 juni. 

Hoera! Salam is geselecteerd als één van de elf beste en belangwekkendste voorstellingen van het afgelopen seizoen! 
"een wervelende, grootse voorstelling die het woord ‘theater’ alle glans geeft die het kan hebben" aldus de Nederlandse toneeljury.

Lees hier het volledige juryrapport.

Na een reeks uitverkochte voorstellingen vorig jaar, kon een herneming van 'Mijn Vrede' niet uitblijven. Marcel Hensema geeft hierin zijn versie van het kerst- en het scheppingsverhaal. Hij voert het publiek door een labyrint van verhalen: God die wel van een Hooghoudtje houdt, Adam en Eva in mien toentje, juf Marjon uit Sappermeer, de omhooggevallen Jitske uit Haren, het meisje Minne, sterreporter Alfred Venema en de Hensemaatjes komen voorbij. Een knotsgekke en hartverwarmende voorstelling voor het hele gezin! “Een kerstverhaal zoals een kerstverhaal moet wezen”, aldus Dagblad van het Noorden.

Maandag 24 en woensdag 26 december, in Martiniplaza

*** Kaartverkoop start 15 mei ***

Als eerste kaarten kopen? Schrijf je hieronder in voor de NNT-nieuwsbrief, dan ontvang je bericht zodra de kaartverkoop is gestart. 

Ontvang onze nieuwsbrief

* verplicht veld
 

Tijdens het bezoek van de koninklijke familie aan Groningen deze koningsdag, neemt onze artistiek en algemeen directeur Guy Weizman een deel van de rondleiding van het koninklijk paar op zich. In de Martinikerk kan de koninklijke familie genieten van muziek door het Noord Nederlands Orkest, onder leiding van dirigent Rossen Gergov, en een korte dansvoorstelling van onze huisgenoten Club Guy & Roni. Het geheel vindt plaats tegen het decor van een uitvergroot kunstwerk van David LaChapelle, die momenteel exposeert in het Groninger Museum. De rondleiding wordt live uitgezonden vanaf 10:45 uur op NPO1.

Later op de avond zijn Guy en de dansers uit ons ensemble nog te zien tijdens het Koningsdagconcert, uitgezonden vrijdagavond 21:05 uur op NPO2.

Toneeltekst SALAM te koop

Geplaatst op: 28 maart 2018

De tekst die Fikry El Azzouzi heeft geschreven voor de voorstelling Salam is nu te koop in een handzaam boekje, uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek.

De toneeltekst is te bestellen via het Noord Nederlands Toneel tegen een vergoeding van €10,- inclusief verzendkosten. Geïnteresseerd? Bestel hem hier.

 

GEZOCHT: oud DICHTERBIJ'ers

Geplaatst op: 15 februari 2018


Twintig jaar geleden organiseerden we de eerste editie van Dichterbij. De kans voor jongeren om zich een week lang onder te dompelen in de professionele theaterwereld en in een korte tijd een bijzondere voorstelling te maken.
 
In mei 2018 maken we met een dreamteam van vormgevers, technici, dansers & muzikanten een spectaculaire jubileumvoorstelling. Rond de voorstellingen willen we met alle deelnemers van voorgaande edities een reünie organiseren.

Heb jij een Dichterbij-verleden? Meld je HIER aan om op de hoogte te blijven van de feestelijke plannen voor het twintigjarig bestaan!

Audities interdisciplinaire Poetic Disasters Club

Geplaatst op: 28 november 2017

Zit je in 2018 in het laatste jaar van je theateropleiding? Wil jij deel uitmaken van een interdisciplinair collectief, onder de vleugels van drie professionele gezelschappen? Auditeer dan voor een stage bij de Poetic Disasters Club (2018-2019)!

Voor de zevende editie zijn Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag en het Noord Nederlands Toneel op zoek naar acteurs, muzikanten én dansers die stage willen lopen bij deze internationale, interdisciplinaire talentontwikkelingsgroep. Lees hier de auditieoproep

Interesse? Reageer voor maandag 4 december.

3x dans + expositie van kunstacademiestudenten Minerva (Groningen) + artEZ (Arnhem)

Alles wat ruw, rauw of onaf is, in ontwikkeling, op kweek of in de steigers verdient een plek op ons vaste vrijdagavondprogramma Machinefabriek RAW. Voor deze XL-editie hebben we studenten van dansacademie artEZ in Arnhem en kunstacademie Minerva in Groningen uitgenodigd om recent werk te tonen.

Vanaf 20:00 uur voeren studenten van dansacademie artEZ in Arnhem drie choreografieën uit. NNT’er Hendrik Aerts is docent op artEZ Arnhem en heeft één performance geregisseerd. Voor de liefhebbers van Hendrik z’n festivalhits Self Accusation, waarvan een mini-versie afgelopen zomer te zien was in een container op Noorderzon, KASPAR of Publikumsbeschimpfung is dit iets om naar uit te kijken.

De bar en het restaurant in de Machinefabriek is open vanaf 17.00 uur. Het werk van de Minerva-studenten is geïnspireerd op het werk van Eleni Kamma en kun je bewonderen in de foyer van de Machinefabriek. De expositie is gratis toegankelijk, tickets voor de 3 dansperformances kosten € 5,-.

Bestel nu!

 

Tekstboekje 'dood en zo' te koop!

Geplaatst op: 27 oktober 2017

Sophie Kassies schreef een soms rauwe en vaak lichte tekst op basis van de opgetekende gesprekken van Annemarie Prins en Eva Duijvestein.
De tekst is uitgegeven door de Toneelbibliotheek en hier te koop.
Kosten € 7,50

 

 

 

Voor de voorstelling 'dood en zo' iets eten?

Geplaatst op: 19 oktober 2017

Voor de voorstelling iets eten? Dat kan! Ons restaurant is van woensdag 25 tot en met zaterdag 28 oktober iedere avond vanaf 17.00 uur open. Voor 15 euro kunt u mee-eten met het menu van Kookpit.
Wilt u dan minimaal twee dagen van tevoren reserveren via demachinefabriek@nnt.nl?
MENU
Voorgerecht
knolselderijsoep met chermoula

Hoofdgerecht
pompoenpakketje met pruimen, 
geitenkaas en hazelnoten graansalade met gekarameliseerde ui en boerenkaas 
en een frisse salade

Vacature: eerste inspiciënt

Geplaatst op: 22 september 2017

Ter uitbreiding van onze afdeling techniek zijn we per 1 januari 2018 op zoek naar een eerste inspiciënt. Als eerste inspiciënt verricht je theatertechnische werkzaamheden bij de ontwikkeling, opbouw en het verloop van onze voorstellingen. Je legt verantwoording af aan het hoofd techniek. Gezien de samenstelling van ons team zoeken wij een eerste inspiciënt decor die ook als lichtoperator uit de voeten kan.  

Bekijk hier de volledige vacature

Met zeven korte voorstellingen en performances van zeven actrices neemt het Noord Nederlands Toneel op zaterdag 7 oktober de hele schouwburg over. Op één avond loopt u van de ene naar de andere voorstelling op onverwachte plekken. Onderweg wordt u verrast door een installatie van beeldend kunstenaar Louise te Poele. Even een break tussen de voorstellingen? De bar is de hele avond open, er is lekker eten en dj Bram – onze acteur Bram van der Heijden – draait.

>>> kaarten

Zeven veelzijdig actrices krijgen de vrije hand en maken wat ze zélf willen maken. Sommige spelers liepen al jaren met het idee rond - van een ode aan Nina Simone tot een liedjesprogramma geschreven met Daniël Lohues over het hebben van Portugees-Drentse wortels. Andere acteurs grijpen hun kans om een prachtige toneeltekst te vertolken, of met een theatraal alibi aan mensen op straat te vragen: ‘wie denk jij dat ik ben?’.

Het wordt een hoogstpersoonlijke avond, een feest en bovenal een ode aan het verlangen om te maken.

Met: Rosa da Silva, Nadia Amin, Marit Hooijschuur, Khadija El Kharraz Alami, Laurien Riha, Bien De Moor, Annelotte van Aarst, Louise te Poele, e.v.a.

>>> kom zelf kijken

Dit zijn onze idealen

Geplaatst op: 30 augustus 2017

Geen beter moment om over de grote zaken des levens na te denken dan de zomervakantie. Nu Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel zijn gaan samenwonen in Theater de Machinefabriek en regelmatig samen voorstellingen maken, hebben we onze gezamenlijke idealen op een rij gezet.  

In plaats van één antwoord te geven, hebben we een bundeling gemaakt van onze favoriete motto's en inspirerende uitspraken. Een veelheid aan antwoorden dus, net zoals we een veelheid aan voorstellingen maken. De komende weken vind je onze idealen op straat, in theaters en online. Spaar ze allemaal. 

WE KINDLY INVITE YOU TO TAKE A CHANCE!

Helaas komt onze najaarsvoorstelling ‘Het Huis van Bernarda Alba’ wegens onvoorziene omstandigheden te vervallen. 

Heeft u al kaarten besteld? Dan krijgt u bericht van het desbetreffende theater over het retourneren van het aankoopbedrag. 

 

Vorig jaar was Thuis in Hoogeveen een enorme theaterhit in Drenthe. De voorstellingen waren destijds allemaal binnen no time uitverkocht. Een succes-herneming kon dus niet uitblijven. In september is de voorstelling acht keer te zien in Groningen. 

Koop nu je kaarten

Thuis in Hoogeveen
is een ontroerend portret van 21 Syriërs die een thuis proberen te vinden, een muzikale dinervoorstelling. 

Met ingang van 1 september 2017 (eerdere startdatum in overleg mogelijk) zoeken we een stagiaire op de afdeling marketing en publiciteit van het Noord Nederlands Toneel (NNT) & Club Guy & Roni

De functie |  
Om ons zeskoppige marketingteam te versterken zijn we op zoek naar een enthousiaste stagiaire. Gaat jouw hart sneller kloppen van theater, dans en (online) marketingacties bedenken en uitvoeren? Stuur ons dan gauw een mail!

De taken |
* Ondersteuning van marketing- en publiciteitsactiviteiten (o.a. contact met schouwburgen, verkoopstanden opvragen etc) en het organiseren van promotionele acties binnen het beschikbare publiciteitsbudget.

* Verzorgen van mailingen per post en mail en het bijhouden van de website.

* Meewerken aan ludieke acties waarvoor we achter onze bureaus vandaan komen, de stad in trekken en direct contact maken met ons publiek.

* Onderhouden van contact met publieksgroepen en het onderhouden van contacten met de theaters t.b.v. de promotie van de voorstellingen en samenwerking om de zaalbezetting te verhogen.

* Promotie van de wekelijkse vrijdagavond in de Machinefabriek: MFraw 

Het profiel |
* Je hebt bovengemiddelde interesse theater, dans, muziek.

* Je hebt een uitstekende kennis van Nederlands in woord en schrift.

* Je bent communicatief sterk.

* Je werkt graag in teamverband, maar bent ook zeer zelfstandig.

* Je bent stressbestendig, nauwkeurig en kwaliteitsgericht.

* Je bent flexibel en kan goed prioriteiten stellen. 

Wij bieden |
* Een fulltime (38 uur) praktijkstage en mogelijkheden om deze te combineren met een onderzoek.

* Een creatieve, dynamische werkomgeving in een monumentaal pand in de binnenstad van Groningen. 
* Een stagevergoeding van € 300,- per maand. 

 

De organisatie | 

Bij het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni werken er, inclusief het acteursensemble, meer dan 25 mensen in vaste dienst. Daarnaast werkt het gezelschap samen met een grote groep freelance medewerkers. Het NNT staat per 1 januari 2017 onder leiding van artistiek en algemeen directeur Guy Weizman, Julie Van den Berghe als artistiek leider toneel en Harmen van den Hoek als zakelijk directeur. Onze ambities zijn groot. We gaan de komende jaren bouwen aan een nieuw interdisciplinair theaterhuis waarin alle disciplinekaders worden opgeheven: theater van nu, in de taal van nu.

 

Het NNT brengt voorstellingen in schouwburgen door het hele land, op locatie, in vlakkevloertheaters en in het eigen Theater de Machinefabriek in Groningen. Club Guy & Roni toert in binnen en buitenland. In ons monumentale pand aan de Bloemstraat werken we in ons kostuumatelier, op kantoor, de werkplaats, en natuurlijk in de repetitieruimtes. Hier experimenteren en repeteren we en er worden talloze ideeën uitgebroed. Alles is mogelijk en niks is te gek.

Reageren |
Voor meer info neem contact op met Bo van Bommel, hoofd marketing en publiciteit: bo@nnt.nl 
Je motivatiebrief met CV kan je tot en met vrijdag 4 augustus 2017 mailen naar Bo van Bommel: bo@nnt.nl

De WijkJury Groningen zag afgelopen theaterseizoen 13 voorstellingen verkoos Carrousel als de meest memorabel, indrukwekkende en mooiste voorstelling van het seizoen. Guy Weizman nam namens het Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Asko|Schönbergs K[h]AOS de prijs in ontvangst. 

“Carrousel was voor ons een overweldigende ervaring. We wisten bijna niet waar we moesten kijken, zoveel was er te zien. Het raakte overal. We hebben ons geen moment verveeld, het spektakel bleef ons boeien. Deze totaalvoorstelling is entertainment verheven tot kunst.” (Wijkjury Groningen)

Carrousel genomineerd voor VSCD Mimeprijs!

Geplaatst op: 21 juni 2017

De jury over Carrousel: "Een meeslepende en wervelende voorstelling, waarin beweging, dans, tekst en muziek elkaar op een overtuigende manier versterken. Carrousel reflecteert op een prikkelende en toegankelijke manier op het huidige media-tijdperk van kijken naar het lijden van een ander en trekt de toeschouwer mee in een krachtig en verwarrend spel. De gefragmenteerde theatertekst, het indrukwekkende decor en de energieke muziek zorgen voor een rijke en dynamische theatertaal, waarin het fysieke verhaal steeds bepalend is."  

De uitreiking
Op zondag 17 september wordt de Mimeprijs uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlandse Theater.

De jury
De VSCD-Mimejury 2017 bestaat uit voorzitter Cees Debets (directeur programmering Het Nationale Theater), Paul van der Laan (mimemaker), Erica Smits (dramaturg/journalist), Ine te Rietstap (mimemaker en artistiek leider Tweetaktfestival), Michèle Bouwmans (theaterprogrammeur Lux) en Eva Middelhoff (directeur Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging).

De VSCD
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertgebouwen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het kapitaal van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een groeiend publiek. Daarom reikt de VSCD elk jaar prijzen uit in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties.


Hendrik Aerts regisseert Self-Accusation

Geplaatst op: 16 juni 2017

Hendrik Aerts is als makende speler verbonden aan het Noord Nederlands Toneel. Samen met de dansers en muzikanten van Club Guy & Roni's Poetic Disasters Club maakte hij 'Self-Accusation'. De voorstelling speelt momenteel in het Amsterdamse Bos en reist daarna langs de Parade in Utrecht en Amsterdam. Van harte aanbevolen!

Klik hier voor meer informatie en kaarten. En bekijk hieronder de trailer:

Regisseur Liliane Brakema is een uitzonderlijk talentvolle, jonge theatermaker die onder de noemer NNT RAW in Theater de Machinefabriek zich verder mag ontwikkelen. Ze werkt momenteel samen met drie acteurs en twee dansers aan een theatraal onderzoek. Op donderdag 23 t/m zaterdag 24 juni mag je over de schouder van de regisseur mee kijken. Je ziet dan theater voor je ogen ontstaan! 

Meer informatie 

Direct een kaart kopen 

Liliane Brakema is de eerste regisseuse in de geschiedenis die met een afstudeervoorstelling geselecteerd werd voor het Nederlands Theaterfestival. Haar regie van De Wilde Eend werd verkozen als een van de tien beste voorstellingen van het afgelopen seizoen. Brakema is een uitzonderlijk talent dat een sterke beeldtaal tegenover een bestaande tekst zet. Brakema gaat een talentontwikkelingstraject in, onder begeleiding van Guy Weizman wordt ze opgeleid naar de grote zaal.

Cast Penthesilea te gast bij Opium Op Oerol

Geplaatst op: 13 juni 2017

Regisseur Julie Van den Berghe was samen met acteurs Bram van der Heijden, Freek Nieuwdorp, Marit Hooijschuur te gast bij Opium. Bekijk hier het interview met Cornald Maas en Matthijs van Nieuwkerk. 

Anne van Veen speelt op vrijdag 19 mei haar voorstelling BOI in de Machinefabriek, een regie van Julie Van den Berghe. 

“Mijn liefde,” zegt Ena tegen mij, “gaat uit naar jonge, onstuimige mensen, die wat moed en trots betreft op jongens lijken, maar al gegrepen zijn door een meisjesachtige tederheid en overgave.”

Tickets 
Info

In BOI, een manifestatie, zingt, speelt en verhaalt Anne van Veen van androgynie, seksualiteit en de ‘verslindende’ moeder. Begeleid door Pieter de Graaf, Gerben Klein Willink en Bob Roos creëerden zij het genre ‘neo-nostalgie,’ een pastiche op de elektronische Europop uit de jaren ’70.
Tussen theater tussen muziek, tussen proza tussen poëzie, tussen kuis tussen extase, tussen oud tussen jong, tussen meisje en tussen jongen. 

Anne van Veen (1983) studeerde in 2006, als actrice/kleinkunstenaar af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In 2007 trad zij voor het eerst op met haar liedjesprogramma Anne. Kort daarop verscheen haar eerste album Bij Mij, waarvan de titelsong is uitgeroepen tot ‘nieuwe’ klassieker. Een tweede avondvullende voorstelling van haar hand volgde onder de titel Wilde Lucht. In 2013 bracht zij, naar het gelijknamige programma, onder haar eigen label Ansjobiz haar tweede album uit: Tegengif. Anne speelt in Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika. In het najaar van 2015 verscheen haar debuutroman: Wie ik aan het zijn was.

Tickets 
Info

Tekstboekje Carrousel te koop!

Geplaatst op: 17 maart 2017

Heeft u genoten van de tekst van Bernard Dewulf?
De tekst van Carrousel is te koop voor € 7,50.
Bestellen kan hier.

Sleutel gevonden? / Found a key?

Geplaatst op: 13 maart 2017

Sleutel gevonden? Probeer hem uit op onze sloten, iedere vrijdag na 17:00 uur tijdens Machinefabriek Raw. Één van de sleutels past op ons slot. Heb jij die 'gouden sleutel' gevonden en open je het slot? Dan win je twee vrijkaarten voor iedere (!) première van het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in de komende vier jaar. 

 

Found a key? Try it! It might fit. You can test it every Friday after 5PM at Machinefabriek RAW. One key is the ‘golden key’ that fits our lock. If you find the key and open the lock, you win a ticket to every premiere of the Noord Nederlands Toneel and Club Guy & Roni for the next four years! Yes, each and every one of them.  

 

Machinefabriek Raw?!? 

Opening Machinefabriek Raw

Geplaatst op: 15 maart 2017

Vanaf 17 maart starten het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni met ‘Machinefabriek RAW’, in ons theaterthuis De Machinefabriek. Als een huiskamer van Groningen gooien we de deuren wagenwijd open, om alles wat ruw, rauw of onaf is, in ontwikkeling, op kweek of in de steigers, een plek te bieden. ‘Machinefabriek RAW’ is een bar plus restaurant plus podium. Een plek dus waar je aan het eind van de week naartoe gaat met vrienden of collega’s om lekker te eten, goede gesprekken te voeren met makers en je te laten verrassen door een voorstelling, expositie, lezing of optreden. Of gewoon om bij te kletsen.

Iedere vrijdagavond heeft een ander programma, gemaakt door NNT/Club Guy & Roni of door andere organisaties van binnen of buiten de stad. 

Programma Machinefabriek Raw

Vrijdag 17 maart
OPENING NIGHT*
met o.a. try-out Mechanical Ecstasy, biechtstoelen met Julie & Guy, karaoke, kinderkunstelhoek en een speakers corner 

 

17:00 deuren open

> borrelen & eten & biechtstoelen

20:00 Try-out Mechanical Ecstasy - Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag

 

Vrijdag 24 maart
IDEALEN in de POLITIEK

Vrijdag 31 maart
KINDERS
alle leeftijden zijn welkom en aan iedereen wordt gedacht... 

Vrijdag 7 april
GAME ON*

Vrijdag 14 april
KLEINE DAGEN - BERNARD DEWULF
De Vlaamse auteur Bernard Dewulf, die ook de toneeltekst voor Carrousel schreef, geeft een theatrale lezing 'Kleine dagen', naar zijn gelijknamig boek. Niet zomaar een lezing, 'de letters komen tot leven' schreef De Morgen

 

* = language no problem

 

Borgen naar Carré!

Geplaatst op: 02 maart 2017

Wegens groot succes komen we nog één keer terug met Borgen. Op 1,2, 15 en 16 juli 2017 is Borgen te zien in Koninklijk Theater Carré. Wereldwijd smulden miljoenen kijkers van de Deense tv-serie Borgen. Ola Mafaalani maakte van dit politieke drama een 9 uur durend theaterevenement, compleet met live muziek en diner. Gedurende 4 voorstellingen kunnen 1.200 bezoekers binge-watchen in Carré; niet eerder speelde Borgen in een zaal van deze omvang. Kaarten zijn vanaf vandaag te koop.

 

Madeleine van der Zwaan, directeur Koninklijk Theater Carré: “We zijn enorm trots dat we Borgen in ons 130e jaar mogen presenteren in Carré. Het is geweldig dat projecten van deze omvang hier gerealiseerd kunnen worden. Borgen laat zien dat alles mogelijk is in Carré, ook een 9 uur durende theatervoorstelling, inclusief diner in de zaal. Een unieke ervaring waar je bij moet zijn.”

Over Borgen
In Borgen ontspint zich een wereld vol intriges, machtsstrijd, idealen en ambities rondom de eerste vrouwelijke premier Birgitte Nyborg. Haar idealisme wordt op de proef gesteld en daarnaast lijkt ze ook nog eens langzaam de controle over haar eigen gezinsleven te verliezen. Borgen kent een ongekend grote cast van ruim 30 acteurs en musici met Malou Gorter als Birgitte Nyborg, Peter Vandemeulebroecke als haar spindoctor Kasper Juul, Anna Drijver als de brutale journaliste Katrine Fonsmark en Renée Soutendijk als Hanne Holm. Adam Price, naast scenarioschrijver ook een bekende Deense chef-kok, droeg bij aan het speciaal voor Borgen en het NNT ontwikkelde culinaire concept. Een unieke totaalbeleving die Carré op deze dagen ‘the place to be’ maakt.


Busarrangement
Vanuit Noord-Nederland rijdt er op 1 en 15 juli een touringcar naar Carré. Bij het arrangement is inbegrepen: vervoer ARRIVA Touring (toilet aanwezig), 2 x koffie/thee, lekkernij in de bus, aperitiefje, Dvd-vertoning 'Ola's Borgen'  
op de heenreis, tickets voor de voorstelling o.b.v. zitplaatsen balkon of galerij, 5-gangendiner, gastvrouw of -heer.


Opstapplaatsen:

Zaterdag 1 juli 2017 opstapplaatsen in Groningen-Haren- Assen-Hoogeveen- Meppel 
Zaterdag 15 juli 2017 opstapplaatsen in Leeuwarden-Drachten- Heerenveen-Joure- Lemmer


Kosten busarrangement + tickets

De prijs voor dit arrangement is €149,- p.p. excl. boekingskosten à €5,- p.p.


Reserveren:
- enkel tickets 
- tickets + busarrangement 

Publieksreacties openbare repetitie Carrousel

Geplaatst op: 14 februari 2017

Woensdag 8 februari was er een openbare repetitie van Carrousel in de Stadsschouwburg Groningen. Een aantal bezoekers vertellen wat ze van deze scenes vonden.

Stage acteur / mimespeler juni 2017

Geplaatst op: 14 februari 2017

Voor De Kale Zangeres (Ionesco) onder regie van Liliane Brakema bij het Noord Nederlands Toneel zoeken wij een:

STAGAIR acteur of mimespeler (m/v) van 1 juni 2017 tot en met 24 juni 2017.

In de voorstelling gaan wij op zoek naar een combinatie van dans, mime en tekst. Samen met twee acteurs, Joost Bolt en Ilke Paddenburg en twee dansers van Club Guy & Roni, Adam Peterson en Igor Podsiadly, repeteren wij drie en een halve week en spelen wij drie keer.

De audities, repetities en voorstellingen vinden plaats in de Machinefabriek, de thuishaven van het Noord Nederlands Toneel in Groningen. De auditie is op 11 maart. De speeldata zijn 22, 23 en 24 juni 2017.

Liliane Brakema is de eerste regisseuse in de geschiedenis die met een afstudeervoorstelling geselecteerd werd voor het Nederlands Theaterfestival. Haar regie van De Wilde Eend werd verkozen als een van de tien beste voorstellingen van het afgelopen seizoen. Brakema is een uitzonderlijk talent dat een sterke beeldtaal tegenover een bestaande tekst zet. De Kale Zangeres wordt gemaakt in het kader van NNT-raw, een talentontwikkelingstraject waarbij net afgestudeerde theatermakers bij het Noord Nederlands Toneel worden klaargestoomd voor de grote zaal.

Zit jij in het derde of vierde jaar van je studie en heb je interesse? Stuur dan een korte motivatie, een foto en idealiter een korte introductievideo van maximaal 1 minuut naar auditions@nnt.nl met als onderwerp “auditie RAW” en je hoort van ons. Voor de periode is een stagevergoeding van €300.- beschikbaar.

 

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met maarten@nnt.nl.

 

Ps. Als je tussen 1 en 15 juni een paar dagen moet missen i.v.m. het ITS Festival is dat op te lossen.

Twee keer achter de schermen bij Carrousel

Geplaatst op: 30 januari 2017

Komende tijd gooien we de deuren van het repetitielokaal van onze nieuwe voorstelling Carrousel wagenwijd open. Twee mooie kansen om alvast te proeven wat Carrousel en het nieuwe NNT in petto hebben. Maar welk evenement is het meest geschikt voor jou?

Te beginnen met onze marathon Carrousel Danst Door van donderdag 2 februari  21:00 uur t/m vrijdag 3 febuari 21:00 uur in ons eigen Theater de Machinefabriek. Een experiment, een feest en een ontmoetingsplek in één. Je kunt komen en gaan wanneer je wilt en de toegang is gratis.

Wil je graag het gevoel van een echte repetitie meemaken? Kom dan naar de Openbare Repetitie in de Stadsschouwburg op woensdag 8 februari. Zie de acteurs en dansers werken aan hun rol en stel je vragen aan de spelers, muzikanten of regisseur. Onze NNT-vrienden krijgen gratis toegang op vertoon van hun vriendenpas en met de kortingscode voor hun online bestelling. 

Carrousel Danst Door: 24-uurs dansmarathon

Geplaatst op: 23 januari 2017

Carrousel Danst Door

do 2 feb 21.00 uur t/m vr 3 feb 21.00 uur, De Machinefabriek (Bloemstraat 38)

De voorstelling Carrousel begint wanneer de danswedstrijd al 720 uur bezig is. Daarom starten cast & crew precies 720 uur voor de première een 24-uurs dansmarathon en jij mag meedoen! Je kunt inhaken of afhaken wanneer je wilt, maar hou je het (net als wij!) 24 uur vol dan krijg je een premièrekaart voor Carrousel. Sta je stil of komen je knieën op de grond? Dan ben je af!

Tijdens de marathon zijn er diverse workshops en activiteiten in De Machinefabriek: morning yoga, miniconcerten, een theatrale inleiding op Carrousel, smartlappen zingen, kom super gezond ontbijten, of schuif aan bij het diner. En de bar is 24 uur open!


De cast & crew laat zich individueel sponsoren en wil met deze uitdaging geld ophalen voor het werk van Artsen Zonder Grenzen. Dus kom op, dans mee (en nog beter laat je ook sponsoren) voor de ervaring én het goede doel! 

Limited edition fotoboek NNT

Geplaatst op: 19 december 2016

 

Na acht jaar gedurfd, betrokken en visueel explosief theater namen Ola Mafaalani en haar artistieke team afscheid van het NNT. Wie alle hoogtepunten over de afgelopen jaren nog eenmaal voorbij wil laten komen, kan bij de kassa van de Stadsschouwburg of de Oosterpoort voor €   10,- een limited edition fotoboek aanschaffen.
Kijk voor de openingstijden van de kassa op www.de-oosterpoort.nl/kassa-en-huisregels/.

 

 

Openbare repetitie Carrousel

Geplaatst op: 24 november 2016

Openbare repetitie
Op woensdag 8 februari vindt om 20:15u de openbare repetitie van Carrousel plaats in de Stadsschouwburg Groningen. Geïnteresseerden kunnen die avond een kijkje nemen in het multidisciplinaire maakproces van de nieuwste voorstelling van het Noord Nederlands Toneel. Ervaar hoe ideeën over tekst, bewerking, spel, dans, decor en muziek in het hele repetitieproces vorm krijgen op weg naar de uiteindelijke voorstelling.

Carrousel speelt van 3 t/m 10 maart en 5 t/m 8 april in de Stadsschouwburg Groningen, en gaat daarnaast t/m 27 mei op tournee door Nederland. Kijk hier voor meer informatie. 


Gratis voor NNT-vrienden en NNTWEE-leden 
Leden van de NNT-vriendenclub en jongerenplatform NNTWEE mogen gratis naar alle openbare repeties. Vanaf €15,- (Vrienden) of €20,- (NNTWEE) geniet je bovendien van exclusieve informatie en leuke kortingen. Lees meer over de NNT-vriendenclub en NNTWEE.

 

Afscheid van Groningen

Samen met artistiek directeur Ola Mafaalani en schrijver, vormgever en acteur Ko van den Bosch neemt na acht jaar (bijna) het hele artistieke team afscheid van het Noord Nederlands Toneel én Groningen: naast de acteurs Malou Gorter, Peter Vandemeulebroecke en Jochem Stavenuiter vertrekken ook decorontwerper André Joosten, muzikant Eef van Breen, kostuumontwerper Johanna Trudzinski, dramaturg Dirkje Houtman en zakelijk leider Arie Wink. Bram van der Heijden blijft verbonden aan het NNT na januari 2017, wanneer Guy Weizman het artistieke stokje overneemt van Ola Mafaalani. 

 

HoogtepuNNT 

Van 5 t/m 9 december zijn in de Stadsschouwburg Groningen hernemingen te zien van drie hoogtepunten van de afgelopen jaren: het muzikale Low Yo Yo Stuff, het debuut Medea en één van de meest geroemde stukken, Fellini. Bovendien zijn er rondom deze voorstellingen heel veel mogelijkheden om alle NNT’ers te ontmoeten, te spreken en samen herinneringen op te halen. Op alle drie de avonden zijn er diners waarbij bijzondere gasten aanschuiven en wordt er vanuit een zeecontrainer op het schouwburgplein teruggeblikt op de Dichterbij-projecten die voor en met jongeren zijn georganiseerd. Ervaringen van deelnemers worden afgewisseld met hightlights uit de producties. Huisregisseur Sarah Moeremans speelt met haar collectief Moeremans & Sons op woensdag 7 december Moral Auction


HoogtepuNNTen Noord Nederlands Toneel in de Stadsschouwburg Groningen
maandag 5 december | 20:15 | Low Yo Yo Stuff
woensdag 7 december | 20:15 | Fellini
vrijdag 9 december | 20:15 | Medea
zaterdag 10 december | besloten afscheidsgala

Meer informatie over de voorstellingen, het randprogramma en kaartverkoop: nnt.nl en ssbg.nl.

 

Vacature stagiair marketing en communicatie

Geplaatst op: 08 november 2016

We zoeken met ingang van 1 februari 2017 (eerdere startdatum in overleg mogelijk) een stagiair op de afdeling marketing van het Noord Nederlands Toneel (NNT)

 

De functie |  

Om ons vierkoppige marketingteam te versterken zijn we op zoek naar een enthousiaste stagiair. Gaat jouw hart sneller kloppen van theater en (online) marketingacties bedenken en uitvoeren? Stuur ons dan gauw een mail!

 

De taken |

* Ondersteuning van marketing- en publiciteitsactiviteiten en het organiseren van promotionele acties binnen het beschikbare publiciteitsbudget.

* Verzorgen van mailingen per post en mail en het bijhouden van de website en social media.

* Onderhouden van contact met publieksgroepen en het onderhouden van contacten met de theaters t.b.v. de promotie van de voorstellingen en samenwerking om de zaalbezetting te verhogen.
* verzorgen van DTP-werk en ontwikkelen van nieuw campagnemateriaal.

 

Het profiel |

* Je hebt bovengemiddelde interesse voor online platforms en social media.

* Je hebt een uitstekende kennis van Nederlands in woord en schrift.

* Je hebt affiniteit met de culturele sector.

* Je bent communicatief sterk.

* Je werkt graag in teamverband, maar bent ook zeer zelfstandig.

* Je bent stressbestendig, nauwkeurig en kwaliteitsgericht.

* Je bent flexibel en kan goed prioriteiten stellen. 

 

Wij bieden |

* Een fulltime (38 uur) praktijkstage en mogelijkheden om deze te combineren met een onderzoek.

* Een creatieve, dynamische werkomgeving in een monumentaal pand in de binnenstad van Groningen.
* Een stagevergoeding van € 300,- per maand.

De organisatie |

Bij het Noord Nederlands Toneel werken er, inclusief het acteursensemble, 25 mensen in vaste dienst. Daarnaast werkt het gezelschap samen met een grote groep freelance medewerkers. Het NNT staat per 1 januari 2017 onder leiding van artistiek en algemeen directeur Guy Weizman, Julie Van den Berghe als artistiek leider en Harmen van den Hoek als zakelijk directeur. Onze ambities zijn groot. We gaan de komende jaren bouwen aan een nieuw interdisciplinair theaterhuis waarin alle disciplinekaders worden opgeheven: theater van nu, in de taal van nu.

Het NNT brengt voorstellingen in schouwburgen, op locatie, in vlakkevloertheaters en in het eigen Theater de Machinefabriek in Groningen. Het NNT realiseert per seizoen gemiddeld acht producties, waarvan drie grote zaalproducties, verdeeld over circa 300 speelbeurten. Per jaar trekt het NNT zo’n 53.000 bezoekers. In ons monumentale pand aan de Bloemstraat werken we in ons kostuumatelier, op kantoor, de werkplaats, en natuurlijk in de repetitieruimtes. Hier experimenteren en repeteren we en er worden talloze ideeën uitgebroed. Alles is mogelijk en niks is te gek.

 

Reageren |

Voor meer info neem contact op met Renate Meijering, (interim) hoofd marketing: renate@nnt.nl 

Je motivatiebrief met CV kan je tot en met vrijdag 2 december 2016 mailen naar Renate Meijering: 
renate@nnt.nl

Vacature stagiair digitale media / marketing

Geplaatst op: 07 november 2016

We zoeken met ingang van 2 januari 2017 een innovatieve en enthousiaste multimedia en/of communicatie stagiaire op de afdeling marketing van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Hij/zij wordt kartrekker van een experiment: het maakproces van ‘Carrousel’ livestreamen en 24/7 online reageren op vragen en ideeën van het publiek.

De functie |  
We zijn op zoek naar een enthousiaste stagiaire die overloopt van ideeën hoe we tijdens het maakproces van de voorstelling 'Carrousel' het publiek al toeschouwer kunnen laten zijn én met hen in gesprek kunnen. Gaat jouw hart sneller kloppen van digitale media (management), theater, community building en online productie? Stuur ons dan gauw een mail!

De taken |
* Samen met acteurs, dansers, musici en regisseur content creëren en delen met het publiek (foto, film, tekst).
* Content op een leuke en aantrekkelijke manier presenteren aan het publiek.
* Live stream verzorgen op repetitiedagen.
* Platform beheren waarop al het backstagenieuws gebundeld wordt.
* Online reageren op vragen en ideeën van het publiek.

Het profiel |
* Je hebt bovengemiddelde interesse voor online communicatie & productie, platforms en digitale media.
* Je hebt een uitstekende kennis van Nederlands en Engels in woord en schrift.
* Je bent communicatief sterk.
* Je kunt zelfstandig werken.
* Je bent stressbestendig, nauwkeurig, creatief en kwaliteitsgericht.
* Je wilt ook wel eens ’s avonds en in het weekend werken.  
* Ervaring met Wordpress een pre 
* Je bent thuis in social media (Snapchat, Instagram, YouTube en Facebook)
* Ervaring met filmen en monteren is een pre.
* Affiniteit met de culturele sector is een pre.

Wij bieden |
* Goede begeleiding die ook 24/7 mee kan kijken en denken.
* Een fulltime (38 uur) praktijkstage en mogelijkheden om deze te combineren met een onderzoek.
* Een creatieve, dynamische werkomgeving in de binnenstad van Groningen.
* Een stagevergoeding van € 300,- per maand.

De organisatie |
Bij het NNT werken er, inclusief het acteursensemble, 25 mensen in vaste dienst. Daarnaast werkt het gezelschap samen met een grote groep freelance medewerkers. Het NNT staat per 1 januari 2017 onder leiding van algemeen en artistiek directeur Guy Weizman, Julie Van den Berghe als artistiek leider en Harmen van den Hoek als zakelijk directeur. Onze ambities zijn groot! We gaan de komende jaren bouwen aan een nieuw interdisciplinair theaterhuis waarin alle disciplinekaders worden opgeheven: theater van nu, in de taal van nu!

Het NNT realiseert per seizoen gemiddeld acht producties, waarvan drie grote zaalproducties, verdeeld over circa 300 speelbeurten. Per jaar trekt het NNT zo’n 53.000 bezoekers.

Reageren |
Je kunt je sollicitatiebrief met CV voor vrijdag 25 november sturen naar: info@nnt.nl.
Wil je meer weten? Bel naar Mintsje Boersma: 050 5885442.

Vacature productieleider

Geplaatst op: 25 oktober 2016

Vacature productieleider

Ter uitbreiding van onze afdeling productie zijn we per 1 januari 2017 op zoek naar een productieleider. Als productieleider vorm je de schakel tussen het artistieke team (regisseur, vormgevers, acteurs etc.) en alle andere intern en extern betrokkenen. Je hebt per productie de volledige verantwoordelijkheid over de voorbereidingen, de organisatie van repetities, de montage en de uiteindelijke tournee.

De gehele vacaturetekst is te vinden op onze vacaturepagina.

 

 

Van donderdag 6 oktober t/m zondag 9 oktober vinden er in Groningen drie evenementen plaats waarin de vluchtelingencrisis niet benaderd wordt vanuit cijfers maar een menselijk gezicht heeft. Evenementen die bovenal niet enkel stilstaan bij de verschrikkingen maar hoop geven. Dokter Pietro Bartólo van het Italiaanse eiland Lampedusa speelt een belangrijke rol in alle evenementen. Bartólo is komend weekend voor het eerst in Nederland, in Groningen.

Op donderdag gaat de documentaire Fuocoammare in première in het Groninger Forum. Op zaterdag krijgt Pietro Bartólo ‘De Levende Steen’ uitgereikt van Stichting INLIA voor zijn dagelijkse zorg voor iedereen die aanspoelt op het Italiaanse eilandje. Op zondag 9 oktober gaat All Inclusive (van het NNT) in première, een voorstelling over de wereldwijde zoektocht naar geluk waarin o.a. teksten van Pietro Bartólo zijn opgenomen.

Voorafgaand aan de voorstelling All Inclusive – een absurde comedy over de strooptocht naar geluk – verzorgt Resto VanHarte een drie-gangenmaaltijd in Theater de Machinefabriek. Kom dineren als een vluchteling.

Eten als een vluchteling
Schuift u deze avond aan bij het All Inclusive pop-up Resto in Theater de Machinefabriek, dan eet u zoals een vluchteling. Het drie-gangen menu zelf is van een kwaliteit waar de meeste vluchtelingen enkel van kunnen dromen, maar de ervaring benadert de situatie in een opvanglocatie. Geen wit tafellinnen, wijn uit kristallen glazen en kandelaars, maar enkel het strikt noodzakelijke – zoals ook de pasgearriveerde asielzoekers hun avondmaaltijd krijgen voorgeschoteld. Het eten wordt bereid door een team vrijwilligers dat zelf nog niet zo lang geleden door de asielprocedure is gegaan, onder leiding van een professionele chef. 

Strooptocht naar geluk
In All Inclusive wordt de Westerse blik op ‘de vluchtelingenproblematiek’ onder de loep genomen. Tijdens deze maaltijd krijg je alvast de kans een ongebruikelijke positie in te nemen, namelijk die van de vluchteling.  Met de bruisende, eigenzinnige en hoopvolle voorstelling All Inclusive neemt het huidige artistieke team van het Noord Nederlands Toneel feestelijk afscheid. Het ensemblestuk sleurt je mee in de droom achter de vluchteling: de wereldwijde strooptocht naar geluk. De absurde comedy laat een groep Stamgasten zien, die elke nacht een paradijs weet te bouwen met zijn eigen gelijk en ongezouten meningen. Helaas wacht ’s ochtends de harde werkelijkheid.

Resto VanHarte
Resto van Harte creert ontmoetingsplekken voor mensen die de verbinding met de samenleving zoeken. Daarvoor hanteert ze de formule ‘eten, ontmoeten en meedoen’. Door het opzetten van pop-up Resto’s brengt ze mensen met verschillende achtergronden bij elkaar aan tafel. Voor de voorstelling All Inclusive slaan Resto VanHarte en het Noord Nederlands Toneel de handen ineen, door voorafgaand aan de voorstellingen een maaltijd in Theater de Machinefabriek te organiseren.

 

Reserveren
Voorafgaand aan de reguliere voorstellingen van dinsdag 11 t/m zaterdag 15 oktober is Resto van Harte geopend.  

Boek uw combiticket via Stadsschouwburg Groningen
Prijs € 7,- + ticket All Inclusive (tussen € 22,50 en € 11,25).

Prijs voor stadjespashouders € 7,50 (diner inclusief ticket)*
*alleen te koop bij Kassa Oosterpoort (Trompsingel 27) of voorafgaand aan de voorstelling op locatie

Inloop Theater de Machinefabriek vanaf 17.30
Diner 18.00 - 19.30
Aanvang voorstelling All Inclusive 20.15 uur 

Ola Mafaalani wint Prosceniumprijs

Geplaatst op: 12 september 2016

Tijdens het gala van het Nederlands Theater zijn zondagavond 11 september de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt. Ola Mafaalani, artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel mocht een prijs in ontvangst nemen. Zij kreeg de Prosceniumprijs uitgereikt door Noraly Beyer voor haar wezenlijke bijdrage aan het toneelklimaat. De andere ‘Oscars’ van het Nederlandse theater gingen naar: Joop Mulder (Oerol), Sanne Danz (Maas theater en dans), Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck, Theater Artemis, Thibaud Delpeut (Theater Utrecht), Risto Kubar (NTGent), Ilke Paddenburg (Theater Utrecht), Wine Dierickx (Wunderbaum) en Hans Kesting (Toneelgroep Amsterdam).

 

De jury: “Mafaalani heeft in haar jaren bij NNT laten zien dat je met theater politiek kunt bedrijven. Zij maakte school met theater als plek waar mensen uit de samenleving bijeenkomen. In haar brutale bewerkingen van de grote klassieke titels en nieuwe stukken, meestal in samenwerking met Ko van den Bosch, laat ze toeschouwers nadenken over wezenlijke, maatschappelijke vragen, variërend van politiek en filosofisch tot persoonlijk.

 

Per 1 januari 2017 neemt Ola Mafaalani afscheid van het Noord Nederlands Toneel na acht jaar artistiek leiderschap. Met Ola Mafaalani neemt het NNT ook afscheid van Ko van den Bosch, Malou Gorter, Peter Vandemeulebroecke, Jochem Stavenuiter, André Joosten en Eef van Breen. Collectief maken zij All Inclusive, een comedy over de wereldwijde strooptocht naar geluk, dat een feestelijk einde brengt aan een eigenzinnig, visueel explosief en multidisciplinair theatertijdperk bij het NNT.

 

Ola Mafaalani over All Inclusive: “We willen de tijd twee uur stilzetten om onszelf wezenlijke vragen te stellen: wat doe je hier op deze planeet en wat heb je veranderd als je ervan afgaat? All Inclusive laat zien en voelen hoe het is om te wachten voor een deur waarvan je niet weet of het de in- of de uitgang is.”

Openbare repetitie All Inclusive

Geplaatst op: 08 september 2016

Uitgerust van de zomervakantie, beginnen we weer aan het nieuwe seizoen!

We trappen af met een Openbare Repetitie van onze nieuwe voorstelling All Inclusive op dinsdag 20 september in de Machinefabriek. 

Lees er alles over en meer nieuws rondom Borgen, onze verbouwing en het ontstaan van All Inclusive in onze nieuwsbrief van september.  

Mail & Win dvd-box Borgen

Geplaatst op: 30 juni 2016

Tijdens de lenteschoonnmaak op het NNT-kantoor kwamen we nog een aantal dvd-boxen van de tv-serie Borgen tegen (seizoen 1 & 2). Wil jij kans maken op 1 van de 3 dvd-boxen? Mail naar info@nnt.nl je Borgen-hoogtepunt en wie weet zit jij deze zomer thuis op de bank te genieten van de Deense Borgen!

 

Actrice Sigrid ten Napel is in september te zien in de theatervoorstelling Borgen van het Noord Nederlands Toneel (NTT). Zij vervangt tijdens een korte reprise haar collega Julia Akkermans in de rol van dochter Laura Nyborg. Dat maakte het NNT donderdag bekend.

De negen uur durende voorstelling trok afgelopen voorjaar door heel Nederland uitverkochte zalen. In september wordt Borgen nog drie maal gespeeld: op zondag 4 september in Antwerpen en op 9 en 10 september in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Een aantal acteurs moest vanwege andere werkzaamheden echter verstek laten gaan. Dragan Bakema speelde de rol van politicus Troels Höxenhaven; hij wordt in september vervangen door Reinout Bussemaker. Mostaffa Benkerroum vervangt acteur Mohammed Azaay, die de rol van politicus Amir Diwan vertolkte.

Televisiehit

Borgen is de theaterbewerking van de Deense televisiehit over politicus Birgitte Nyborg die haar idealen en haar gezinsleven probeert te handhaven als zij plotseling in het centrum van de macht belandt. Hoofdrolspeelster Malou Gorter is genomineerd voor een Theo d'Or, de belangrijkste toneelprijs voor actrices.

Ten Napel is bij het grote publiek vooral bekend van haar rollen in series alsPenoza en Overspel. Later dit seizoen speelt zij één van de hoofdrollen in het stuk Een meeuw van Tsjechov, uitgevoerd door Toneelgroep Oostpool.

De kaartverkoop voor de korte reprise van Borgen gaat vrijdag van start.

Je had erbij moeten zijn

Geplaatst op: 21 juni 2016

NNTWEE op Noorderzon: Je had erbij moeten zijn

Twintigers van nu kennen het begrip keuzestress maar al te goed. The Fear Of Missing Out hangt overal in de lucht. De wereld ligt aan je voeten, maar al die mogelijkheden kunnen juist ook verlammend werken. Foute keuzes kunnen meedogenloze gevolgen hebben. Bij zijn is meemaken, om achteraf te kunnen zeggen: Je had er bij moeten zijn.

NNTWEE, de jongerentak van het Noord Nederlands Toneel - debuteert op het Festival Noorderzon Groningen met een gloednieuwe, zelfgemaakte voorstelling!

Van 18 t/m 22 augustus te zien tussen 16:00 - 22:00 uur in een zeecontainer aan de Leliesingel. De voorstelling duurt ongeveer 20 minuten en kost € 4,-

 

Meld je aan op het facebookevent en zorg dat je erbij bent!

 

 

Borgen van het Noord Nederlands Toneel is zowel door de Vlaamse als de Nederlandse vakjury geselecteerd voor het Theaterfestival 2016. De voorstelling behoort daarmee volgens de jury tot het beste wat het huidige seizoen te bieden had. Beide festivals presenteren het negen uur durende theaterevenement op hun festival.  Borgen speelt op zondag 4 september in Antwerpen. De voorstelling is voor het allerlaatst te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam op vrijdag 9 en zaterdag 10 september.

 
De Vlaamse jury:
“uitmuntend en ingenieus totaaltheater: vlot spel, prachtige muziek, een multi-inzetbaar decor. Van zijn 600 minuten verveelt Borgen er geen één.

In Borgen ziet een nieuw genre het licht: televisietheater, als het beste van twee werelden. Opgediend met eten tijdens de voorstelling. Onze liefde voor Borgen gaat door de maag, maar vooral door het hart én het hoofd.”


De Singel Antwerpen: zondag 4 september 13.00-22.00 uur. Kaarten: € 77,50.

 

 

Kaartverkoop voor Borgen in Antwerpen is gestart!

Kaartverkoop voor Theaterfestival Amsterdam start begin juli.

 

Malou Gorter genomineerd voor de Theo d'Or

Geplaatst op: 04 juni 2016

We feliciteren NNT-actrice Malou Gorter met haar nominatie voor de Theo d'Or, ook wel de Ocsar van de Nederlands theaterwereld genoemd en prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Gorter ontving de nominatie voor haar rol als primier Birgitte Nyborg in de veelbesproken productie Borgen van het Noord Nederlands Toneel.

Vrijdag 3 juni maakte juryvoorzitter Ferry Mingelen het tweede deel van de nominaties van de VSCD Toneelprijzen bekend. Eerder al werd Borgen genomineerd als één van de beste Nederlandse theatervoorstellingen van afgelopen seizoen. Naast Gorter zijn ook Maria Kraakman, Tjitske Reidinga, Chris Nietveld en Wine Dierickx genomineerd. Wie de prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen wordt op 11 september tijdens het Nederlandse Theater Festival bekend gemaakt.

Vandaag presenteerde de Kunstraad Groningen haar adviezen aan de gemeente en provincie Groningen, vorige week bracht de Raad voor Cultuur haar advies uit aan de minister Bussemaker over de verdeling van het subsidiegeld voor de cultuurnotaperiode 2017-2020. In de nieuwe cultuurnotaperiode nemen Guy Weizman en Julie Van den Berghe het stokje over van Ola Mafaalani. In beide adviezen werden de toekomstplannen van het Noord Nederlands Toneel positief beoordeeld. Zakelijk leider Arie Wink: “Hieruit blijkt de waardering van de afgelopen jaren en vertrouwen in de toekomst voor de toch bijzondere multidisciplinaire koers die we hebben ingezet.”

 

Raad voor Cultuur
De Raad voor Cultuur adviseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de verdeling van het subsidiegeld voor de cultuurnotaperiode 2017-2020. Binnenkort zullen zij, op basis van deze adviezen, hun definitieve subsidietoekenningen bekend maken.
De Raad adviseert het aangevraagde bedrag te honoreren en schrijft:

 

'Het Noord Nederlands Toneel heeft als toekomstig interdisciplinair gezelschap een unieke positie in de basisinfrastructuur. De raad is enthousiast over de nauwe samenwerking met Club Guy&Roni en over de plannen voor de komende jaren. De raad vindt het positief dat het gezelschap met speciaal gemaakte producties in de regio wil blijven spelen en zijn eigen theater wil gebruiken voor het opbouwen van zogenoemde communities. Hiermee versterkt het Noord Nederlands Toneel zijn positie in de eigen omgeving en bouwt het een band op met het publiek. De raad zou wel graag zien dat het gezelschap zijn talentontwikkelingstraject de komende periode beter uitwerkt. De raad waardeert het veelzijdige educatieve programma van het Noord Nederlands Toneel, onder meer omdat daarmee verschillende doelgroepen worden aangesproken.'

Lees het gehele rapport van Raad van Cultuur

 

Kunstraad Groningen

De Kunstraad Groningen adviseert de gemeente Groningen. De Kunstraad gaf in haar inleiding aan dat ze een zekere frictie voelen tussen de culturele ambities van de stad en het financieel kader waarbinnen zij diende te adviseren. Groningen is een bruisende cultuurstad, aldus de Kunstraad. Het Noord Nederlands Toneel adviseren ze niet het aangevraagde bedrag te geven, maar wel een verhoging (huidige subsidie € 185.000,- geadviseerd bedrag € 250.000,-).
De Kunstraad schrijft:

De Kunstraad vindt het van lef getuigen dat dit grote BIS-gezelschap eigenzinnige, rock ’n roll-achtige voorstellingen wil brengen voor een breed publiek, op verrassende plekken. De interdisciplinaire benadering van het NNT ligt in het DNA van de artistiek leider en de gekozen samenwerkingsverbanden besloten.
Het NNT vraagt een verhoging van de huidige subsidie aan ten behoeve van een verhoogd activiteitenniveau in de Machinefabriek en ontwikkeling van het interdisciplinaire huis. De organisatie geeft daarbij aan momenteel te afhankelijk te zijn van incidentele gelden en van de vier grote BIS-gezelschappen het minste geld te besteden te hebben. De Kunstraad heeft begrip voor dit standpunt en is van mening dat het NNT – net als enkele andere landelijk gesubsidieerde Groningse instellingen – op een relatief beperkt aandeel regionale cofinanciering kan rekenen, terwijl het gezelschap tot een van de meest vooruitstrevende instellingen van Groningen gerekend mag worden en een grote (maatschappelijke) verantwoordelijkheid heeft in de keten. 
Lees het advies van de Kunstraad Groningen

 

 

Afgelopen weekend was Borgen te gast in Wilminktheater Enschede en tegelijkertijd was Kino Klandestino te gast op de plek waar Borgen is ontstaan: in Theater de Machinefabriek, Groningen.

 

Kino Klandestino is een geheim filmevement waarbij bezoekers pas vlak van tevoren een adres doorkrijgen. De vijfde editie van Kino Klandestino op zaterdag 21 mei was een klassiekertje in zwart-wit. In Theater de Machinefabriek, thuishaven van Het Noord Nederlands Toneel, werd de film All About Eve uit 1950 vertoond.
 

Bezoekers kwamen via een wandeling door de kelders uiteindelijk door een luikje in de vloer de theaterzaal in, waar men letterlijk in de spotlights stond en met applaus(-band) werd onthaald.
 

Bekijk de fotoreportage van Kino Klandestino in Theater de Machinefabriek hier.

Positief advies Raad voor Cultuur

Geplaatst op: 19 mei 2016

Vandaag zijn de adviseren van de Raad voor Cultuur bekend gemaakt over de verdeling van het subsidiegeld voor de cultuurnotaperiode 2017-2020. Zij adviseren hierin het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die binnenkort, op basis van deze adviezen, hun definitieve subsidietoekenningen bekend zullen maken. In de nieuwe cultuurnotaperiode nemen Guy Weizman en Julie Van den Berghe het stokje over van Ola Mafaalani en de Raad voor Cultuur reageerde positief op de door hun ingediende beleidsplan en de bijbehorende subsidieaanvraag. De Raad schrijft:

'Het Noord Nederlands Toneel heeft als toekomstig interdisciplinair gezelschap een unieke positie in de basisinfrastructuur. De raad is enthousiast over de nauwe samenwerking met Club Guy&Roni en over de plannen voor de komende jaren. De raad vindt het positief dat het gezelschap met speciaal gemaakte producties in de regio wil blijven spelen en zijn eigen theater wil gebruiken voor het opbouwen van zogenoemde communities. Hiermee versterkt het Noord Nederlands Toneel zijn positie in de eigen omgeving en bouwt het een band op met het publiek. De raad zou wel graag zien dat het gezelschap zijn talentontwikkelingstraject de komende periode beter uitwerkt. De raad waardeert het veelzijdige educatieve programma van het Noord Nederlands Toneel, onder meer omdat daarmee verschillende doelgroepen worden aangesproken.'

Klik hier om het gehele rapport en de overige adviezen te lezen. 

Borgen speelt op zaterdag 28 en zondag 29 mei in Theater aan het Vrijthof. Exclusief in Maastricht wordt dit Borgen-weekend aangevuld met de expositie Say Bear! van theatervormgever en schilder André Joosten. Joosten ontwierp het decor voor Borgen en maakt ook autonoom werk dat zowel in Theater aan het Vrijthof als in Galerie Le Salon des Arts te zien is. De expositie is gratis toegankelijk.

 

Expositie Say Bear!
In de kunst overleeft wat in de maatschappij wordt afgewezen. Het werk van André Joosten toont de imperfectie en kwetsbaarheid van de nutteloze mens, een zwoegende Sisyfus, een demente vader, brakende en huilende baby’s. Maar ook de oerkracht van de masker dragende Wildeman.

In de foyer van Theater aan het Vrijthof hangen o.a. werken die Joosten maakte als studie voor de theaterbewerking van ‘De laatkomer’ (2014). In galerie Le Salon des Arts hangt recent werk. 

Lees meer over de Expositie Say Bear!

Hoe sterk is de kracht van de massa en wat zijn de grenzen van groepsdynamiek? Chaos neemt je mee in een vervreemdende wereld zonder hoofdrollen of script, maar vol beweging, geluid en universele lichaamstaal. 

 

In een wonderlijke kantoorruimte vol stapels papier, bureaus en TL-lichten leeft een grijze massa ‘werknemers’. In deze bureaucratische omgeving ontstaat een bizarre draaikolk waarin alle logica lijkt op te lossen.


Chaos wordt gemaakt door vijftig jongeren uit Noord-Nederland onder leiding van internationaal gevierd theatermaker Gregory Caers, jonge theaterregisseurs en leden van de Poetic Disasters Club van dansgezelschap Club Guy & Roni. Daarnaast maken studenten van Academie Minerva een grote Chaos-muurschildering in de foyer van Theater de Machinefabriek. 

 

Alle info en de laatste kaarten voor zaterdag 7 mei klik hier

 


 

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de zevende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

 
Een aantal grote gezelschappen maakt op 4 mei een programma rondom schrijfster Judith Herzberg. Zo lezen jongeren van NNTWEE fragmenten voor uit Leedvermaak. Zij presenteren de nieuwe monoloog die Herzberg speciaal voor de gelegenheid schreef.

 

Lees alles over Theater na de Dam op 4 mei 21:00 uur in Theater de Machinefabriek.

Docu Ola's Borgen 5 mei te zien op NPO2

Geplaatst op: 03 mei 2016

Al ver voordat de eerste repetitiedag van Borgen was gestart, was documentairemaakster Carin Goeijers met haar filmploeg aanwezig om regisseur Ola Mafaalani op de voet te volgen in haar werk. De documentaire die hieruit voort kwam ik aanstaande donderdagavond 5 mei om 22.55 uur te zien op NPO2.

Meer dan ooit zijn de thema’s uit het stuk verbonden met haar persoonlijke leven, zoals de spagaat tussen werk en gezin en de politieke dilemma's rond de vluchtelingenstroom uit haar vaderland. Met dit nieuwe theaterevenement, waarmee Ola Mafaalani een nieuw format ontwikkelde voor theater, haalde zij voor het eerd het fenomeen ‘binge-watching’ naar de schouwburgen.

“Adam, I have to do this because I am Birgitte Nyborg, I am Birgitte, it’s my story!”. Met deze uitspraak wist Ola Mafaalani schrijver Adam Price te overtuigen. Adam Price gaf Ola Mafaalani de rechten voor de toneelbewerking van de succesvolle Deense tv-serie Borgen. Hij gaf haar zelfs een opdracht; Maak het zo scherp en actueel mogelijk. Maak alsjeblieft alle veranderingen die je wilt en laat het pijn doen. Goeijers stond naast, achter en voor Ola Mafaalani tijdens het proces om van Borgen echt háár Borgen te maken. 

Uitzending: Donderdag 5 mei 2016 om 22.55 uur op NPO 2
Meer info: Het Uur van de Wolf

De marathon voorstelling Borgen is genomineerd een van de elf theaterproducties die zijn geselecteerd voor het Theaterfestival 2016. 'Een negen uur durende rollercoaster waarin het publiek een gróót event voorgeschoteld krijgt, onnavolgbaar', aldus de jury van het festival, die afgelopen weekend in slotberaad bijeenkwam. De elf geselecteerde voorstellingen behoren volgens de jury tot het beste wat het afgelopen seizoen te bieden had. Naast Borgen zijn nog vier producties voor de grote zaal, vijf voor de kleine zaal en één locatievoorstelling gekozen.

In de keuze van de jury valt op dat de voorstellingen voor de grote zaal keurig verspreid zijn over de grote Nederlandse en Vlaamse gezelschappen. Toneelgroep Amsterdam (Kings of War), Noord Nederlands Toneel (Borgen), Nationale Toneel (De Revisor), Theater Utrecht (Een soort Hades) en NTGent (Dit zijn de namen). De selectie voor de kleine zaal is verrassend en bevat vooral voorstellingen van jonge makers. Ze gaan over onderwerpen als het huidige Europa en eenzaamheid in het moderne tijdsgewricht.

 

ONDER LEIDING VAN FERRY MINGELEN

De achtkoppige jury stond dit jaar voor het eerst onder voorzitterschap van politiek journalist en commentator Ferry Mingelen. Eerdere voorzitters waren onder anderen journaliste Clairy Polak, schrijver Arthur Japin en voormalig acteur en D66-politicus Boris van der Ham. Mingelen: 'Ik heb er zeer van genoten, het was alsof ik in een snoepwinkel stond en gratis allerlei lekkers mocht uitzoeken. Het afgelopen jaar heb ik een enorm aanbod aan zeer uiteenlopende voorstellingen gezien. Ik had geen idee hoe gevarieerd het theater hier is. Hoewel ik regelmatig naar theater ga, voornamelijk in Den Haag, ben ik natuurlijk ook gevraagd als uithangbord van de jury.'


Volgens Mingelen heeft de jury vooraf geen rode draad of thematiek bedacht waarop werd geselecteerd. 'Wij kozen voor voorstellingen van hoge kwaliteit. Ze moesten hoe dan ook goed gemaakt en interessant zijn. Over macht en politiek, vroeger en nu, gaat het bijvoorbeeld in zowel Borgen als Kings of War als in De Revisor. In De Man door Europa onderzoekt Lucas de Man met moderne middelen hoe het er in Europa voorstaat en Dit zijn de namen van NTGent gaat over de vluchtelingenproblematiek.'

 

Bron: Volkskrant.nl

 

Vacature: Ervaren productieleider

Geplaatst op: 29 april 2016

Het NNT zoekt vanwege het vertrek van de huidige functionaris op korte termijn een ervaren productieleider (full time).

Als productieleider moet je zelfstandig een productie kunnen leiden voor de grote en kleine zaal en eventueel locatievoorstellingen. Als productieleider vorm je de schakel tussen het artistieke team (regisseur, vormgevers etc) en alle andere betrokkenen. Je bent verantwoordelijk voor de voorbereiding en organisatie van repetities, de montage en de tournee. Ook valt de begeleiding van stagiaires en eventuele assistenten onder jouw hoede.  

Voor meer informatie over deze vacature, klik hier. 

28 april / 20 uur
30 april / 15 uur
1 mei / 15 uur
 

Ola's Borgen in De Balie

Regisseur: Carin Goeijers / Speeltijd: 60 min / Land: Nederland /Ondertitels: nvt

 

De van oorsprong Syrische Ola Mafaalani bewerkte de succesvolle Deense dramaserie Borgen tot een theatermarathon van tien uur. Het is haar magnus opus en afscheid als artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Meer dan ooit zijn de thema’s uit het stuk verbonden met haar persoonlijke leven, zoals de spagaat tussen werk en gezin en de politieke dilemma's rond de vluchtelingenstroom uit haar vaderland.

“Adam, I have to do this because I am Birgitte Nyborg, I am Birgitte, it’s my story!” Met deze uitroep overtuigde Ola Mafaalani scenarioschrijver Adam Price om haar de rechten te gunnen voor de toneelbewerking van zijn succesvolle Deense tv-serie. Sterker nog, hij gaf haar de opdracht: “Maak het scherp, zo actueel mogelijk. Maak alsjeblieft alle veranderingen die je wilt en laat het pijn doen!” Het NNT haalt zo het fenomeen 'binge-watching' voor het eerst naar de schouwburg.

De kritieken zijn lovend, maar het professionele succes is wel verbonden aan persoonlijke pijn, zoals regisseur Carin Goeijers in deze documentaire subtiel duidelijk maakt. Zij is erbij in het theater, op momenten dat de chaos en verwarring op het toneel niet meer oplosbaar lijken, en op momenten dat Ola worstelt met haar positie als kind van Syrische ouders. Na elk telefoongesprek met haar moeder -vrijwilligster in een vluchtelingenkamp in Duitsland- vraagt zij zich geëmotioneerd af of ze niet iets wezenlijks moet doen. En waarom staat zij intussen in haar eentje het nieuwe huis in Amsterdam te schuren?

 

Meer info en tickets op debalie.nl

 

In de meivakantie start Dichterbij 2016 ‘Chaos’: een groep van 50 jongeren maakt een eigen fysieke theatervoorstelling onder leiding van de Vlaamse acteur en regisseur Gregory Caers. Na één week keihard werken wordt Chaos gespeeld voor publiek in Theater de Machinefabriek. Hou jij van schrijven, filmen, fotograferen en wil je graag ervaring opdoen in marketing en PR? Geef je dan op voor het Chaos PR team!

Taken:

Filmpjes en foto's maken 

Programmaboekje ontwerpen
Flyers verspreiden
Social media berichten maken
Persaandacht genereren 
enz. 


Teamvergaderingen:
Tijdens de Dichterbij week vergaderen we elke ochtend (30 april t/m 6 april) en vervolgens gaat iedereen zelfstandig of in tweetallen aan de slag met een opdracht van zijn/haar keuze.


Waarom aanmelden?
Unieke marketing / PR-ervaring voor op je CV
Vrijkaart voor Dichterbij + eindfeest
Eeuwige roem


Aanmelden kan via jorine@nnt.nl

Borgen met Jet Bussemaker in De Balie

Geplaatst op: 14 april 2016

Op woensdag 20 april is er een speciale Borgen-avond in De Balie, waarin minister Jet Bussemaker en Ola Mafaalani in gesprek gaan over emancipatie. In hoeverre komt de politieke werkelijkheid overeen met de serie? Het interview wordt gedaan door Mariëlle Tweebeeke.

In de voorstelling Borgen ontspint zich een wereld vol intriges, machtsstrijd, idealen en ambities rondom de eerste vrouwelijke premier. Vele leefden mee met premier Birgitte, wiens idealisme op de proef werd gesteld en wie daarnaast ook nog eens langzaam de controle over haar eigen gezinsleven leek te verliezen. In hoeverre strookt het beeld uit de serie met de realiteit en hoe werkt de politiek? Hierover praten we telkens met een politicus of iemand uit het veld.

Tijdens deze eerste avond gaan we in gesprek met minister Jet Bussemaker en Ola Mafaalani, regisseur van Borgen, over emancipatie. Het NNT speelt scènes uit de voorstelling die vraagstukken van deze tijd behandelen, zoals de vraag rondom het vrouwenquota, de wenselijkheid van deeltijdwerk, de rol van het gezinsleven en de relatie tussen mannen en vrouwen.

Veel vrouwen gaan op het moment dat ze een gezin starten deeltijd werken. Zij die dat niet doen worden in interviews en op andere momenten regelmatig gevraagd naar (het gebrek aan) hun gezinsleven. Een vraag die hun mannelijke collega’s nauwelijks krijgen. Terwijl er zeker ook mannen zijn die stoppen met hun politieke loopbaan om meer tijd aan hun gezin te besteden. Hoe kunnen we zorgen dat deze stereotypen verdwijnen?

Minister Jet Bussemaker zet zich in voor meer vrouwen in topfuncties. Onlangs lanceerde ze een nieuwe website die dit zou moeten bevorderen en presenteerde ze de Emancipatienota. Bussemaker ziet een duidelijke rol voor de overheid weggelegd als het gaat om gelijkheid, maar benadrukt ook de verantwoordelijkheid van de vrouwen zelf, die af moeten van hun schuldgevoel over hun gezin. Zijn een politieke carrière en gezinsleven eigenlijk wel te combineren, voor mannen en voor vrouwen? Welke offers vergt een topfunctie en moet je die offers maken?

 

Meer informatie en kaarten bij De Balie Amsterdam

 

Borgen: de nieuwsbrief. Aflevering 7.

Geplaatst op: 06 april 2016

Terwijl wij ons alweer voorbereiden op Borgen, aanstaand weekend in Parktheater Eindhoven lees jij al het backstage nieuws in Borgen: de nieuwsbrief. Aflevering 7. 

 

Dit keer informeert de nieuwsbrief over de documentaire over het maakproces van Borgen, die exclusief in première gaat in Pathé Groningen. Daarnaast een mooi interview met tweeling Tijn en Robin (7 jaar) die meeslepen, en nog veel meer! 

 

 

Al ver voor de eerste repetitiedag was documentairemaakster Carin Goeijers met haar filmploeg aanwezig om regisseur Ola Mafaalani op de voet te volgen in het maakproces van Borgen. Deze bijzondere documentaire gaat exclusief in première in Pathé Groningen op donderdag 21 april.

"Ik was met Ola bij ministers, we zagen Adam Price en we maakten mee hoe prachtig er werd gespeeld door alle acteurs, er werd gekookt door Amaro, gemusiceerd door de Eef van Breen Group, licht en geluid kregen vorm. En zo ontstond er Borgen op toneel. Ola vertelt met Borgen een verhaal over ons en de wereld waarin wij leven. Zoals ook wij met de film een verhaal willen vertellen over de tijd waarin wij leven", aldus Carin Goeijers.

Kaarten zijn te bestellen via de website van Pathe Groningen
en kosten €10,- (normaal) of €7,50 (voor NNT-vrienden en NNTWEE leden (klik 'tiener' en neem pas mee op de avond zelf)

Onze vaste muzikale partner en bekend van onder andere Borgen, Fellini en Much Ado About Nothing komt met iets bijzonders. Op 25 april 2016, precies een jaar nadat Nepal getroffen werd door een verwoestende aardbeving, organiseren Eef van Breen producties en ICFON een benefietconcert in Pllek in Amsterdam Noord om de wederopbouw in Nepal te ondersteunen.

Speciaal voor deze gelegenheid speelt de Eef van Breen Group een selectie van haar mooiste composities uit Much Ado About Nothing en Borgen. Borgen is op het moment op tournee door het land en werd door pers en publiek erg geprezen. Ook de bijzondere muziek van de Eef van Breen Group werd alom geroemd. Alle artiesten en betrokken van dit mooie project dragen geheel belangeloos hun steentje bij.

LINE-UP: 

* Eef van Breen- compositie/trompet/zang
* Eva Tebbe- harp/zang
* Stathis Elio- contrabas
* Amber Docters van Leeuwen- cello/zang
* Christos Yerolatsitis- piano/toetsen
Met special guests!

Meer informatie: 
Kaarten: €25,- 
Locatie: Pllek, TT Neveritaweg 59, 1033 WB Amsterdam (NSDM-werf, Amsterdam-Noord) 
Aanvang: 20:00 uur
Voor aanvullende informatie, zie www.eefvanbreengroup.com

Laatste kaartjes voor Borgen!

Geplaatst op: 23 maart 2016

Na het succes van de eerste voorstellingen gaat het hard met de kaartverkoop. Er zijn nog maar een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar voor de tournee van Borgen. In steeds meer steden raakt de voorstelling uitverkocht, wil jij het meemaken wacht dan niet te lang!


Er zijn nog kaarten te bestellen voor de volgende voorstellingen:

 

zaterdag 26 maart Zwolle (laatste kaarten!)
zondag 27 maart Zwolle
zondag 3 april Tilburg
zondag 10 april Eindhoven
zondag 17 april Drachten
zaterdag 21 en zondag 22 mei Enschede
zaterdag 28 en zondag 29 mei Maastricht 

 

Voor een totaal overzicht van de tournee van Borgen klik hier.

Pers laaiend over Borgen

Geplaatst op: 16 maart 2016

De grootste NNT-voorstelling ooit wordt heel goed ontvangen in de pers. Wie nog kaarten wil bestellen moet snel zijn, want de voorstellingen in Utrecht, Den Haag, Groningen en Amsterdam zijn (zo goed als) uitverkocht. Hierbij een overzicht van de recensies.

 

★★★★★ Theaterkrant “sublieme voorstelling"

 

★★★★★ NRC  “verpletterend spektakel”

★★★★★ Het Parool “indrukwekkende prestatie”

 

★★★★ De Telegraaf “Malou Gorter is de perfecte Birgitte Nyborg”


★★★★ Algemeen Dagblad  “Boeit tot de laatste seconde"★★★★★ Dagblad van het Noorden “Overrompelende theaterbelevenis”

 

Lees alles over Borgen in de media

 

 

Goed, er was blijkbaar tijdens de eindmontage een uurtje gesneuveld en om 19.15 uur is er een eetpauze van een uur. Maar dan nog hou je van de beloofde tien uur acht volle uren over. Acht uur! Dat is een volledige werkdag. Hoe hou je dat vol? Niet alleen als acteur maar ook als toeschouwer?

Het Noord Nederlands Toneel flikt het.

De titanenklus die regisseur Ola Mafaalani met het NNT is aangegaan om van twee seizoenen van de Deense televisieserie Borgen een theatermarathonversie te maken, is een overrompelende toneelervaring geworden. Deed de tv-serie voor menigeen de kijk op de kuiperijen die werkzaam zijn in de politiek definitief veranderen, deze theaterversie zal voor velen een nieuwe norm stellen waar het gaat om totaaltheater. Razendsnel gemonteerd, een immer voortstuwende soundtrack, etensluchtjes die de zaal indrijven, dwars door de vierde wand heen spelen: het gebeurt allemaal in deze sublieme voorstelling.

Lees verder op theaterkrant.nl

 

Lovende reacties op Borgen

Geplaatst op: 10 maart 2016

"Ademloos gekeken, wilde niets missen, heerlijk gegeten"


Na ruim twee jaar voorbereidingstijd was het afgelopen dinsdag dan eindelijk zover: twee seizoenen Borgen in het theater. De eerste reacties op de eerste try-out van Borgen waren lovend. Nu volle vaart richting een prachtig premièreweekend! Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar.

Nieuwsgierig? Vanavond wordt Borgen uitgelicht in het tv-programma Eén Vandaag 18:15 uur NPO1.

 

'Politieke topserie wordt theaterbinge'

Geplaatst op: 03 maart 2016

De première en Try-outs van Borgen komen nu wel heel dichtbij. De laatste tijd verschijnen er veel artikelen in de media over de grootste theaterproductie van het Noord Nederlands Toneel. 

 

Zo staat er ook een mooi artikel in de NRC Next:"Politieke topserie wordt theaterbinge." "Enthousiasme-jaaaa, Borgen op toneel! - werd al snel gevolgd door ongeloof: waarom zou je zo'n ongeëvenaard tv-succes op toneel willen herhalen, en vooral:hoe?"  


Ook hebben we de Vlaamse pers bereikt, namelijk in De Morgen:"Deense tv-serie wordt toneelstuk van tien uur." "Borgen is ook mijn verhaal, zegt Ola Mafaalani, regisseur van 'Borgen' en artistiek leider van het NNT."


Klik hier voor alles wat in de media is verschenen over Borgen. 

De eerste try out op zondag 6 maart van de theaterproductie Borgen van het Noord Nederlands Toneel is geannuleerd. Het gezelschap hecht er waarde aan om het publiek van zondag een optimale ervaring te geven en nodigt daarom zijn gasten uit voor de diverse alternatieve data.

 

De artistieke directie heeft hiertoe besloten om de uitzonderlijke technische en productionele facetten uit de voorstelling in een zo optimaal mogelijke vorm aan het publiek te tonen. Het publiek is inmiddels geïnformeerd door de Stadsschouwburg Groningen, de try outs van dinsdag 8 en donderdag 10 maart gaan wel gewoon door.

 

Lees hier alles over Borgen.

 

Het NNT zoekt een keuken.

Geplaatst op: 22 februari 2016

De voorbereidingen voor Borgen, de grootste NNT-productie ooit, zijn in volle gang. Tien uur theater inclusief snacks en diner vraagt ook de nodige culinaire repetities. Speciaal voor dat laatste zoekt het Noord Nederlands Toneel een keuken.

 

André Amaro en zijn crew nemen het cuinaire gedeelte van Borgen voor hun rekening en zoeken een hygienische keuken van formaat om de Borgen-gerechten te bereiden.

 

Het gaat om de periode maandag 29 februari t/m maandag 14 maart. Alle tips zijn welkom en kunnen naar dinerborgen@nnt.nl  

De politica en de spindoctor

Geplaatst op: 19 februari 2016

Maandag 7 maart organiseert het Groninger Forum in samenwerking met Studium Generale Groningen een debat over Borgen, politiek, media en cynisme. Dit debat speelt zich af in de week van de try-outs van de Borgen voorstelling. In Borgen ontspint zich een wereld vol intriges, machtsstrijd, idealen en ambities rondom de eerste vrouwelijke premier.

Het debat gaat daarom over media en politiek. Dit debat wordt gehouden samen met spindoctor Jack de Vries, televisiewetenschapper Liesbet van Zoonen, journalist en voormalig PvdA-politica Myrthe Hilkens en met Peter Kee, politiek redacteur van het tv-programma Pauw. En met medewerking van onderzoekster Birte Schohaus. Allemaal onder leiding van Hans Harbers.

Prijs: € 5,00 / € 3,50 studenten en Studium Generale-pashouders. Voor meer informatie klik hier.

 

 

"Eten, teksten leren en naar bed" Malou Gorter over haar hoofdrol en meer over het intensieve maakproces van Borgen.


De nieuwe Borgen nieuwsbrief, aflevering 5 is uit. In deze nieuwsbrief zien we dat drie Borgen acteurs te gast waren bij Eva Jinek, lezen we een interview met Anna Drijver en nemen we een kijkje achter de schermen. Ook gaf Malou Gorter een groot interview aan Margriet over haar rol als Birgitte Nyborg in Borgen. Bekijk de nieuwsbrief hier.

 

Vorige afleveringen gemist? Bekijk ze hier.

 

Donderdag 11 februari is De Meester en Margarite van Stormvogels te zien in het Grand Theatre Groningen. 


 

De regie van de voorstelling is in handen van Julie van den Berghe. Zij zal vanaf 1 januari 2017 als artistiek leider Toneel, samen met Artistiek en Algemeen Directeur Guy Weizman het NNT gaan leiden. De Meester en Margarite is dus een unieke kans om alvast kennis te maken. 

 

 

Stormvogels neemt je graag mee in een reis die De Meester en Magarite heet en vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een meester, die door de van hogerhand opgelegde censuur –en verslaafd aan morfine- in een mentaal isolement geraakt, waarin de grens tussen koortsdroom en realiteit vervaagt. De personages uit de nog tot stand te komen roman waar de meester aan werkt, komen tot leven en lijken hem te overheersen. Of is het de verbeelding van de meester zelf, die tot hem spreekt en zich uiteindelijk tegen hem keert? Kortom, een verhaal over bestaansrecht en vrijheid; zowel in en van de kunst, als in en van de mens. Voor meer informatie en tickets.

 

Julie van den Berghe (1981, Gent) studeerde in 2010 af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Theaterschool. Haar eindwerk was De Coup/e (naar the Cut van Mark Ravenhill) en ging in juni 2010 première op het ITS Festival in Amsterdam en daar sleepte Van den Berghe de Ton Lutz prijs in de wacht (prijs voor de beste regie). Vanaf september 2010 is Van den Berghe als huisregisseur vast verbonden aan het
stadstheater NTGent in België. Tevens realiseerde ze sinds 2011 diverse theaterprojecten bij de Münchner Kammerspiele, Toneelgroep Amsterdam en het Noord Nederlands Toneel in Groningen. Sinds september 2014 is Julie actief betrokken als artistiek leider bij Stormvogels.

 

Malou Gorter, vast ensemble-lid van het Noord Nederlands Toneel en hoofdrolspeler van Borgen, is genomineerd voor de televisievakprijs 2016 voor beste bijrol in Geen Koningen in ons Bloed (Pupkin, NTR / VARA / VPRO)

 

Andere genomineerden in de categorie beste bijrol zijn Jacob Derwig, Penoza IV (NL Film, KRO-NCRV) en Katja Herbers, Divorce (Talpa Fictie, RTL 4). De prijs wordt op 7 maart uitgereikt. 

 

Alles over de tv-beelden.

 


Eerste Hulp Bij Comakijken tournee van start

Geplaatst op: 03 februari 2016

Serie-verslaafden opgelet! De jongeren van NNTWEE trekken door het land met hun eigen voorstelling Eerste Hulp Bij Comakijken. Deze festivalvoorstelling geeft deskundig Deens advies over de verslavende werking van series; een steeds groter wordend probleem. Vooral de Deense serie Borgen schijnt extreem gevaarlijk te zijn...

Vanavond is de premiere op Stukafest Nijmegen. Check ook de hele speellijst en alle info. 

Anna Drijver en Renee Soutendijk vertellen over de journalisten die zij spelen in de toneelversie van de Deense thriller. Anthony Ruys, oud-CEO van Heineken, maakt zijn acteerdebuut in de rol van grootkapitalist. 

"Het is niet alleen maar op het toneel, maar door het het hele theater met muziek, met eten, met spel. We hopen dat het dezelfde verslavende werking heeft als een serie achter elkaar kijken" aldus Renee Soutendijk.

Anna Drijver vult aan: "Je maakt met ons tien uur lang die wereld mee, de Borgen wereld."


Herbekijk het item vanaf 42 min 50


Alles over de toneelversie van Borgen.

 

Door: Eric Nederkoorn
28 januari Dagblad van het Noorden

In maart gaat de marathonvoorstelling Borgen van het NNT in première. Hoog tijd voor de openbare repetitie, inmiddels traditie bij het Groningse gezelschap.

Kasper Juul is er deze avond niet bij in De Machinefabriek. Premier Birgitte Nyborg moet zich zonder haar sluwe spindoctor zien te redden. Peter Vandemeulebroecke, bij het Noord Nederlands Toneel Juul spelend in Borgen, ,,ligt thuis te bevallen’’,vertelt regisseur Ola Mafaalani het publiek. Anna Drijver, Juuls vriendin, journaliste Katrine Fønsmark, vult haar mild ironisch aan:,,Peter moet vooral vader worden, als hij dat belangrijker vindt…’’

Er hangt zoals gebruikelijk een losse sfeer bij de traditioneel geworden openbare NNT-repetitie. Cunera van Selm van RTV Noord is ook nu weer de presentator in de welgevulde zaal. Hoe lastig was het, vraagt ze,om de rechten los te peuteren vanAdam Price, de scenarioschrijver? Niet dus. Mafalaani: ,,Adam zei dat hij op zijn sterfbed wil kunnen zeggen dat hij dingen mogelijk heeft gemaakt. Niet ónmogelijk.’’

 

Lees hier het hele artikel.

Borgen in Utrecht uitverkocht

Geplaatst op: 25 januari 2016

Naast het premièreweekend in Groningen, is nu ook zaterdag 4 juni in de Schouwburg Utrecht uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten te koop voor zondag 5 juni in Utrecht en voor de andere schouwburgen in de tournee. 

 

10 uur serie kijken in het theater

Met Borgen weet regisseur Ola Mafaalani weet het gelijknamige bekende werk van Adam Price terug te brengen tot één theaterdag. Borgen is van oorsprong een Deens politiek televisie drama waarbij je van begin tot eind op het puntje van je stoel zit. De strijd tussen het nastreven van idealen en de keiharde wereld van de politiek slepen je mee in een bloedstollend verhaal.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van en rondom de voorstelling Borgen? Meld je dan nu aan voor de Borgen-nieuwsbrief en bekijk de afgelopen aflevering 4.  

Gouden Loeki voor afscheidsreclame Harry Piekema

Geplaatst op: 22 januari 2016

Albert Heijn heeft de beste reclame van het jaar gemaakt. De Ster Gouden Loeki 2015, de publieksprijs voor de leukste reclame, werd uitgereikt aan de reclame 'Meneer Van Dalen neemt afscheid'.

 

In de commercial neemt acteur Harry Piekema na tien jaar afscheid van zijn rol als Meneer Van Dalen in de commercials van Albert Heijn en zijn alle hoogtepunten op een rij gezet.


Volgens de Ster is de prijs een eerbetoon aan het reclame-icoon Van Dalen. Dat zijn afscheidsspotje er met de prijs vandoor gaat, bewijst dat 'het Nederlands publiek deze supermarktmanager in het hart heeft gesloten', aldus Ster-woordvoerster Sabine van Aken. Ondanks tientallen nominaties is het de eerste keer dat Albert Heijn de Gouden Loeki wint. 

 

Harry Piekema is vanaf maart te zien in de voorstelling Borgen, waarin hij een extreem rechtse politicus speelt.

De controversiële schrijver Richard Klinkhamer is deze week op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Just Publishers donderdag.

Klinkhamer baarde opzien met het boek Woensdag Gehaktdag uit 2007, waarin hij de dag beschrijft waarop hij zijn vrouw doodde. Just Publishers gaf het boek uit nadat verscheidene andere uitgevers het hadden geweigerd.

De vrouw van Klinkhamer verdween in 1991. Toen zij negen jaar later dood in de tuin van Klinkhamer in het Groningse Ganzedijk werd gevonden, bekende hij haar om het leven te hebben gebracht. Hij had haar tijdens een hevige ruzie met een breekijzer de schedel ingeslagen.

Klinkhamer legde het lijk van zijn vrouw in een put in de tuin en dekte het af met puin en aarde. In 2000 stuitten nieuwe bewoners van de woning bij graafwerkzaamheden op de resten van Godfrinon. Onmiddellijk hierna werd Klinkhamer aangehouden. 

Vervroegd vrij

De in 1937 geboren Klinkhamer werd in hoger beroep wegens doodslag tot zeven jaar cel veroordeeld, maar kwam in oktober 2003 vervroegd vrij. In de gevangenis schreef hij Woensdag Gehaktdag. Na de verschijning van het boek wilden niet alle boekhandels het in de voorraad nemen. Het Noord Nederlands Toneel bewerkte het boek in 2012 tot een toneelstuk, waarin Albert Secuur de hoofdrol speelde.

Voor de moord op zijn echtgenote had Klinkhamer ook al enkele boeken op zijn naam staan, waaronder Gehoorzaam als een hond en Kruis of munt. In 2004 verscheen een biografie over Klinkhamer, geschreven door journalist en filosoof Martijn Meijer.

Uitgever Hans van Maar zegt Klinkhamer gekend te hebben als ''een eigenzinnige, maar ook vriendelijke man met een apart gevoel voor humor''.

 

(Bron: nu.nl)

Vacature Office Manager

Geplaatst op: 18 januari 2016

Het Noord Nederlands Toneel zoekt op korte termijn een Office Manager. 

 

En niet zomaar eentje! Je bent een echte duizendpoot die bruist van de energie. Je wordt blij van een uitgebreid en veelzijdig takenpakket. Bij ons fungeer je als spin in het web voor de directie en de organisatie. Je ondersteunt de directie en bemant het secretariaat. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor alle personeels- en facilitaire zaken. 

 

Lees hier de hele vacature

 

Vacature voor jongeren die naar Oerol willen!

Geplaatst op: 14 januari 2016

Moeremans & Sons en het Noord Nederlands Toneel zoeken 13 jongeren tussen de 15 en 25 jaar die deel gaan uitmaken van FUTOPIA.


Elke jongere neemt 10 bezoekers 's middags mee het bos van de toekomst in. Tijdens deze 'toekomstwandelingen' gids jij het publiek door het bos, gewapend met een knapzak, een kaart, een vlaggetje om niet te verdwalen en thermoskannen vol koffie. Daarnaast speel je in de avond mee in de voorstelling ‘Crashtest Ibsen: ik zie spoken’ en zal je het publiek begeleiden bij de Futopiaanse activiteiten.

 

Je bent…
- Tussen de 15 en 25 jaar
- Geïnteresseerd in kunst, theater en/of filosofie
- Spontaan: je kunt je uiten in het openbaar (lees: niet bang voor een publiek)
- Vrij of in staat tot spijbelen van 8 t/m 19 juni

 

Aanmelden
Zodra we de aanmeldingen binnen krijgen zullen we een selectiedag plannen, waarop actrice Eva van Gessel met de jongeren zal werken, naar aanleiding van die dag zal er een keuze gemaakt worden.

 

Ben je geïnteresseerd en wil je deelnemen aan de selectie? Stuur dan een mailtje waarin je wat vertelt over jezelf en je motivatie om mee te doen naar: eva_van_gessel@hotmail.com

 

De avond waarop de repetitieruimte van Borgen voor één keer open gaat voor publiek is helemaal uitverkocht. Toch bieden we de grootste fans nog een kans op de laatste zitplaatsen.

 

Vertel ons waarom jij dit exclusieve inkijkje in het maakproces van de grootste NNT-productie ooit nodig hebt en wie weet ben je erbij!

 

Openbare repetitie Borgen
Dinsdag 26 januari  20:30 (tot ongeveer 22:00uur)
Theater de Machinefabriek, Bloemstraat 38 Groningen 

Openbare repetitie Borgen uitverkocht

Geplaatst op: 11 januari 2016

Op dinsdag 26 januari om 20:30 uur is het mogelijk om de repetities van Borgen bij te wonen in Theater de Machinefabriek in Groningen. Voor één keer gaat de repetitieruimte open en maak je mee hoe cast en crew zich voorbereiden op de grootste NNT-voorstelling ooit.

 

Kaarten voor de openbare repetitie zijn uitverkocht.

Lees hier alles over Borgen.

Marcel Hensema Groninger van het Jaar 2015?

Geplaatst op: 15 december 2015

Binnenkort wordt de prijs voor Groninger van het Jaar 2015 weer uitgereikt. Marcel Hensema is voor de derde achtereenvolgende keer genomineerd voor deze prijs. Je kunt hier op hem stemmen. Dat kan tot en met 30 december 18.00 uur.

 

Deze week staat Marcel voor het laatst in het theater met zijn voorstelling Mijn Tweede. Dit is de allerlaatste kans dat je de voorstelling kunt zien. Meer informatie over deze voorstelling vind je hier.

 

Mijn Ede, de eerste voorstelling van Marcel Hensema is nu ook verkrijgbaar op dvd. Deze kun je hier bestellen via de online ticketshop. 

 

Renée Soutendijk in Borgen

Geplaatst op: 10 december 2015

Vanaf maart volgend jaar zal actrice Renée Soutendijk haar opwachting maken in Borgen van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Het NNT verwierf als eerste gezelschap wereldwijd de rechten voor een toneelversie die in maart 2016 in première gaat. Voor het eerst zullen 14 episoden van dit bloedstollende, politieke drama elkaar opvolgen in één doorlopende voorstelling.

 

Soutendijk speelt in Borgen de door de wol geverfde politiek journaliste Hanne Holm. Zij ontmaskert corrupte politici en bedrijfsmagnaten en kent het politieke spel als haar broekzak, maar wordt in haar gedreven werkhouding regelmatig geremd door haar hoofdredacteur. In haar privéleven worstelt zij, als gevolg van haar tomeloze ambitie, met een moeizame relatie met haar dochter en een drankverslaving. Zij werpt zich op als mentor én moederfiguur voor de jonge ambitieuze journaliste Katrine Fønsmark (Anna Drijver).

 

Soutendijk over haar rol: "Ik kijk er enorm naar uit om me de komende tijd, samen met deze groep mensen, in dit waanzinnige avontuur te storten. De serie Borgen is een fantastisch uitgangspunt om een bijzondere voorstelling te maken."

 

Regisseur Ola Mafaalani is zeer verheugd dat Soutendijk de rol van Hanne Holm gaat spelen: “Ik zie Renée als grote aanwinst voor Borgen. Holm is een complex personage met een stevig karakter en een ontroerend mooie tragiek. Deze spannende combinatie kan alleen worden gespeeld door een groot kaliber actrice als Renée.”


Lees meer over Borgen

(fotografie: Piek)

Mooi initiatief: Nationaal Theaterweekend

Geplaatst op: 08 december 2015

In het weekend van 15 t/m 17 januari 2016 vindt het Nationaal Theaterweekend plaats in verschillende theaters in heel Nederland. Voor slechts €10 kun je op allerlei manieren het theater bij jou in de buurt ontdekken. 


Je kunt o.a. voorstellingen bekijken, workshops volgen, eindelijk een keer voor €10,- op de eerste rij zitten, backstage op de koffie bij je favoriete sterren en heel misschien op het toneel slapen waar jou held heeft staan zingen en dansen.

 

Albert Verlinde kondigde dit mooie initiatief aan in het tv-programma RTL late Night (vanaf 15min15) en de NNT-voorstelling Sneeuwwitje kwam voorbij als tip. Sneeuwwitje is deze week voor het laatst te zien in Rotterdam en in Deventer. 

 

Ambassadeurs van het Nationaal Theaterweekend zijn o.a. Chantal Janzen, Freek Bartels, André Kuipers, Guido Spek en Harry Piekema. Harry Piekema is vanaf maart 2016 bij het NNT te zien in Borgen als de rechtse politicus Svend Age Saltum.

Mijn Ede verkrijgbaar op DVD

Geplaatst op: 01 december 2015

Het 'theaterjuweeltje' van Marcel Hensema is te koop op DVD. De ongekend populaire voorstelling Mijn Ede is te koop voor €12,50 in de online ticketshop. Beleef dit theaterjuweeltje opnieuw of geef hem cadeau!

 

Na het bestellen van de DVD wordt deze zo snel mogelijk per post toegestuurd.

 

Het vervolg op Mijn Ede is de voorstelling Mijn Tweede. Deze tourt tot en met 19 december in Noord-Nederland. 

 

Gezocht: senior marketing en publiciteit

Geplaatst op: 27 november 2015

Het Noord Nederlands Toneel zoekt iemand voor de fulltime functie van senior marketing en publiciteit.  


De functie |

De Senior Marketeer is centraal aanspreekpunt voor alle perscontacten en coördineert alle bijbehorende activiteiten. Hij/zij werkt samen met drie andere collega’s op de afdeling Marketing & Publiciteit in Theater de Machinefabriek in Groningen. Daarnaast is Senior Marketeer verantwoordelijk voor het waarborgen en verder ontwikkelen van de beeldtaal van het gezelschap en ontwikkelt hij/zij voorstellingscampagnes.

 

De taken | 

- Onderhouden van contacten met de pers, uitbreiden van het persnetwerk en het schrijven  

  van persberichten.

- Uitvoeren van de beeldredactie voor alle uitingen van het gezelschap: huisstijl, campagne-

  beelden & fotografie.

- Aansturen van de vaste vormgevers en fotografen.

- Ondersteunen van campagnes voor grote voorstellingen op het gebied van    

   randprogrammering, free publicity en redactiewerk.

- Uitvoeren van het pr- en marketingbeleid: het initiëren en ontwikkelen van nieuwe 

   promotionele activiteiten voor kleine voorstellingen en het beheren van het bijbehorende 

  (deel-) budget.

 

Het profiel |

* Minimaal acht jaar werkervaring in een vergelijkbare functie

* Affiniteit met theater en werkt en denkt minimaal op HBO-niveau. 

* Uitstekende uitdrukkingsvaardigheid en beheersing van de Nederlandse taal, zowel in spraak als op schrift.

* Sociaal- en communicatief vaardig en ervaren in het onderhouden en uitbreiden van een persnetwerk.

* Creatief met een scherp oog voor de communicatieve waarde van beeld en vormgeving.

* Stressbestendig, doortastend en kan prioriteiten stellen. 

* Kan een strategisch marketingplan omzetten naar een operationeel campagneplan.

* Goed financieel inzicht voor het opstellen van begrotingen en beheren van uitgaven. 

* Bereid om waar nodig ’s avonds en in het weekeinde te werken.

 

 

Wij bieden |

- Een fulltime (38 uur) jaarcontract met ingang van 1 maart 2016 met uitzicht op een vast dienstverband.

- Een creatieve, dynamische werkomgeving in een monumentaal pand in de binnenstad van 

  Groningen.

- Salariëring conform de CAO Nederlands Theater.

 

De organisatie | 

Het NNT brengt voorstellingen in schouwburgen, op locatie, in vlakkevloertheaters en in het eigen Theater de Machinefabriek in Groningen. Het NNT realiseert op seizoensbasis gemiddeld acht producties, waarvan drie grote zaalproducties, verdeeld over circa 300 speelbeurten. Per jaar trekt het NNT zo’n 53.000 bezoekers.

Inclusief het acteursensemble zijn er 25 mensen in vaste dienst bij het Noord Nederlands Toneel (NNT). Het gezelschap staat sinds 2009 onder leiding van artistiek en algemeen directeur Ola Mafaalani en zakelijk directeur Arie Wink. Met ingang van 1 januari 2017 worden zij opgevolgd door Guy Weizman als artistiek en algemeen directeur, Julie Van den Berghe als artistiek leider en Harmen van den Hoek als zakelijk directeur. 

 

Informatie |

Voor informatie over het NNT en/of deze vacature kun je contact opnemen met Irene van der Molen, hoofd marketing, 050-5885442 of irene@nnt.nl. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 

 

Reactie |

Je kunt je sollicitatiebrief met CV tot maandag 14 december sturen naar het Noord Nederlands Toneel, t.a.v. Irene van der Molen, Postbus 7090, 9701 JB Groningen of mailen naar irene@nnt.nl. De eerste gesprekken zullen plaatsvinden op woensdag 6 en vrijdag 8 januari. 

Talkshow 'Daar zit je bij Sneeuwwitje'

Geplaatst op: 01 december 2015

Schuif op dinsdagavond 1 december voorafgaand aan het anti-sprookje Sneeuwwitje in de Stadsschouwburg Groningen aan bij deze talkshow met veel verschillende en vooral verrassende gasten en praat na afloop van de voorstelling in de zaal nog even na met de acteurs. 

Presentatie: Wim de Vries (regieassistent NNT)
Tafelgast: Wethouder Paul de Rook
Gasten: met o.a. Charlie Chan Dagelet en Daan van Bendegem (Sneeuwwitje), Tony Roe (Tin Men & the Telephone), Club Guy & Roni en Poetic Disasters Club, Harry Piekema, Jochem Stavenuiter en Eef van Breen (Borgen).  

Programma
19.15 - 20.00 uur Talkshow 
20.15 - 22.15 uur Anti-sprookje Sneeuwwitje

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor 'Daar zit je bij Sneeuwwitje' en vol is vol, dus wees er snel bij!

Bestel hier je tickets

 

Aanmelding voor Dichterbij 2016 is geopend

Geplaatst op: 18 november 2015

 

In de meivakantie van 2016 gaat Dichterbij weer van start, een unieke kans om samen met 50 andere jongeren een eigen voorstelling te maken! Dit alles gebeurt onder professionele begeleiding bij het Noord Nederlands Toneel in Groningen. Het thema van dit jaar is ´chaos´.  Na een week intensief bezig te zijn geweest, gaan we de voorstelling ook spelen voor publiek om het uiteindelijke resultaat te laten zien.    

 

 

 

Bij Dichterbij worden alle kanten van theatermaken belicht: acteren, bewegen, dansen, musiceren, zingen, filmen, bouwen, grimeren en publiceren. Je maakt in een week tijd kennis met alle facetten van het theater.


 

Dus is theater helemaal jouw ding en lijkt het je leuk om met 50 jongeren samen een eigen voorstelling te maken met alles wat daarbij komt kijken? En heb je in de meivakantie nog niets te doen? Meld je dan nu aan!

 

Op woensdag 18 november om 20:00 uur is Theater de Machinefabriek open voor een bijzondere bijeenkomst. The Bright side of Life is de nieuwe voorstelling in ontwikkeling van Bright O. Richards en stichting New Dutch Connections.


Bright vertelt op een feestelijke en komische manier over de oorlog in Liberia waar hij op miraculeuze wijze van ontsnapte en over zijn vlucht naar Nederland. Ook focust op hoe hij door contact met betrokken Nederlanders een nieuwe toekomst kon bouwen in de Nederlandse samenleving.


Kom gratis langs op woensdag 18 november.

Lees alles over The Bright side of Life.

 


Geen zin om op Sinterklaasavond…
- te gourmetten*
- pakjes uit te pakken met the family*
- in je eentje de avond door te brengen? *
* doorhalen wat niet van toepassing is.

De dagen worden korter, de kachel gaat weer aan en de pepernoten liggen alweer een maand of wat in de schappen. Het duurt dan ook niet lang meer tot Sinterklaas weer in ons landje aanmeert. Heb jij dit jaar geen zin in een standaard Sinterklaasavond? Kom dan naar het anti-sprookjesdiner in de Machinefabriek. Let op: alléén voor volwassenen!

Programma
17.30 uur inloop, diner en verrassingsact met in de hoofdrol Ko van den Bosch
19.30 uur naar de Stadsschouwburg
20.15 uur anti-sprookje Sneeuwwitje
22.15 uur einde voorstelling

Menu
'ze eet van elk bordje wat groente en brood'
'de jager doodt een jong zwijn in plaats van Sneeuwwitje en neemt het hart en longen mee'

- Wildzwijnswang met knolselder, bospeen, uien en La Chouffe of Groninger pronkers & gele woud
boon met shi-itakepompoensaus
- Witte rijst met spelt van Ale Havenga
- Mandjes met brood en herfst-groentesalade

'de koningin maakt een giftige appel'
- Gesuikerde en gevulde appeltjes van Oudebosch uit de oven met vanillesaus

Tickets
Diner: 25,- p.p. inclusief 2 drankjes (bier, wijn of fris)    
Kaarten voor Sneeuwwitje + het diner zijn hier te bestellen*.

Al een kaartje? Bestel dan je dinerticket hier

*Let op; eerst geeft u het aantal voorstellingskaarten aan, daarna verschijnt de diner-optie.  

 

Repetities Borgen gestart

Geplaatst op: 05 november 2015

De voorbereiding voor de theaterversie van de hitserie Borgen bereikt een nieuwe fase. Deze week zijn de repetities begonnen in Theater de Machinefabriek. 

Omdat de uiteindelijke voorstelling 10 uur duurt, is het script ook 5x zo dik. Regisseur Ola Mafaalani heeft hierdoor extra veel respect voor de acteurs die zoveel tekst moeten leren.

Lees er alles over in Borgen: de nieuwsbrief, aflevering 2.

Afgelopen vrijdag begon de tournee van Mijn Tweede feestelijk in Zuidwolde. Deze week speelt Marcel Hensema in Nuis (uitverkocht), Middelstum, Franeker, Zoutkamp.

De rasechte Groningse voorstelling speelt dus voor het eerst in Friesland. Op Facebook zegt Marcel hierover: 

"Mijn Tweede éénmalig in Friesland! Als Groninger moet ik me over heel wat heen zetten maar ik ga het tóch doen, eenmalig cultuur verspreiden in Friesland. Onder het motto "Je gunt je buren toch het beste..." 

Er zijn nog kaarten!

 

Splinternieuwe website voor NNTWEE

Geplaatst op: 22 oktober 2015

Het enige echte jongerenplatform van het NNT, genaamd NNTWEE, heeft een eigen gloednieuwe website! Op www.nnt.nl/nntwee vind je alle activiteiten, recensies, vlogs, tips en nog veel meer!

 

Ben jij tussen de 15 en 25 jaar? Word dan lid van NNTWEE en doe het lekker zelf! 

De nieuwe kunstenplanperiode 2017-2020 staat voor het NNT in het teken van een wijziging van de algemene, artistieke en zakelijke directie. Ola Mafaalani neemt in het najaar 2016 met haar vaste ensemble afscheid van het landelijke NNT-publiek met de voorstelling All Inclusive.

Guy Weizman en Julie Van den Berghe nemen vervolgens het stokje over en kiezen voor Graceful Horses als openingsvoorstelling. Met deze directiewissel wijzigt ook de zakelijke leiding; Arie Wink draagt per 1 januari 2017 zijn taken over aan Harmen van der Hoek (zakelijk directeur Club Guy & Roni en tot 1 oktober jl. programmamanager van 'Nature & Culture' bij Lwd2018).

 

Landelijke tournee najaar 2016: All Inclusive
All Inclusive wordt een voorstelling waar het gehele artistieke team van het NNT onderdeel van uit maakt en waarmee zij afscheid nemen van het publiek. De voorstelling is een vervolg op de aanzet die Mafaalani maakte met haar Staat van het Theater; een oproep aan iedereen om in beweging te blijven en zich niet af te sluiten voor de medemens. All Inclusive laat zien en voelen hoe het is om te wachten voor een deur waarvan je niet weet of het de ingang of de uitgang is. Hiervoor neemt het gezelschap verhalen van vluchtelingen en gesprekken met Amnesty International als basis.

 

Credits

Tekst               Ko van den Bosch op basis van waargebeurde verhalen en gesprekken.

Cast/regie       Ko van den Bosch, Malou Gorter, Bram van der Heijden, André Joosten, Ola

                        Mafaalani, Peter Vandemeulebroecke, Jochem Stavenuiter, Eef van Breen en de Eef

                        van Breen Group.

 

Landelijke tournee voorjaar 2017: Graceful Horses
Graceful Horses laat het publiek kennis maken met de nieuwe artistieke koers van het NNT. Het verfilmde boek They Shoot Horses Don’t They (regie Sydney Pollack, 1969) vormt de belangrijkste inspiratiebron voor deze productie. Het verhaal vormt zich rond een uitputtende en fatale danscompetitie, die wordt gadegeslagen door verveelde toeschouwers voor wie het leed van de deelnemers een vorm van vermaak is. Artistiek directeur Guy Weizman bewerkt het stuk tot een geheel nieuw verhaal, dat hij, zwevend tussen fictie en realiteit, vertelt met tekst, dans en muziek. Graceful Horses wordt een multidisciplinair spektakel over mensen in het nauw, onze eindeloze wil om te overleven en het kijken naar het leed van een ander op een veilige afstand. De live muziek uit de voorstelling komt van het befaamde Asko|Schönberg ensemble.

 

Credits

Regie                           Guy Weizman

Tekst                           Bernard Dewulf         

Choreografie               Roni Haver

Cast                            Bram van der Heijden, Veerle van Overloop, Hendrik Aerts, Igor Podsiadly,

                                   Dunja Jocic, e.a. 

Muziekcompositie       Morton Feldman, Julia Wolfe e.a.

Muziekuitvoering         Asko|Schönberg 

 

Anthony Ruys, voormalig CEO Heineken, in Borgen

Geplaatst op: 02 oktober 2015

Anthony Ruys, voormalig CEO van Heineken, is door regisseur Ola Mafaalani gecast voor een rol in de aanstaande productie Borgen (première 12 maart 2016) Ruys zal de industrieel Joachim Chrone spelen die het grootste bedrijf van het land -actief in de olie-industrie- leidt. Hierbij zet hij als door de wol geverfde zakenman de Deense premier Birgitte Nyborg (Malou Gorter) op cruciale momenten in de serie onder druk.

Regisseur Ola Mafaalani staat bekend om het casten van personen die in het dagelijks leven een vergelijkbare rol innemen. Zo heeft zij eerder succesvol samengewerkt met Noraly Beyer als nieuwslezers en Commissaris van de Koning Max van den Berg als Kreon in Medea. Voor Mafaalani is Ruys de uitgelezen persoon om de rol van Chrone te spelen: “Ik heb in Anthony Ruys dé Chrone gevonden; een personality van statuur uit het bedrijfsleven die ook op het podium diezelfde uitstraling heeft.

Lovende recensies voor Sneeuwwitje

Geplaatst op: 30 september 2015

"Onnavolgbare totaalervaring"

"Meesterlijke Igor Podsiadly" 

"Krachtige dans (en fraai spel!)"

"Van den Bosch is een unieke theatermaker."

"Qua regie, taal, spel, dans(!) en vormgeving is Sneeuwwitje van grote klasse. Van den Bosch laat zijn scènes in onverwachte bochten kronkelen maar leidt ze toch steeds weer soepel naar de volgende."

 

Première Sneeuwwitje, the day after, met direct twee prachtige 4-sterren recensies.

 

Lees hier de recensie van Trouw *****

Lees hier de recensie van de Theaterkrant ****

Lees hier de recensie van Dagblad van het Noorden **** 

 

Alle info over Sneeuwwitje

Figuranten gezocht voor Borgen

Geplaatst op: 26 september 2015

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) brengt de populaire Deense tv-serie Borgen van Adam Price op de planken. Voor de tournee van deze productie (voorjaar 2016) is het NNT op zoek naar meerdere figuranten:


* Vrouw met een Arabisch uiterlijk (personage: Afghaanse intelligente (upperclass) vrouw.


* Vrouw > 70 jaar oud (personage: demente moeder van de spindokter van de premier).

 

* Elf mannen met een Afro Afrikaans uiterlijk (personages: delegatie uit Afrika die meereizen met de premier).

 

De repetities vinden vanaf 4 januari 2016 plaats in Groningen.

De tournee vindt plaats tussen maart en juni 2016.


Casting

Aanmelding voor de casting kan bij Annemarie Bembom, via: figuratie@nnt.nl.


Graag ontvangen we: 
- contactgegevens (naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en mailadres);

- korte informatie (leeftijd, hobby’s, voormalig beroep, kinderen, kleinkinderen);


- indien mogelijk een recente foto 

Waarom werken we? Maakt werk gelukkig? Hoe kijken werklozen naar onze arbeidssamenleving?

Tg Nomen tourt momenteel door het land met 'Staat van Geluk'. Wegens succes komt de voorstelling nog één keer terug in het Grand Theatre op zondag 13 december.

"Gloedvol sluitstuk van een jaar lang theatraal onderzoek" (theaterkrant****) 

Kaarten: http://bit.ly/1VeKV7v

Sneeuwwitje in de trein

Geplaatst op: 21 september 2015

Tijdens de ochtendspits doken vanmorgen in verschillende treinen in het land boeken en spreuken op spiegels op van het anti-sprookje Sneeuwwitje van het Noord Nederlands Toneel (NNT) en Club Guy & Roni. Treinreizigers die een bezoek brachten aan het toilet konden zichzelf een keer op een andere manier in de spiegel aankijken.


Reizigers die zich in de trein verveelden, werden opgeroepen om in achtergelaten Sneeuwwitje-boeken hun eigen anti-sprookje op te schrijven. Zo was Sneeuwwitje enkele dagen voor de landelijke tournee (première zondag 27 september) al even op een ludieke manier onderweg in Nederland.

Aanstaande zaterdag is het eindelijk zover: Marcel Hensema staat met zijn 'theaterjuweeltje'(Dagblad van het Noorden) Mijn Ede eenmalig in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. Daarmee komt de wens om de voorstelling  'van café tot Carré' uit. Er zijn nog kaarten beschikbaar!


Ede Staal is een Groningse legende, die met zijn muziek diep is geworteld in het hart van veel Groningers. Zo ook bij de Groningse acteur Marcel Hensema. De muziek lijkt als een soundtrack onder zijn leven te liggen.

 

In Mijn Ede is te zien en te horen hoezeer de liederen van Ede Staal verweven zijn met grote momenten uit een leven. Echte magie zit vaak in ons eigen gewone leven verstopt. De waarheid bedenk je niet. Mijn Ede is een ode aan het Groningen van Hensema’s jeugd, een kleurrijke vertelling over gezondheid, hoop en natuurlijk de liefde. 

 

Meer informatie over Mijn Ede in Carré

Het Nederlands Theater Festival is geopend door Ola Mafaalani, artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel. De Staat van het Theater is de traditionele openingsspeech die de start van het nieuwe theaterseizoen markeert. Hieronder een greep uit de publicaties naar aanleiding van de speech.


'Ola Mafaalani zet opening Theater Festival op haar kop'
Cultureel Persbureau 4 september 2015 
 

'Ze deed dat op een manier die we eigenlijk van haar hadden kunnen verwachten, maar die desondanks insloeg als een bom. Er gaat hopelijk nog jaren over gepraat worden. Binnen 'de sector' zeker, hopelijk ook daar buiten.'

 

'Theaterfestival 2015 begint met toespraak over vluchtelingen'  
Volkskrant 3 september 2015

'Ik heb geen waarheidscommissie nodig om jullie om vergeving te vragen. Vergeving omdat jullie het woord WELKOM nog nooit hebben gehoord'. Theatermaker Ola Mafaalani opende donderdag in de Stadsschouwburg Amsterdam het Theaterfestival 2015 met een opmerkelijk statement. Lees verder.


'Ola Mafaalani opent Theaterfestival met vurige Staat'
Theatermaker 3 september 2015

Het nieuwe theaterseizoen is op 3 september vurig geopend door Ola Mafaalani, artistiek en algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel. Zij opende het Nederlands Theater Festival met het uitspreken van de Staat van het Theater, waarin ze grote aandacht vroeg voor de vluchtelingenproblematiek die de wereld momenteel in de greep houdt. Lees verder. 

 

De nachtcorrespondent van de VPRO Botte Jellema was aanwezig bij de nacht en bericht uitvoerig over de Staat van Theater in zijn radioprogramma.

Ola Mafaalani spreekt De Staat van Theater

Geplaatst op: 03 september 2015

Het Nederlands Theater Festival wordt in de Stadsschouwburg Amsterdam jaarlijks geopend met De Staat van het Theater, de traditionele openingsspeech die de start van het nieuwe theaterseizoen markeert. Donderdag 3 september a.s. om 17.00 uur wordt De Staat van het Theater uitgesproken door onze eigen algemeen en artistiek directeur Ola Mafaalani.  Voorafgaand aan de speech reikt juryvoorzitter Boris van der Ham de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs uit. 

Al sinds 2006 geven diverse prominenten uit het culturele veld, waaronder Ivo van Hove, Pierre Audi, Joop van den Ende en Jet Bussemaker, met De Staat van het Theater hun visie op actuele ontwikkelingen binnen en buiten de theatersector. Regelmatig was de toespraak aanleiding voor de nodige discours. Reden waarom het Festival na afloop Na de Staat georganiseerd, waarin Clairy Polak met gasten en publiek napraat over de voordracht.

 

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) en Club Guy & Roni presenteren dinsdag 1 september om 20.15 uur in de Stadsschouwburg Groningen de openbare repetitie Sneeuwwitje. Halverwege het maakproces kunnen geïnteresseerden meekijken in de ‘intimiteit van het repetitielokaal’. In een actuele bewerking en regie van Ko van den Bosch zijn de hoofdrollen voor Charlie-Chan Dagelet als Sneeuwwitje, Tamar van den Dop als de stiefmoeder en Igor Podsiadly als jager. Sneeuwwitje gaat t/m 10 december op tournee door Nederland en België.   

 

Openbare repetitie

Mensen die altijd al nieuwsgierig zijn geweest hoe een theatervoorstelling wordt gemaakt, komen deze avond aan hun trekken. Het publiek krijgt de mogelijkheid binnen te stappen in de NNT-backstagewereld om te ervaren hoe (op weg naar die uiteindelijke voorstelling) ideeën over tekst, bewerking, spel, decor en muziek in het hele repetitieproces vorm krijgen. Cunera van Selm, radio- en televisiejournaliste en presentatrice bij RTV Noord, zal de avond presenteren.    

Bestel kaartjes voor de openbare repetitie.


Gratis voor NNT-vrienden

Sluit je dit seizoen aan bij de NNT-vriendenclub en ga voortaan gratis naar alle openbare repeties. Vanaf €15,- geniet je bovendien van exclusieve informatie en leuke kortingen. Lees meer over de NNT-vriendenclub.

 

NNTWEE op Noorderzon

Geplaatst op: 24 augustus 2015

 

De jongeren van NNTWEE maken elke dag een Noorderzon-festivalverslag. Hierbij aflevering 3 over de liefde op Noorderzon. Voor meer filmpjes check het NNTWEE YouTubekanaal

Hoofdrol voor Marcel Hensema in Tokyo Trials

Geplaatst op: 20 augustus 2015

Marcel Hensema gaat de hoofdrol spelen in de grote internationale speelfilm Tokyo Trails. De opnames vinden de komende maanden plaats in Litouwen en Japan. Op zaterdag 12 september komt Hensema speciaal terug naar Nederland om Mijn Ede te spelen in Koninklijk Theater Carré.

Tokyo Trails  is een waargebeurd drama over de rechtbank voor Japanse oorlogsmisdaden na de Tweede Wereldoorlog. De film wordt mede geproduceerd door Netflix die een vierdelige serie van de film maakt. Regie is in handen van de Nederlandse Pieter Verhoeff (Nynke). 

Hensema speelt de rol van de Nederlandse rechter Bert Röling. Röling (1906-1985) was een van de dertien rechters die in de jaren veertig rechtspraken over Japanse oorlogsmisdadigers. Zeven verdachten werden uiteindelijk ter dood veroordeeld. Röling worstelde gedurende het proces, dat drie jaar duurde, regelmatig met zijn rol binnen het tribunaal.

Hensema is in de film en serie te zien naast grote internationale sterren als Jonathan Hyde (Titanic) en Irrfan Kahn (Life of Pi, Slumdog Millonaire).

Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor Marcel Hensema in Carré op zaterdag 12 september.

Guy Weizman en Julie Van den Berghe gaan vanaf 1 januari 2017 leiding geven aan het Noord Nederlands Toneel. Ola Mafaalani treedt op 1 januari 2017 terug als artistiek en algemeen directeur. Kiezend voor nieuwe uitdagingen ziet zij af van een nieuwe kunstenplanperiode.

Onder Mafaalani haar leiding groeide het NNT de afgelopen zeven jaar uit tot één van de grote landelijke BIS-gezelschappen. De Raad van Toezicht van het NNT benoemt Guy Weizman (Tel Aviv, 1973) vanaf januari 2017 tot algemeen en artistiek directeur en Julie Van den Berghe (Gent, 1981) tot artistiek leider toneel. Weizman en Van den Berghe krijgen als opdracht mee om de huidige koers van het NNT als multidisciplinair gezelschap met een maatschappelijke functie verder uit te bouwen en te verstevigen. Weizman blijft daarnaast samen met Roni Haver artistiek leider van Club Guy & Roni.

"Weizman is voor NNT unieke keuze" kopt Dagblad van het Noorden. Lees het hele artikel:

150630-DVHN-nieuwe-artistiek-leider-NNT.pdf

In de Oerol-nieuwsbrief van dinsdag 16 juni worden regisseurs Sarah Moeremans (Tempopia/Crashtest Ibsen: Nora) en Ingejan Ligthart Schenk (Much Ado About Nothing) gevraagd waarom zij Henrik Ibsen en William Shakespeare weer ten tonele brengen.

Waarom worden eeuwenoude stukken nog steeds opgevoerd? Kunnen ze iets vertellen over onze huidige maatschappij? Ingejan Ligthart Schenk van het Amsterdamse Bostheater/NNT en Sarah Moeremans van Moeremans&Sons/NNT kozen beiden een klassieker uit en gingen daarmee aan de slag. Hun meningen over de functie van toneel en de waarde van repertoire staan haaks op elkaar.

Lees het hele interview hier

Repetities Sneeuwwitje zijn begonnen

Geplaatst op: 16 juni 2015

Oerol op Terschelling is nog vol aan de gang, maar tegelijkertijd beginnen in Groningen de repetities van de volgende productie Sneeuwwitje alweer! Dit anti-sprookje in regie van Ko van den Bosch gaat op 27 september in premiere. 


Openbare repetitie

Op dinsdag 1 september zie je hoofdrolspelers Charlie Chan Dagelet (Sneeuwwitje), Tamar van den Dop (boze stiefmoeder) en Igor Podsiadly (de jager) in actie tijdens de openbare repetitie in de Stadsschouwburg Groningen.   

... kaartjes voor Crashtest Ibsen: Nora, Tempopia, Much Ado About Nothing en nog veel meer!

Na maanden voorbereiden gaat morgen (12 juni) dan eindelijk Oerol van start op Terschelling​. Geen misselijke editie dit jaar, want we hebben maarliefst twee daverende co-producties met Moeremans & Sons​ en Amsterdamse Bostheater​ in de aanbieding. Goeie overtocht allemaal en tot snel :)

Bekijk de laatste NNT-nieuwsbrief klik hier

Op zaterdag 6 juni vind de Nacht van Kunst en Wetenschap weer plaats in de binnenstad van Groningen. Ola Mafaalani, artistiek leider en algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel, vertelt tijdens de Nacht over haar Second Love.

Nieuwsgierig? Kom op zaterdag 6 juni tussen 22.30 – 23.00 naar het Scheepvaartmuseum. Gratis toegang op vertoon van je polsbandje.

Zie ook: nachtvankunstenwetenschap.nl

Vanavond vertrekt een touringcar van de stad naar Kolham, waar de voorstelling Spring 4ever te zien is. Er zijn nog een aantal lege plaatsen beschikbaar! De bus vertrekt vanaf Bloemstraat 38 in Groningen om 19:00uur en is rond 22:00uur weer terug. Wil jij gratis meerijden? Geef je op via rene@nnt.nl - 0647440796. Kaartjes voor de voorstelling kosten €2,- Meer info over Spring4ever vind je op: www.nnt.nl/spring4ever

 

Kolham in de ban van première Spring

Geplaatst op: 28 mei 2015

Na weken van repeteren en een succesvolle try-out gaat het vanavond eindelijk gebeuren in Kolham: de première van Spring 4ever!


Een première is niet zomaar iets. Het dorp gonst al van het rumoer en familieleden en vrienden van de deelnemers kunnen niet wachten tot ze vanavond de Spring-loods mogen betreden. Maarliefst 30 jongeren uit Hoogezand-Sappemeer en omgeving hebben hun leven de afgelopen weken gewijd aan het creëren van de voorstelling Prometheus.

 

Je moet het zien om het te geloven, maar de acteurs deinzen niet terug voor wat vuur, hoogteverschillen en muzikale hoogtepunten. Laat u meeslepen in wat voor heel even een ideale wereld is, waarin iedereen gelijk is en niemand onbelangrijk is... Spring 4ever!

 

Kaarten à €2 koop je bij de kassa van de loods aan de Knijpslaan 65 te Kolham (t/m 30 mei, vanaf 19.30 uur) óf in Wijkcentrum De Vredekerk te Hoogezand

 

Nieuwsgierig? Klik hier voor de voorpret en hier voor alle informatie!

Mijn Ede komt naar Carré!

Geplaatst op: 26 mei 2015

Toen Ola Mafaalani en Marcel Hensema in 2013 aan Mijn Ede begonnen, was één ding duidelijk; het moest een voorstelling worden die letterlijk overal gespeeld zou kunnen worden, van café tot Carré. Dat doel wordt nu werkelijkheid: Mijn Ede zal op zaterdagmiddag 12 september 2015 eenmalig te zien zijn in het prachtige Carré in Amsterdam. De kaartverkoop voor deze voorstelling is zaterdag 23 mei via deze link gestart.

Met Mijn Ede scoorde Marcel Hensema (Hollands Hoop, De Marathon, Penoza) vorig seizoen een theaterhit die altijd en overal stijf was uitverkocht en nu nog eenmaal te zien is in Carré. In deze intieme solovoorstelling brengt hij melancholische, hartverscheurende en hilarische verhalen, afkomstig van zijn Groningse roots. De muziek van de Groningse legende Ede Staal is vervlochten met deze verhalen en maakt, samen met de lumineuze tekst van Rik van den Bos, van Mijn Ede een kleurrijke vertelling over gezondheid, hoop en natuurlijk de liefde. Hensema toont zich in de voorstelling een meeslepend verteller die het publiek meeneemt naar het Groningen van de jaren tachtig.

'Theaterjuweeltje'. 5 sterren. Eric Nederkoorn, Dagblad van het Noorden 
'...Hensema is verhalenverteller, acteur, zanger en entertainer ineen...Hij geeft het begrip conference een nieuwe inhoud.'' Luuk Verpaalen, Theaterkrant.nl

Voor meer informatie over de voorstelling, klik hier. 

Figuranten Oerol gezocht!

Geplaatst op: 20 mei 2015

Figuranten gezocht voor Crashtest Ibsen: Nora 
Moeremans & Sons en Noord Nederlands Toneel op Oerol 


Crashtest Ibsen: Nora is de volgende voorstelling in de spraakmakende Crashtest Ibsen-reeks waarvan vorig jaar Crashtest Ibsen: Volksvijand tijdens Oerol te zien was bij Doodemanskisten. Een satire op onze huidige houding tegenover vrouwenemancipatie, moraal, geld en de functie van toneel. 

We zijn op zoek naar jongeren die willen figureren in de voorstelling. 
De groep figuranten spelen mee in de over-de-top “Christmas in Norway”-scene. De figuranten krijgen van ons een kerst-pakje als kostuum.  

We verwachten dat de figuranten op de voorstellingsdagen om ongeveer 21:00u aanwezig zijn. De figuranten ontvangen vooraf meer informatie om de scene thuis voor te bereiden / in te studeren. Voor het festival repeteren we op locatie een keer met zijn allen.

Aanmelden
Mail antsje@nnt.nl met een korte motivatie en contactgegevens, leeftijd en beschikbaarheid. Aanmelden kan t/m zondag 24 mei. Op maandag 25 mei hoor je of je erbij zit! 

Als je geselecteerd wordt als figurant, melden wij je aan als vrijwilliger voor Oerol. Alles mbt bootkaartjes, slapen, fietsen, etc gaat via Oerol. Je komt in het varia-team van Oerol en kan naast het meespelen in Nora, overdag mogelijk ook bij andere voorstellingen assisteren als je dat leuk vindt. 

Voorstelling: Crashtest Ibsen: Nora
Door: Moeremans & Sons en Noord Nederlands Toneel (regie: Sarah Moeremans)
Locatie: het voormalige voetbalveld van West-Terschelling 
Data: donderdag 11 juni (generale); vrijdag 12 juni (première) t/m zaterdag 20 juni.  

Alle info over de voorstelling: klik hier

 

Het Noord Nederlands Toneel brengt in het voorjaar van 2016 een theaterbewerking van de Deense tv-serie Borgen.
Het NNT is op zoek naar jongens die de kinderrol in de theatervoorstelling kunnen spelen. 

Het NNT zoekt jongens, mogelijk tweelingen, die:

- in maart 2016 in ieder geval 7 jaar oud zijn

- het leuk vinden om op toneel te staan 

- beschikbaar zijn in de repetitie - en voorstellingsperiode

- bij voorkeur woonachtig zijn in (de buurt van) Groningen (geen must)

Kinderrol

De jongens spelen Magnus, het zoontje van Birgitte Nyborg (hoofdpersonage) en Philip Christensen, en broertje van Laura.

We zijn op zoek naar koppels van 2 jongens die op elkaar lijken (mogelijk tweelingen). In de voorstelling wordt 1 rol namelijk gespeeld door 2 jongens.

Een koppel van 2 jongens speelt maximaal 1 voorstelling per week.

Het NNT zorgt tijdens repetities en tournee voor professionele, deskundige begeleiding.

Alle info: klik hier

Dichterbij 2015 in volle gang!

Geplaatst op: 07 mei 2015
Dichterbij 2015

“Ineens heb je 47 nieuwe vrienden erbij!”

 

En dat is nog maar een van de vele extra’s die het NNT-project Dichterbij 2015 biedt. De vijftig deelnemers – jongeren in de leeftijd van 15-20 jaar, komen uit de drie noordelijke provincies en ontwikkelen hun theatrale talenten en leren bovendien samen te werken, te focussen en naar elkaar te kijken. Sommigen hebben al enige ervaring, anderen komen net kijken in de wereld van regie, productie en acteren.

 

Onder de onmenselijk energieke leiding van Peter Vandemeulebroecke produceren zij in slechts een week tijd een eigentijdse versie van het bekende verhaal Pinokkio: ‘Puinokkio’. De première is deze vrijdag te zien in de Machinefabriek en zaterdag zijn er nog twee voorstellingen, dus de laatste puntjes worden op de Pi gezet…

 

OOgTV maakte een mooi item. Kijken! Er zijn nog enkele kaarten. Bestellen!

 

Vanaf 1 mei start de kaartverkoop van zowel de najaarstournee van Mijn Tweede met Marcel Hensema, als van Spring 4ever, het jongerenproject van het NNT in Kolham.

Mijn Tweede is de voorstelling van Marcel Hensema die hij inspireerde op de persoonlijke verhalen die hij hoorde tijdens de tour van Mijn Ede. In regie van Ola Mafaalani speelt Hensema een bonte stoet aan kleurrijke personages gebaseerd op kostbare, levensechte verhalen uit de ommelanden. Te bewonderen op verschillende locaties in de omgeving van Groningen van 4 november t/m 19 december.

Spring 4ever is het derde theaterproject waarbij jongeren uit Hoogezand-Sappemeer nieuwe talenten ontdekken en in de huid kruipen van theatermaker. Een eigen decor, een zelfgeproduceerde voorstelling, begeleid door NNT-professionals. Zo ontwikkelen de jongeren een positieve houding tegenover werk, stage of studie. De voorstelling is te zien in Kolham, van 27 t/m 30 mei.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de NNT-website en op locatie. Zie voor actuele speeldata en -locaties deze pagina!

 

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) brengt, als eerste theatergezelschap wereldwijd, de populaire Deense tv-serie Borgen van Adam Price op de planken. Borgen won in 2010 de Prix Italia en in 2012 de BAFTA Award voor beste internationale televisiedrama. Ook in Nederland is de serie, uitgezonden door de VARA, ongekend populair. 

 

Borgen is het verhaal van Birgitte Nyborg die als premier van Denemarken dagelijks keuzes moet maken tussen haar idealen en de harde politieke werkelijkheid. Vertrouwensrelaties worden op de proef gesteld en bovendien wordt het steeds moeilijker haar gezinsleven overeind te houden.

 

In een nieuw theaterconcept brengt regisseur Ola Mafaalani twee seizoenen Borgen terug tot een meeslepende theaterdag, waarin het publiek wordt meegezogen in de verslavende seriekoorts. Voor het eerst zullen 14 episoden van dit bloedstollende, politieke drama elkaar opvolgen in één doorlopende voorstelling. De enscenering van Mafaalani volgt het patroon van de tv-serie, compleet met cliffhangers en terugblikken op ‘wat eraan vooraf ging’, en switcht tussen de backstage van de politiek, het thuisfront van de premier en de redactie van nieuwszender TV1.

 

Met een ongekend grote cast van ruim dertig personen zijn de hoofdrollen in Borgen weggelegd voor Malou Gorter (de premier Birgitte Nyborg), Anna Drijver (de journaliste Katrine Fønsmark) en Peter Vandemeulebroecke (de spindoctor Kasper Juul).

 

Exclusief voor het NNT droeg Adam Price, naast scenarioschrijver ook een bekende Deense chef-kok, bij aan de ontwikkeling van een speciaal culinair concept voor het theater. Eten en drinken, aangevuld met de muziek van de Eef van Breengroup, als integraal onderdeel van dit nieuwe NNT-concept dragen bij aan een uniek communitygevoel van dit NNT-event. Het maakt de schouwburg op deze dag ‘the place to be’.

 

Wij zijn als NNT’ers enorm trots op het feit dat onze artistiek directeur Ola Mafaalani is genomineerd voor de Groninger Cultuurprijs! Tot de genomineerden behoren ook performing arts festival Noorderzon en striptekenaar Barbara Stok. Ola is genomineerd vanwege haar gebruik van toneelklassiekers, die ze weet om te zetten naar het hier en nu en vanwege haar gedrevenheid om het publiek in zowel stad als ommeland bij theater te betrekken en te raken. Draag jij Ola en het NNT een warm hart toe? Breng vóór 5 mei je stem uit via www.provinciegroningen.nl of telefonisch via 050-3164428.

Donderdag 23 april lancering Borgen

Geplaatst op: 20 april 2015

Het Noord Nederlands Toneel heeft als eerste toneelgezelschap wereldwijd de rechten verkregen om de prijswinnende Deense tv-serie Borgen voor het theater te bewerken. Aanstaande donderdag wordt onder andere de cast bekendgemaakt en gaat ook de kaartverkoop van start.

Mis niks en schrijf je in voor de nieuwsbrief: klik hier

Voor alle info check vanaf donderdag 23 april 16 uur: www.nnt.nl/borgen 

Studenten kunnen op vertoon van hun collegekaart voor slechts €10,50 naar zowel de voorstelling als dit eenmalige randprogramma!

 

 >> Tickets juristenavond  

 

M.m.v. : Rob Keurentjes (Rechter, voormalig president van de Rechtbank Groningen) Oebele Brouwer (Rechercheofficier landelijk parket), Niek Heidanus (Advocaat, Orde van Advocaten arr.Groningen, lid werkgroep Raad vd Rechtspraak) en Rob Zijlstra (Rechtbankjournalist Dagblad van het Noorden). Het gesprek wordt geleid door Cunera van Selm.

 

“Oordeel en vooroordeel”: niet alleen maar een thema dat in het juridische domein regelmatig stof doet opwaaien, maar een altijd weerkerend onderwerp in ieders leven.

 

Deze “theatrale juristenavond”, staat helemaal in het teken van het spanningsveld tussen deze twee woorden. De Stadsschouwburg Groningen is dan ‘The place to be’ voor elke rechtenstudent die verder kijkt dan zijn/haar ‘juridische neus lang is’. In de inleiding vanaf 19.00u tot 20.00u ventileren deze vier prominenten hun mening “over (voor)oordeel en straftoemeting” n.a.v. van een recent onderzoek van de Leidse Universiteit (‘Allochtone dader zwaarder gestraft’).

Vanaf 20.15u tot 22.15u De Twaalf Gezworenen, een bloedstollende klassieker over juryrechtspraak in een eigentijdse, flitsende theaterjas. Afsluitend in het theatercafé onder het genot van een borrel een “meet & greet’ met de prominenten en acteurs.

 

*  N.b.: Voor de inleiding in de Grote foyer van de Stadsschouwburg zijn slechts 90 plaatsen beschikbaar. Als deze volgeboekt is, kunnen nog wel kaartjes voor alleen de voorstelling gekocht worden (indien niet uitverkocht).  

 

 

Maak Festival zondag 12 april

Geplaatst op: 07 april 2015

Vanuit het hele land komen makers naar Groningen om hun nieuwste werk te delen met het publiek. Bovendien krijgen bezoekers de kans om ook zelf aan de slag te gaan. Als podium voor bekende en beginnende makers zorgt het Maak Festival ervoor dat makers op laagdrempelige en persoonlijke wijze met elkaar en met bezoekers in contact komen. Daarbij is het de bedoeling bezoekers te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan.

Lees verder

www.maakfestival.nl

Van 22 t/m 25 april in Theater de Machinefabriek onderdak aan de voorstelling Angels in America, van Toneelgroep Oostpool. Collega-gezelschap Oostpool moest uitwijken naar een andere locatie nadat bekend werd dat het Grand Theatre de deuren moest sluiten.

Zowel het NNT als Oostpool vond niet dat de Groningse toneelliefhebber die al kaarten had gekocht voor de voorstelling hiervan de dupe mocht worden. Daarom stelt het NNT als vriendendienst richting het Arnhemse collega-gezelschap de Machinefabriek beschikbaar. Voor Toneelgroep Oostpool betekende het faillissement van het Grand Theatre een stevige (financiële) aderlating. Bezoekers die al een kaartje kochten, kunnen alsnog op vertoon van hun Grand Theatre ticket toegang krijgen tot de voorstelling in Theater de Machinefabriek. 

Alle info: klik hier

Spring 4ever van start in Kolham

Geplaatst op: 20 maart 2015

Dit voorjaar gaan jongeren uit Hoogezand-Sappemeer en omgeving hard aan de slag om een eigen theatervoorstelling te maken. In een loods in Kolham werken zij met NNT-professionals aan het script, het decor, de techniek en al het andere wat nodig is om de uiteindelijke voorstellingen tot een groot succes te maken.

Door Spring doen jongeren nieuwe ervaringen op en ontdekken zij nieuwe talenten bij zichzelf. Zoals Dagblad van het Noorden beschrijft: "Doel is jongeren bewust te maken van hun mogelijkheden. Initiatiefrijk en weerbaar te maken. Daardoor kunnen problemen op school, thuis of met het vinden van werk kansrijker tegemoet getreden worden. ,,Spring geeft tekst op het moment dat je zelf even geen tekst hebt."

Alle informatie over Spring: klik hier

Lees het laatste nieuws in de Spring 4ever nieuwsbrief: klik hier

 

Vooroordelen in de strafrechtspraak i.s.m. Noord Nederlands Toneel

Debat en toneel op maandag 23 maart
Debat op maandagavond, ‘gevoed’ door toneel. De avond is geïnspireerd op de klassieker 'De twaalf gezworenen' van de Amerikaanse schrijver Reginald Rose, die dit voorjaar wordt gespeeld door het Noord Nederlands Toneel en is georganiseerd door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA.
 

De twaalf gezworenen
Een zestienjarige jongen uit een achterbuurt staat terecht voor de moord op zijn vader. 12 mannelijke juryleden oordelen over zijn leven of dood. Het bewijs lijkt glashelder: schuldig. Maar bij de eerste stemming zet één jurylid vraagtekens. Hij twijfelt, maar wordt weggehoond door de andere juryleden. Er ontspint zich een verhit debat over wie gelijk heeft. Dan blijkt eigenlijk ieders handelen te zijn gevoed door vooroordelen, groepsdruk en persoonlijke angsten. Dit voorjaar speelt het Noord Nederlands Toneel de klassieker De twaalf gezworenen van de Amerikaanse schrijver Reginald Rose. Deze voorstelling vormt de inspiratie voor deze debatavond..
 

Debat
Tijdens de bijeenkomst zullen deskundigen uit de praktijk en de wetenschap met elkaar in debat gaan over de vraag welke rol vooroordelen spelen in de rechtspraak. Hoe komen vooroordelen tot stand en is het eigenlijk wel gewenst – en überhaupt mogelijk – om ze volledig uit te bannen? Wat zegt invloed van persoonlijke opvattingen in besluitvormingsprocessen over de onpartijdigheid van de rechter en de legitimiteit van de rechtspraak? En hoe kunnen we voorkomen dat vooroordelen in de opsporing en vervolging de overhand nemen? Het debat wordt afgewisseld met korte fragmenten uit de voorstelling ‘De twaalf gezworenen,opgevoerd door acteurs van het Noord Nederlands Toneel.
 

Sprekers
Aan het debat zullen deelnemen Eddy Bauw (Raad voor de rechtspraak en hoogleraar rechtspleing UvA, Rosa Jansen (bestuursvoorzitter SSR - Studiecentrum Rechtspleging), Peter van Koppen (hoogleraar rechtspsychologie VU), en Daniël Wigboldus (hoogleraar sociale psychologie Radboud Universiteit). Nina Holvast (rechtssocioloog UvA) treedt op als moderator. De toneelfragmenten worden o.a. verzorgd door Martin de Rijk (gastacteur Noord Nederlands Toneel).

Met korting naar De Twaalf Gezworenen
Bezoekers van het debat krijgen een actiecode waarmee men tegen gereduceerd tarief entreekaarten kan kopen voor de voorstelling van De Twaalf Gezworenen op 29 en 30 maart in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Programma

 • 17.00 uur inloop
 • 17.30 uur start programma
 • 18.45 uur einde programma
 • aansluitend diner (optioneel)


Alle informatie en aanmelden: klik hier 

 

Nagenieten van de première

Geplaatst op: 05 maart 2015

De dagen na de première zijn vaak een roes van de drukke periode ervoor. Na de intensieve repetities en voorbereidingen in de breedste zin van het woord, komt alles samen op de dag van de eerste échte voorstelling in de Stadsschouwburg.

Genodigden, prominenten, familie, vrienden en andere theaterliefhebbers waren getuige van de vuurdoop van ‘De Twaalf Gezworenen’ op het toneel, onder leiding van Guy Weizman. Het was een zeer geslaagde middag, daar zijn de foto’s, filmpjes, recensies en talloze tweets dan weer getuige van…

 

Wil je alles rondom de première nog eens op een rijtje zien? Klik dan hier!

Prachtige première De Twaalf Gezworenen

Geplaatst op: 02 maart 2015

Op zondagmiddag 1 maart ging De Twaalf Gezworenen in een bomvolle Stadsschouwburg Groningen feestelijk in premiere. Het toneeldebuut van choreograaf Guy Weizman oogst lovende publieksreacties, onder andere op twitter. Het klassieke stuk is met 'vindingrijke vormgeving' een 'lust voor het oog', aldus Dagblad van het Noorden. 

Bekijk het fotoverslag van de premiere: klik hier
 

De Twaalf Gezworenen is te zien t/m 3 mei 2015. 

Alles over De Twaalf Gezworenen: klik hier

Win een maatpak van Hugo Boss Groningen

Geplaatst op: 23 februari 2015

Iedereen die een kaartje koopt voor De Twaalf Gezworenen in de Stadsschouwburg Groningen maakt automatisch kans op een maatpak van Hugo Boss Groningen ter waarde van €550,-! De winnaars worden door middel van een loting gekozen en krijgen eind april 2015 persoonlijk bericht. 

Hugo Boss Groningen is gevestigd aan het A-kerkhof 37 te Groningen.  

 

Marcel Hensema in Nieuwsuur

Geplaatst op: 17 februari 2015

Herbekijk het item over de invloed van gaswinning op de Groningse cultuur met onder andere Imca Marina, Marcel Hensema en Marjoleine de Vos. 

"Wie wil weten hoe Groningers praten, denken en voelen mag de show 'Mijn Tweede' van Hensema niet missen. Het goede nieuws is dat je er niet eens de Randstad voor uit hoeft. Eind maart speelt Hensema 'Mijn Tweede' in Amsterdam."

Herbekijk het item: klik hier

Mijn Tweede: extra voorstellingen in het land

Geplaatst op: 30 januari 2015

En wederom zijn er extra voorstellingen van Mijn Tweede bijgevoegd in de speellijst. Extra bijzonder is dat Mijn Ede en Mijn Tweede te zien zijn in de Stadsschouwburg Amsterdam op zaterdag 28 maart.

Beide hitvoorstellingen spelen diezelfde dag in de grote zaal: Mijn Ede om 16:00uur en Mijn Tweede om 20:30uur. Wees er snel bij als je deze tour de force van Marcel Hensema wil meemaken!  

Verder zijn er nog extra voorstellingen in de Stadsschouwburg Groningen, Zoutkamp en Stadskanaal bijgevoegd in de tournee. 


Voor alle informatie en tickets: klik hier

Tijdens de theaterworkshop 'Geen applaus voor cijfers' staan jouw fantasieën, ideeën, frustraties tijdens je gewone schooldag centraal. Zou je iets anders willen, alles op zijn kop willen zetten of de regels juist willen aanscherpen? Wat voor les zou jij willen geven, wat voor leraar zou jij zijn of hoe zou jij een perfecte leerling spelen?

1001 vragen die wij in 8 bijeenkomsten samen met jou willen onderzoeken. De workshop wordt afgesloten op 17 februari met een openbare presentatie.

Wij komen samen op

Maandag 19 en dinsdag 20 januari van 18:30 - 20:30 uur

Maandag 2 en dinsdag 3 februari van 18:30 - 20:30 uur

Maandag 9 en dinsdag 10 februari van 18:30 - 20:30 uur

Maandag 16 en dinsdag 17 februari van 18:30 - 20:30 uur

 

Waar

De Machinefabriek – Bloemstraat 38 – 9712 LE - Groningen

 

Praktisch

De workshop is geschikt als je 12 of 13 jaar oud bent. Deelnemen is gratis.

 

Aanmelden

Stuur voor 15 januari 2015 een mail naar: rene@nnt.nl

 

Vragen

Bel met René de Haan op nummer 050-5885447

 

 

Repetities De Twaalf Gezworenen van start

Geplaatst op: 06 januari 2015

Nieuw jaar, nieuwe voorstellingen! Deze week starten de repetities van De Twaalf Gezworenen in Theater de Machinefabriek. Onder leiding van regisseur Guy Weizman gaat de volledig mannelijke cast aan de slag met de klassieker uit 1954.

Openbare repetitie 
Wat er gebeurt in de repetitieruimte blijft in de repetitieruimte. Maar voor 1 keer wordt er toch publiek toegelaten om een glimp op te vangen van het repetitieproces. Met hoge uitzondering is het op donderdag 29 januari mogelijk om een repetitie bij te wonen in de Stadsschouwburg Groningen. De entree is  €5,- of gratis voor NNT-vrienden*. Voor alle informatie en kaarten klik hier. 


Guy Weizman, bij velen bekend als artistiek directeur van Club Guy & Roni, werkt veelvuldig met acteurs, en regisseerde in 2009 het stuk 60 Years bij Schauspiel Köln met 5 acteurs en 5 dansers. Voor het NNT is Weizman geen onbekende. Hij werkte mee aan verschillende co-producties, waaronder Heelhuids en HalsoverkopCrash en meest recent De Laatkomer
 

Reginald Rose (1920-2002) putte vooral uit eigen ervaring als jurylid bij een moordzaak toen hij De Twaalf Gezworenen in 1954 als teleplay schreef. Vooral door de met Oscars-nominaties overladen verfilming, met schitterende hoofdrollen van Henry Fonda en Lee J. Cobb, en de vele theaterbewerkingen groeide het uit tot een ware klassieker. Het werk van Rose kenmerkt zich door controversiële sociale en maatschappelijke thema’s zoals abortus en burgerrechten. ‘Ik vind het belangrijk om over onrecht te schrijven’. 

Lees verder.. 

* Ook vriend worden? Klik hier

Aanmeldingen Dichterbij 2015 zijn gestart!

Geplaatst op: 11 december 2014

Zoals elk jaar krijgt een grote groep jongeren de unieke kans om in een enorm tempo onder professionele begeleiding een eigen voorstelling te maken en te spelen voor een publiek. We doen dit in ons eigen huis, Theater de Machinefabriek in Groningen. De deelnemers storten zich op alle facetten van theatermaken: acteren, dansen, musiceren, zingen, techniceren, filmen, bouwen, ontwerpen, grimeren en publiceren.  

Meedoen? Alle info: klik hier

 

Extra voorstellingen Mijn Tweede

Geplaatst op: 03 december 2014

Na het overweldigende succes van Mijn Ede, komt Marcel Hensema in het nieuwe jaar met Mijn Tweede. Deze nieuwe voorstelling zal te zien zijn in Theater de Machinefabriek en daarna in buurthuizen en kroegen in de provincie. Vandaag start de kaartverkoop voor extra voorstellingen in januari en februari 2015.  

 

Twee jaar lang tourde Marcel Hensema succesvol met Mijn Ede en ontmoette honderden mensen die hem na elke voorstelling hun verhalen wilden, nee móesten vertellen. Met deze verhalen werd de basis gelegd voor Mijn Tweede, zijn nieuwe solovoorstelling. 

 

Voor alle speeldata, informatie en kaarten: klik hier 

De tournee van De laatkomer sluit op 17 december feestelijk af in een volledig uitverkochte theaterzaal in de NTG Schouwburg te Gent. Eerder deze week was De laatkomer voor het te zien in Vlaanderen, in Brugge en Hasselt.
 

Voordat De laatkomer op 17 december aankomt in Gent, is de voorstelling de hele decembermaand nog te zien in onder andere Eindhoven (ma 1 dec), Hoorn (di 2 dec), Tiel (wo 3 dec), Enschede (za 6 dec), enz.

 

Voor alle informatie en de gehele speellijst klik hier

Doe-cadeau's en 'belevingen' zijn in. Daar speelt het NNT graag op in door iedereen er op te wijzen dat Stereotypografilologica een origineel en bijzonder cadeau is om te geven of te krijgen, ook voor bijvoorbeeld Sinterklaas! 

Ter inspiratie is hier een kant en klaar gedichtje:

                               Lieve . . . . . . . . . ,

Sinterklaas houdt wel van een verrassing op z’n tijd
        Daarom moest hij dit cadeautje aan je kwijt
                    Acteur Peter Vandemeulebroecke
           Doet een nieuwe voorstelling uit de doeke
           En op 13, 14 of 15 dec ga jij die bezoeke!
               Heel fijne voorstelling gewenst alvast
         Het is een ontroerend en hard liefdesverhaal
                              dat je zeker verrast

                                 Groeten Sint en Piet 

Stereotypografilologica
 is in totaal 3x te zien in Theater de Machinefabriek; op zaterdag 13, zondag 14 en maandag 15 december. Voor het bestellen van kaarten klik hier.


Prijsinformatie:
Normaal:                    €10,-
CJP /studentenkaart:  €7,50
NNT Passie* of Grand Pas**: €5,-

*De NNT-vriendenprijs is geldig voor 2 personen! Neem iemand mee en betaal slechts €10,- in totaal. Als NNT-vriend ondersteunt u het werk van het NNT voor €15,- per seizoen. Als dank daarvoor geniet u van vele voordelen. Voor meer informatie klik hier

** Vrienden van het Grand Theatre krijgen op vertoon van hun Grand Pas dezelfde korting als NNT-vrienden. Kies bij het bestellen kaarten met NNT Passie-prijs en toon uw Grand Pas aan de kassa als bewijs. Meer info over de Grand Pas klik hier 

 

Mijn Ede is een theaterkraker van jewelste. De tournee is voor de derde keer verlengd en alle voorstellingen zijn al maanden uitverkocht. Ook de laatste voorstelling van de najaarstournee op 18 december was binnen 24 uur uitverkocht, dus hebben we besloten om op zondag 21 december om 16.00 uur twee extra voorstellingen te spelen in de Stadsschouwburg Groningen: een matinee- (16.00 uur) en een avondvoorstelling (20.15 uur).  Zo krijgt iedereen nog een laatste kans om dit 'theaterjuweeltje' (Dagblad vh Noorden) mee te maken. 


Meer info over Mijn Ede en reserveren klik hier.

 

NNT brengt Borgen in 2016 als theaterbewerking

Geplaatst op: 06 november 2014

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) heeft als eerste toneelgezelschap de exclusieve rechten verkregen om de Deense tv-serie BORGEN voor het theater te bewerken. Deze internationale hitserie van Adam Price won in 2012 de prestigieuze BAFTA-award voor ‘beste internationale televisiedrama’.

 

Begin maart 2016 gaat de theaterbewerking BORGEN in première.

 

Voor meer info zie persbericht:   


1e-persbericht-NNT-Borgen-_def__-nov-14.pdf

Korting voor NNT-vrienden op Shoot the Messenger

Geplaatst op: 05 november 2014

NNT-vrienden kunnen voor een vriendenprijsje naar Shoot the Messenger op woensdag 12 en donderdag 13 november om 20:30 uur in het Grand Theatre. Op vertoon van je NNT Passie krijg je €5,- korting en betaal je slechts €11,- voor deze 'uiterst vermakelijke persiflage van de theaterbezoeker', aldus NRC Handelsblad.
 

Het publiek voor een voorstelling vormt een gelegenheidsgemeenschap. Het doel van samenkomst is helder, de voorstelling. De codes van dit ritueel zijn ook bekend: het publiek komt binnen, neemt plaats op de tribune, zet zijn telefoon uit en murmelt nog wat met zijn buurvrouw op gedempte toon. Wanneer de stilte zich meester maakt van de ruimte geeft het publiek zijn aandacht aan de verbeelding en het verbeelde.


In 'Shoot The Messenger' loopt het anders dan verwacht. Tussen het publiek bevinden zich 6 personages vermomd als onschuldige bezoekers. Zij beginnen zich te roeren als het ritueel zich niet volgens normale gang van zaken voltrekt. Ze vinden elkaar in hun gemeenschappelijke onvrede. Elkaars visies en meningen toetsend komen ze tot een besluit dat ze van de daken zingen.

Shoot the Messenger is een voorstelling van Moeremans & Sons / De Coproducers met muziek van Eefje de Visser. 

'Innemend en komisch tot aan het gezongen einde toe.' - Volkskrant

'Grappige tekst van Sarah Moeremans..spel van jong komische talenten.’ - theaterkrant.nl

Voor alle info en kaarten zie de website van het Grand Theatre.

Voor alle info over de NNT-vrienden en het bestellen van de NNT-Passie klik hier.

Alle voorstellingen Mijn Ede uitverkocht

Geplaatst op: 04 november 2014

De hit-voorstelling Mijn Ede is tot en met eind november helemaal uitverkocht. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het inplannen van nieuwe voorstellingen.


Zodra er nieuwe speeldata bekend zijn wordt dit via de websitefacebooktwitter en de digitale nieuwsbrief bekend gemaakt. Wij adviseren belangstellenden om deze kanalen in de gaten te houden voor de meest actuele informatie omtrent Mijn Ede.

De laatkomer in Amsterdam + vinyl releaseparty

Geplaatst op: 27 oktober 2014

Maandag 27 en dinsdag 28 oktober speelt De laatkomer in de Stadsschouwburg Amsterdam. Na afloop van de eerste voorstelling op maandag is de officiële presentatie van de enige echte Laatkomer vinyl-single. De nummers worden live uitgevoerd door de Laatkomer-acteurs en door componist Eef van Breen. Bovendien heeft NNT-vormgever André Joosten een aantal unieke platenhoezen ontworpen, die alleen op maandag 27 oktober te koop zijn.
 

Vinyl Release Party / De laatkomer / maandag 27 oktober, ​22:45 uur / Stadsschouwburg Amsterdam - in de rotonde (achter in café Stanislavski)

Niet in Amsterdam? De vinyl-single met de originele muziek uit de voorstelling ook verkrijgbaar in onze webshop.

Op deze uitgave staan twee nummers uit de voorstelling, gecomponeerd door Eef van Breen die tevens de muziek componeerde voor eerdere voorstellingen als 'Misdaad en Straf' en 'Fellini'. Ook pianist Nico van der Linden die meespeelt in De laatkomer is te horen op de plaat. 

De officiele Laatkomer vinyl-single kost €7,50 inclusief bijpassende hoes en verzendkosten.

Bestel de single via onze webshop

Kant A: Tree, Carrot, Lamp / Kant B: Do it now 

Hans Dagelet ook te zien in de RKZbios Groningen

Geplaatst op: 23 oktober 2014

Terwijl Hans Dagelet in het theater staat met De laatkomer, is hij ook te zien in filmtheaters als hoofdrolspeler in de film Helium. Tijdens het Nederlands Filmfestival 2014 won deze film twee Gouden Kalveren voor camerawerk en muziek. Helium draait op zaterdag 25 en maandag 27 oktober in de RKZbios Groningen. Onder de bezoekers wordt een leuke prijs verloot. 


Frans Weeling, topcrimineel, is genoodzaakt enige tijd onder te duiken in een vakantiepark op het eiland Texel. Tijdens zijn verblijf op het eiland wordt hij met zichzelf geconfronteerd en komt hij tot het besef dat er voor hem niets hogers in het leven meer haalbaar is; hij realiseert zich dat hij een minuscuul radertje is in het universum. Dit besef geeft hem een verlicht gevoel, maar brengt hem ook in conflict met zijn positie en perspectieven in de onderwereld. 

Bekijk de trailer hier

 

Helium draait zaterdag 25 en maandag 27 oktober in de RKZbios Groningen

 

Vandaag is de kaartverkoop van het Jonge Harten Theaterfestival 2014 gestart! 

Van 21 t/m 29 november 2014 presenteert Jonge Harten in Groningen meer dan vijfentwintig vernieuwende voorstellingen van jonge theatermakers uit binnen- en buitenland. 


Bekijk het Jonge Harten programma in ons Theater de Machinefabriek hier

Bekijk het volledige programma hier

Joachim Robbrecht is genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs voor de tekst van Crashtest Ibsen II Volksvijand in regie van Sarah Moeremans. 

De Taalunie Toneelschrijfprijs bekroont de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. De prijsuitreiking vindt afwisselend in Vlaanderen en Nederland plaats. 


Met de Taalunie Toneelschrijfprijs wil de Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk stimuleren. De prijs bedraagt 10.000 euro. 


De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2014 bestaat uit 
Silvia Andringa (freelance regisseur en artistiek leider van De Jonge Republiek en artistieke leiding van festival Halbstark in MünsterBram Coopmans (acteur) en Ruth Mariën (dramaturg). Steven Peters is secretaris.


Naast Joachim Robbrecht zijn er drie anderen genomineerd:

• Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) van Magne van den Berg 

• Dracula van Freek Vielen

• Vette Dinsdag van Peer Wittenbols

Op de vooravond van de Provinciale verkiezingen hebben vijftig culturele ondernemingen een document gepubliceerd over de betekenis van kunst en cultuur in Stad en Ommeland. Met dit document wijst de culturele sector de politiek op de kansen die gegrepen kunnen worden in de aanloop naar de nieuwe Cultuurnota. 


Kunst en cultuur in de provincie Groningen

Enkele handreikingen die gedaan worden, zijn gebaseerd op de stellingen dat kunst en cultuur een belangrijke rol spelen in het DNA van veel Groningers. Daarnaast wordt cultuur gezien als economische aanjager en als verbindende factor tussen Stad en ommeland. De kansen die zijn gepresenteerd roepen op tot investeren in de culturele sector. "Zie kunst en cultuur als instrument voor verbetering van de Noordelijke economie, vestigingsbeleid, onderwijs en sociale cohesie."

 

Alle kansen staan beschreven in het document "Kunst en cultuur in Groningen: Energie voor de regio" klik hier

 

Het begon als een rekwisiet, maar intussen is de vinyl-single met de originele muziek uit de voorstelling ook in beperkte oplage verkrijgbaar in onze webshop. 

 

Op deze uitgave staan twee nummers uit de voorstelling, gecomponeerd door Eef van Breen die tevens de muziek componeerde voor eerdere voorstellingen als 'Misdaad en Straf' en 'Fellini'. Ook pianist Nico van der Linden die meespeelt in De laatkomer is te horen op de plaat. 

 

De officiele Laatkomer vinyl-single kost €7,50 inclusief bijpassende hoes en verzendkosten.

 

Bestel de single via onze webshop

Kant A: Tree, Carrot, Lamp / Kant B: Do it now 

 

Lovende recensies voor De laatkomer

Geplaatst op: 01 oktober 2014

Schrijver Dimitri Verhulst was aanwezig op de premiere van De laatkomer en vond de bewerking van zijn boek zeer geslaagd: “Het is een heel mooie voorstelling geworden. Het was ontroerend op de plaatsen waar het ontroerend moest zijn, het was pijnlijk op de plaatsen waar het pijnlijk moest zijn, de humor bleef gehandhaafd en tot mijn grote verbazing zijn al mijn teksten overeind gebleven. Het is gewoon letterlijk het boek. Ik ben verschrikkelijk content.”

 En de pers lijkt het met hem eens, zie hieronder een greep uit de lijst met recensies. 

 

Trouw: 5 sterren

Door Hanny Alkema: "Prachtige beeld...Sublieme enscenering... De toneelversie van De laatkomer stelt het origineel ver in de schaduw...
De heldere bewerking (Dirkje Houtman), de vervreemdende muziek (Eef van Breen), het schijnbaar simpele licht- (Remko van Wely) en decorontwerp (André Joosten), het voortreffelijk figurerende ensemble...Groots in zijn subtiliteit."

 

Theaterkrant: 4 sterren 

Door Luuk Verpaalen: 'Dagelet schittert...De literaire taal van Verhulst besnuffelend dan wel uitspugend, geeft hij [Dagelet] op overrompelende wijze gestalte aan het personage.'

 

Dagblad van het Noorden: 4 sterren

Door Eric Nederkoorn: "Dit is wat je noemt een bewerking...Weer grijpt het NNT een heftig thema bij de lurven. Weer leidt dit tot een memorabele voorstelling...pracht van een tekstbehandeling...Dagelet speelt op prijzenswaardige wijze het hoofdpersonage..." 

 

Volkskrant: 3 sterren

Door Vincent Kouters: "Geraffineerde voorstelling...Een zwaar onderwerp als dementie op lichte toon en met humor...Mafaalani behoudt op het toneel een groot deel van Verhulsts lichtheid."

 

NRC: 3 sterren

Door Kester Freriks: "In een lange monoloog, recht uit de roman De laatkomer, vertelt Hans Dagelet als Désiré over zijn listige spel. Vitaal is hij, veerkracht schuilt in zijn schouders. Hij viert het leven in de ontluisterende entourage van Home Winterlicht."

 

Voor alle perspublicaties: klik hier

 

 

Dit weekend staat bol van activiteiten rondom De laatkomer. Naast dat de voorstelling speelt op vrijdag, zaterdag (try-outs) en zondag (premiere!), komt schrijver Dimitri Verhulst van het gelijknamige boek naar Groningen. 

 

Op zaterdagavond geeft Dimitri Verhulst acte de presence bij Kantoorpoezie in Theater de Machinefabriek. Vervolgens is hij op zondagmiddag te gast in de bibliotheek Groningen voor een vraaggesprek met Coen Peppelenbos.

 

Kijk hier voor alle tijden, tickets en extra info over Dimitri Verhulst in Groningen.

 

Blijf je toch liever thuis dit weekend? Kijk dan naar de televisieserie Hollands Hoop van regisseur Dana Nechushtan (Don Juan, De Twaalf Gezworenen) met Marcel Hensema (Mijn Ede) in de hoofdrol. Zaterdag 21uur NPO2. 

Hans Dagelet speelt de hoofdrol in De laatkomer die zondag aanstaande in premiere gaat in de Stadsschouwburg Groningen. In het programma Nooit Meer Slapen op radio 1 werd Hans Dagelet uitgebreid geinterviewd over deze bijzondere rol.


"Ik doe niet zoveel toneel meer. Vijftig of zestig keer hetzelfde spelen is bijna niet te doen." En toch vertolkt Hans Dagelet in De laatkomer de rol van Desiré, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst, die zo'n vijftig keer wordt opgevoerd in theaters in Nederland en Belgie. 

 

Naast de voorbereiding op deze rol, schetst Hans Dagelet in het interview ook zijn heldere kijk op kunst: "Alles wat je niet van vinden in het gewone leven kan je vinden in kunst. Het gaat alle kanten op. Het gaat heel diep, het gaat heel hoog, het gaat heel ver. Het is ongerijmd. Het kan je in verwarring brengen, het kan je ontroeren. Kunst vertegenwoordigt alles wat er verder niet is."  

 

Beluister het gehele interview met Hans Dagelet hier

Op zaterdag 27 en zondag 28 september is de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst te gast in Groningen. Hij zal onder meer een bijdrage leveren aan Kantoorpoezie in Theater de Machinefabriek op zaterdagavond. Op zondagmiddag staat een signeersessie en vraaggesprek gepland in de bibliotheek en vervolgens woont hij de premiere van De laatkomer bij in de Stadsschouwburg Groningen. 

 

Kantoorpoëzie zaterdag 27 sept. 22uur 
Kantoorpoëzie is het jongste en meest spannende poëziepodium van Groningen. Tijdens de Dimitri Verhulst-dagen presenteert Kantoorpoëzie enkele bejaarde, opgescharrelde dichters, in combinatie met nieuwe muziek uit Groningen én een optreden van Dimitri Verhulst zelf. Aan het eind van de avond is het feest, met plaatjes, jonge mensen en natuurlijk met een biertje. 

 

Datum: Zaterdag 27 september
Aanvang: 22.00 uur 
Locatie: Theater de Machinefabriek, de Garage. Bloemstraat 38 (ingang achterkant pand)
Entree: € 3,- 
Meer informatie: klik hier 

 

Signeersessie en vraaggesprek zondag 28 sept. 13:30uur Bibliotheek Groningen
Goed een jaar geleden vertrok Dimitri Verhulst naar Zweden vanwege de liefde. Hij keert terug naar de Lage Landen om met dichter, schrijver en blogger Coen Peppelenbos in gesprek te gaan over onder andere zijn nieuwste boek Kaddisj voor een kut. Hij licht misschien zelfs een tipje van de sluier op over het Boekenweekgeschenk 2015. 

 

Datum: Zondag 28 september
Aanvang: 13.30 uur 
Locatie: Centrale Bibliotheek, Het Buro 
Entree: Entree: €5,00 of gratis op vertoon van je Bibliotheekpas (excl. entreekaart première De laatkomer
Meer informatie: Klik hier 

 

Premiere De laatkomer zondag 28 sept. 16:00uur Stadsschouwburg Groningen
Na de signeersessie en het interview in de bibliotheek gaat De laatkomer in premiere in de Stadsschouwburg Groningen. Het toneelstuk, naar de gelijknamige bestseller van de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst, volgt het leven van Désiré (Hans Dagelet); een man op leeftijd die de kleinerende houding van zijn vrouw zat is en weer plezier wil hebben in het leven. Hij besluit revanche te nemen en belazert zijn omgeving op hilarische wijze door zich voor te doen als demente grijsaard. 

 

Datum: Zondag 28 september 
Aanvang: 16.00 uur  
Locatie: Stadsschouwburg Groningen  
Entree: €21,-  
Meer informatie: Klik hier 

Nieuw seizoen, nieuwe voorstellingen, nieuwe vriendschappen! Draag je theater een warm hart toe? En hou je van onze voorstellingen? Sluit je dan aan bij de NNT-vriendenclub.

Voor €15,- per seizoen ondersteun je het werk van het NNT én ontvangt je direct leuke voordelen zoals:  

* €5,- korting op alle NNT-voorstellingen in Theater de Machinefabriek en de Stadsschouwburg Groningen

* gratis koffie of thee in Theater de Machinefabriek en de Stadsschouwburg Groningen

* gratis toegang op alle openbare repetities

* de nieuwste editie van het magazine Theatermaker als welkomstcadeau

* exclusieve uitnodigingen en inside info

 

Aanmelden 
Het aanmelden als NNT-vriend gaat gemakkelijk via het online kassasysteem. Om te bestellen klik hier. U krijgt uw persoonlijke NNT-passie zo snel mogelijk thuisgestuurd. 

 

Kaarten bestellen

Speciaal voor NNT-vrienden zijn kaarten voor de Stadsschouwburg Groningen nog telefonisch te reserveren via 050-3680368. U betaalt de kaarten (met korting) pas op de voorstellingsavond aan de kassa. Vergeet uw pas niet mee te nemen als bewijs!

Kaarten voor voorstellingen in Theater de Machinefabriek bestelt u gemakkelijk online via de desbetreffende voorstelling op nnt.nl. Kies in het bestelproces de kortingsoptie NNT-passie en neem uw pas mee naar Theater de Machinefabriek. Ook voor een gratis kopje koffie of thee!

Sarah Moeremans wint Erik Vos Prijs 2014

Geplaatst op: 10 september 2014

De Erik Vos Prijs gaat dit jaar naar regisseuse Sarah Moeremans. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro en is vrijdag 5 september door de naamgever zelf uitgereikt tijdens het Nederlands Theaterfestival in Theater Bellevue in Amsterdam.

Sarah Moeremans (1979) studeerde aan de Kunsthumaniora Sint Lucas in Gent (kostuum, mode en textielontwerp), aan de acteursopleiding Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en aan de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Voor haar afstudeerregie Roostattoo won zij in 2005 de Ton Lutz Prijs. Als actrice, regisseuse en vormgeefster werkte ze onder andere bij het Huis van Bourgondië, Toneelhuis, Victoria, de Veenfabriek, Theater Frascati en het Ro Theater. Momenteel is zij vaste regisseuse bij het Noord Nederlands Toneel (NNT) en de stuwende kracht binnen het theatercollectief Moeremans&Sons. Afgelopen woensdag ging het door haar bij Orkater geregisseerde Een pure formaliteit in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

 

Met haar voorstellingen snijdt Moeremans bij voorkeur grote filosofische en morele vraagstukken aan, waarbij ze haar ambachtelijke, monumentale en dramaturgische inzicht verbindt met ontwrichtende, aanstekelijke performance. Een speciale vermelding verdient haar recente Crashtest Ibsen-reeks bij het NNT, waarin zij op trefzekere wijze het theater zowel weet te bespotten als te vieren. De jury meent dat Sarah Moeremans zichzelf de laatste jaren zodanig heeft weten te overtreffen, dat zij een meer dan terechte winnaar is van de Erik Vos Prijs 2014.

 

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt en gaat vergezeld van een geldbedrag van vijfduizend euro. Eerdere winnaars waren Daniëlle Wagenaar, Ola Mafalaani, Hotel Modern, Lotte van den Berg, Jetse Batelaan, Laura van Dolron, Susanne Kennedy en Alexandra Broeder. De jury bestaat uit Leonie Clement, Eve Hopkins, Tobias Kokkelmans en Steven Peters.

 

De jury richt zich bij haar keuze op de nieuwe generatie theatermakers, die zich in een relatief korte periode van werkzaamheid heeft onderscheiden door zeggingskracht, sterke vormtaal, artistieke eigenheid en vakmanschap.

 

De Stichting Erik Vos Prijs is opgericht in 1997, met als aanleiding het afscheid van Erik Vos als artistiek leider van Toneelgroep De Appel en is gevestigd in Den Haag. Deze prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de ABN AMRO, de Stichting Vrienden van Toneelgroep De Appel en het ministerie van OCW.

 

Bron: Theaterkrant.nl 

Fellini is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2014. En is voor de aller- állerlaatste keer te zien op 5 en 6 sept in Amsterdam en op vrijdag 12 sept in Groningen.

De jury schreef over de voorstelling: “Mafaalani creëerde een bonte voorstelling inclusief tapdance-act en luchtacrobatiek, die ondanks alle spektakel toch subtiel blijft en ontroert. Fellini is naast een geslaagde ode aan Il Maestro, ook een fraai eerbetoon aan de magie van theater.”


Kunstsocioloog Pascal Gielen opent het Theater Festival on tour in Groningen met goed nieuws. Uit zijn onderzoek blijkt dat cultuur van waarde is voor iedereen. Elke dag. Kunst en cultuur maken ons gelukkig, slim en gezond. Hij gaat in gesprek met de Groningse cultuurwethouder Paul de Rook, Arjen Boswijk (dichter/onderwijzer), Saskia Bak (directeur Fries Museum) en Sue-an van der Zijpp (conservator Groninger Museum). 

 

Bestel kaarten voor Fellini tijdens het Theater Festival in Amsterdam: klik hier 

 

Zie hieronder het hele programma van het Theater Festival on tour in Groningen:  

 

* De waarde van cultuur Gesprek Pascal Gielen, Paul de Rook, Arjen Boswijk, Sue-an van der Zijpp e.a. / woensdag 10 september, 19.00 uur / Grand Theatre (ism het Groninger Forum)


* Theater Artemis De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen / woensdag 10 september, 20.30 uur / Grand Theatre 


* Emke Idema RULE™ / donderdag 11 september, 20.30 uur / Grand Theatre


* Noord Nederlands Toneel Fellini / Ko van den Bosch vrijdag 12 september, 20.15 uur / Stadsschouwburg


* Fahd Larhzaoui Schijn / zaterdag 13 september, 20.30 uur / Grand Theatre


* Het Houten Huis Hotel Perdu (6+) / zondag 14 september, 15.00 uur / Grand Theatre

 

Deze week, van maandag 25 t/m vrijdag 29 augustus, staat Theater de Machinefabriek (Bloemstraat 38) in het teken van boeken kaften! Met liefde stellen wij onze oude NNT-affiches beschikbaar voor jouw nieuwe boeken. Origineler kaftpapier kun je je niet bedenken toch? 
De boekenkaftsessie is in principe alleen toegankelijk voor NNTWEE'ers, maar als je van plan bent (gratis) lid te worden van dit onovertroffen NNT-jongerenplatform ben je ook meer dan welkom. 
Check ook de Facebook pagina of de NNT-website

Eleonora te zien op Noorderzon

Geplaatst op: 19 augustus 2014

Tijdens het Performing Arts Festival Noorderzon in Groningen (21 aug t/m 31 aug) is de voorstelling Eleonora te zien in Zorgcentrum Ebbingepoort. Deze kleine, aangrijpende voorstelling is geschreven en wordt gespeeld door Jochem Stavenuiter, die vanaf dit nieuwe seizoen de NNT-cast komt versterken. Jochem was eerder al te zien in de NNT-voorstelling Fellini.

 

Indrukwekkende ode aan een moeder
Soms vergeet ze ineens wie ze is. Of wie hij is. Of ze stapt in haar eentje het verzorgingstehuis uit om te verdwalen in de stad. De moeder van acteur Jochem Stavenuiter kreeg een hersenbloeding toen hij vijftien was. Haar geheugen raakte daardoor blijvend beschadigd. In Eleonora vertelt Stavenuiter over zijn moeder, over zijn bezoeken aan het verzorgingstehuis en over de bizarre wereld waarin je terecht komt als je geheugen niet meer functioneert. Het resultaat is een kleine, aangrijpende voorstelling, waarin Stavenuiter zijn talenten als verteller en mimespeler optimaal combineert. Deze ontroerende voorstelling was al eerder te zien in de Nederlandse theaters, maar wordt nu voor Noorderzon hernomen en gespeeld in een bejaardentehuis. Jochem Stavenuiter is acteur bij het Noord Nederlands Toneel en heeft zijn eigen mimegezelschap, Bambie. Met Bambie won hij al twee keer de VSCD-mimeprijs.  

 

Bekijk voor alle info en tickets de website van Noorderzon.

Op zondag 26 oktober zal de hitvoorstelling Mijn Ede twee keer spelen in de Stadsschouwburg Groningen. Aanvankelijk was er één voorstelling gepland om 16:00 uur, maar deze is al zo goed als uitverkocht. Vandaar dat er een extra avondvoorstelling te zien is om 20:15 uur.

Bestel je kaarten voor Mijn Ede op 26 oktober alvast op de website van de Stadsschouwburg. Klik hier

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) brengt dit jaar een theaterbewerking van de roman De laatkomer van de Vlaamse bestsellerauteur Dimitri Verhulst. Voor het randprogramma van deze productie is het NNT op zoek naar figuranten op leeftijd (ouder dan 75 jaar oud), woonachtig in (de buurt van) Groningen.

 

Het NNT zoekt ongeveer 25 figuranten (bij voorkeur 75+) die een rol kunnen vertolken in het randprogramma van de toneelbewerking van De laatkomer. U speelt niet mee in de voorstelling, maar zal actief zijn in de activiteiten eromheen. Verwacht wordt dat de figuranten mee gaan op tournee (circa 25 voorstellingen; waarvan enkele in Vlaanderen). Dit vergt een zekere mate van fysieke fitheid. De repetities vinden plaats in Groningen. 

Lees meer..

Na het grote succes van Mijn Ede met Marcel Hensema, is deze tournee voor de vierde keer verlengd. In het najaar is de voorstelling weer te zien in verschillende theaters, buurthuizen en kleine zalen in de stad en de provincie.

Nog niet alle data zijn bekend, maar deze extra tournee start met een voorstelling in de Stadsschouwburg Groningen op zondagmiddag 26 oktober om 16.00 uur. Houd voor alle data onze website in de gaten.

Repetities De laatkomer van start

Geplaatst op: 12 juni 2014

Een gifgroen decor, prachtige acteurs en een script waar je U tegen zegt; de repetities voor De laatkomer zijn deze week begonnen. De laatkomer is te zien vanaf 25 september. Voor iedereen die niet kan wachten is er op dinsdag 2 september een openbare repetitie bij te wonen in de Stadsschouwburg Groningen. 

 

Naar het verhaal van de gelijknamige bestseller van de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst, volgt De laatkomer het leven van Désiré (Hans Dagelet). Désiré is een man op leeftijd die weer plezier wil hebben in het leven, die de kleinerende houding van zijn vrouw helemaal zat is en besluit revanche te nemen door zijn levenstragiek in te ruilen voor één groot feest. Hij belazert zijn omgeving op hilarische wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. Hij creëert daarmee een vrijheid die hij tot dan toe niet kende. 

 

Alle info over De laatkomer: klik hier

 

Twaalf jaar geleden deed Paul de Rook mee aan het jongerenproject Dichterbij. Vandaag is hij wethouder cultuur voor de Gemeente Groningen en zal hij op vrijdag 6 juni te gast zijn in Theater de Machinefabriek ter ere van de lancering van het jongerenplatform NNT. Paul de Rook zal het nieuwe logo onthullen en daarna zijn er diverse optredens. Al met al een prachtig premierefeest waarbij iedereen welkom is.

 

Deuren open: 20uur

Officiele opening: 21uur

Toegang: gratis

Locatie: Theater de Machinefabriek 

 

alle info: http://www.nnt.nl/gezelschap-nnt/nntwee/

NNTWEE
Het Noord Nederlands Toneel krijgt al jarenlang veel jongeren over de vloer die meedoen aan tal van projecten en activiteiten. Het is de hoogste tijd voor een eigen platform waarin dit alles samenvalt. Het jongerenplatform NNTWEE staat voor vernieuwing, eigenzinnigheid en verbeeldingskracht. Geïnteresseerde jongeren (15 t/m 25 jaar) kunnen zich gratis aansluiten bij NNTWEE.

 

Feest met wethouder Paul de Rook als eregast
Op vrijdag 6 juni is Theater de Machinefabriek geopend voor het allereerste NNTWEE FEEST! Vanaf 20 uur is iedereen welkom en om 21uur zal niemand minder dan de nieuwe wethouder van cultuur van de gemeente Groningen, Paul de Rook het NNTWEE logo onthullen. De Rook was in 2002 zelf deelnemer aan het NNT-jongerenproject Dichterbij. De NNTWEE-leden stelden zelf een gevarieerd feestprogramma samen, met optredens van leeftijdsgenoten en mede-NNTWEE-leden.

Een greep uit het programma:
* live muziek (the New Poor, Eva Waterbolk, Crisilde van den Assem e.a.)
* spoken word
* poëzie (Rachel Raetzer, Pauline Sparrebook e.a.)
* theatermonologen
* performances (Kunstbende winnaars)
* DJ's (Jacob Boorsma, Roelof Admiraal)
* 11 tegen 11 tafelvoetbal (We love it when a plan comes together)
* Live Art Portrait Machine van Rikus Brederveld
* en nog veel veel meer...


NNTWEE FEEST vrijdag 6 juni
Iedereen welkom: 20uur
Opening door wethouder Paul de Rook: 21uur
Toegang: gratis (voor alle leeftijden)
Locatie: Theater de Machinefabriek, Bloemstraat 38 Groningen
Alle info en aanmelden NNTWEE: www.nnt.nl/nntwee

Dichterbij en andere projecten
Sinds 1999 biedt het NNT jaarlijks een grote groep jongeren (15 t/m 20 jaar) de kans om mee te doen met Dichterbij. Onder begeleiding van professionals en kunstvakstudenten wordt in een vakantieweek een eigen voorstelling gemaakt en opgevoerd voor publiek. 

Daarnaast maakt het NNT voorstellingen met studenten (20 t/m 25 jaar) die gekoppeld zijn aan één van de grote NNT-producties. In 2013 speelde de minivoorstelling Hit & Rundoor het hele land als introductie op Misdaad en Straf. In 2014 werd Oresteia voor Dummies gespeeld in klaslokalen als theatrale inleiding op de Oresteia van het NNT. 

Al deze projecten voor en door jongeren en studenten in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar vallen vanaf nu onder de titel NNTWEE.  

 

De voorstelling Fellini is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2014. De jury schreef over de voorstelling: “Mafaalani creëerde een bonte voorstelling inclusief tapdance-act en luchtacrobatiek, die ondanks alle spektakel toch subtiel blijft en ontroert. Fellini is naast een geslaagde ode aan Il Maestro, ook een fraai eerbetoon aan de magie van theater.”

In tegenstelling tot andere jaren selecteerde de Nederlandse Toneeljury dit jaar elf (in plaats van tien) beste voorstellingen van dit theaterseizoen. Deze voorstellingen zijn te zien tijdens het Nederlands Theater Festival van 4 tot en met 14 september in Amsterdam. Beleef elf dagen lang de hoogte punten van het Nederlandse Theater in Amsterdam!


De volgende voorstellingen zijn geselecteerd voor de Officiële Juryselectie 2014: 

Geselecteerd voor de Grote Zaal:
De ideale man – het Nationale Toneel & NTGent 
De pelikaan – Toneelgroep Amsterdam  
Fellini – Noord Nederlands Toneel 
Hamlet vs Hamlet – Toneelhuis & Toneelgroep Amsterdam 
Lange Dagreis naar de Nacht/Achterkant – Toneelgroep Amsterdam & De Warme Winkel 
ANNE – Imagination voor Theater Amsterdam i.s.m. het Nationale Toneel

Geselecteerd voor de Kleine Zaal:
Hollandse Luchten I: Jeremia - Trouble Man & Frascati Producties  
Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) - Toneelschuur Producties  
Schijn – Fahd Larhzaoui/Nonprofit Kapitalist  
The truth about Kate – Davy Pieters/Frascatie Producties  
Who's Afraid of Virginia Woolf - Toneelschuur Producties & Toneelgroep Oostpool  

Alle info op: www.tf.nl 

Stagiaires gezocht!

Geplaatst op: 21 mei 2014

Vanaf september speelt het Noord Nederlands Toneel de voorstelling De Laatkomer, naar het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. Lijkt het je wat om stage te lopen bij deze nieuwste productie? Wij zoeken stagiaires regie-assistentie, productie en publiciteit.

Voor alle info kijk op onze vacaturepagina.

De muzikale theatervoorstelling Voor Eeuwig is nog tot en met aanstaande zondag te zien op het Zernikecomplex. Het Dagblad van het Noorden waardeerde de voorstelling met 5 sterren:

'Retestrakke regie van Tom de Ket' (...) 'Met alles wat je voor zo'n voorstelling wensen kunt: en prachtige cast, een stel fantastische zangers, dansers en muzikanten, geinige kleding en groteske attributen.'

Lees de hele recensie

Meer info over de voorstelling

 

 

Simon van den Berg zag Crashtest Ibsen en waardeert de voorstelling met 4 sterren. De voorstelling tourt nu door het land en is nog te zien in: Frascati Amsterdam (8, 9, 10 mei) De Toneelschuur Haarlem (do 15 mei) en Theater aan het Spui Den Haag (za 17 mei). In juni staat de voorstelling op Oerol, Terschelling.

 

Enkele citaten uit de recensie in Het Parool:

 

"... een andere manier van kijken, buiten de ingesleten paden van het drama om"

 

"... Moeremans en Robbrecht [stellen] dit seizoen wezenlijke vragen over de waarachtigheid van hedendaagse kunst (...) Dat is verfrissend en maakt ook zeer nieuwsgierig naar hun antwoorden, anders gezegd: naar hun idee over wat theater dan nog wél vermag."

 

"De altijd bijzondere Joep van der Geest" 

 

Lees de gehele recensie hier

Voor meer info over de voorstelling klik hier 

De voorstelling Crashtest Ibsen II Volksvijand van regisseur Sarah Moeremans is van 13 t/m 21 juni te zien op Oerol, Terschelling.

 

Kaarten kosten €15,- en zijn vanaf eind mei beschikbaar via www.oerol.nl

 

De voorstelling tourt nu door het land en is nog te zien in: Frascati Amsterdam (8, 9, 10 mei) De Toneelschuur Haarlem (do 15 mei) Theater aan het Spui Den Haag (za 17 mei).

 

Voor meer info over de voorstelling klik hier 

Op donderdag 29 mei 2014 spelen we op uitnodiging van het International Theatre Festival KONTAKT de voorstelling Fellini  in Toruń, Polen. Festival KONTAKT wordt sinds 1991 georganiseerd door het Horzyca Theater in het Poolse Toruń. Voor de programmering worden wereldwijd producties geselecteerd die worden beoordeeld door een internationale jury. Deze jury reikt tijdens het festival prijzen uit en er ook particulieren, instellingen en bedrijven kunnen onderscheidingen uitdelen voor de getoonde producties. Vanuit Nederland namen voorheen Constant Meijers (2008) en Arthur Sonnen (2012) deel aan deze jury.

 

Aanstaande vrijdag 11 april is het voor de laatste keer 'vrijdag baardendag' in Theater de Machinefabriek te Groningen. 

 

Alle acteurs (incl. de vrouwen) van Crashtest Ibsen hebben, in navolging van Henrik Ibsen, een prachtige baard. Ter ere daarvan mogen bezoekers met baard iemand gratis meenemen. Dat scheelt je dus €15,-!

 

Deze actie is alleen geldig op vrijdag baardendag in Theater de Machinefabriek. Baarden worden aan de kassa gekeurd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Voor vrouwen die zich gediscrimineerd voelen zijn nepbaarden voorhanden.  

 

Tournee-nieuws:
In navolging van 'vrijdag baardendag' is in Utrecht het fenomeen 'donderdag baardendag' ontstaan: op donderdag 24 april is in Theater Kikker jouw baard korting waard, en betaal je maar €10,- entree.

 

Bekijk hier foto's van de vorige vrijdag baardendag.

 

Voor meer achtergrond info over baarden, zie debaard.nl 

Gezocht: figuranten De laatkomer

Geplaatst op: 31 maart 2014

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) brengt dit jaar een theaterbewerking van de roman De laatkomer van de Vlaamse bestsellerauteur Dimitri Verhulst. Voor de tournee van deze productie is het NNT op zoek naar vier mannelijke figuranten op leeftijd (ouder dan 70 jaar). 

De met lovende kritieken overladen roman De laatkomer vertelt het verhaal van een man die wraak neemt op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. De laatkomer is een hoopvol begin van een schitterend einde van een man die op de valreep van zijn leven het heft in eigen hand neemt en zichzelf terugvindt. Hij wordt rebels en eigenzinnig, neemt op deze manier revanche op alle gemiste kansen en schudt daarmee zijn levenstragiek van zich af.

Wegens succes verlengd: Oresteia in Amsterdam

Geplaatst op: 09 april 2014

Op dinsdag 8 en woensdag 9 april staat Oresteia in de Stadsschouwburg Amsterdam. Wegens het succes van deze voorstelling is daar nu nog een extra datum bijgekomen: maandag 7 april. Voor meer informatie, klik hier.

Vrijdag Baardendag: 2e toegangskaartje gratis

Geplaatst op: 24 maart 2014

U hebt een baard?! Elke bezoeker met een echte baard krijgt bij een voorstellingsbezoek aan Crashtest Ibsen II – Volksvijand op vrijdag’s  in Theater de Machinefabriek de tweede toegangskaart helemaal gratis. Henrik Ibsen was per slot van rekening ook gewoon een man met een baard. 

 

De procedure is simpel: reserveer via demachinefabriek@nnt.nl / 050-3113388 o.v.v. 'baardendag'. Laat vervolgens uw baard (goed)keuren aan de kassa en ontvang het tweede kaartje gratis! 

 

Klik hier voor alle informatie over Crashtest Ibsen II - Volksvijand. 

 

Maandagavond 17 maart bestormt het NNT het Grand Theatre met een unieke, korte, stormachtige sneak-preview van Chrashtest Ibsen II - Volksvijand.  Een perfecte afsluiting van de eerste Groningen eerst! - avond, waarbij theatermakers publiek en politici uitnodigen voor een andere blik op de gemeenteraadsverkiezingen.

Crashtest Ibsen II – Volksvijand is te zien vanaf donderdag 27 maart t/m 12 april in Theater de Machinefabriek en gaat vervolgens op landelijke tournee. Afgelopen maandag al gaf het NNT (met regisseur Sarah Moeremans en haar crew) het startschot voor het allereerste lijsttrekkersdebat in Groningen.

zie ook www.grandtheatregroningen.nl

 

 

Al maanden werkt een groep jongeren onder professionele leiding van het NNT aan hun eigen theatervoorstelling Spring! in Emmer-Compascuum. Op do 20 en vr 21 maart zijn de try-outs en op zaterdag 21 maart gaat de voorstelling feestelijk in premiere. 

 

Speciaal voor iedereen die naar de voorstelling Spring! in Emmer-Compascuum gaat is er een exclusieve toeristenflyer beschikbaar, boordevol tips over 'Dingn te doan', 'Eetn' en 'Sloapn' in dit prachtige dorp. "Laat u verrassen door de veelzijdigheid van het dorp Emmer-Compascuum en verfraai uw bezoek aan de voorstelling Spring met een van de volgende tips!"  Zie de link aan het einde van dit bericht.

 

Voor alle info over de voorstelling en het reserveren van kaarten klik hier

 

Naast welzijnsorganisatie Sedna ondersteunen verschillende partners het participatietraject op financieel en inhoudelijk vlak: Provincie Drenthe, Gemeente Emmen, NAM, Lefier, Stichting Perspectief voor Jongeren en Rabobank Emmen - Coevorden. Naast NNT zetten o.a. ook CQ, het jongerenwerk van SCW en bewoners en lokale ondernemers zich in voor het traject. Al met al een prachtig samenwerkingsverband dat zich sterk maakt voor Emmer Compas! 

emmercompascuum-toeristenflyer.pdf

Het Noord Nederlands Toneel en Theater na de Dam zoeken interviewkandidaten voor een jongerenvoorstelling over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om mensen die in de periode 1945-1955 tusen de 8 en 18 jaar oud waren. Regisseur Anika Abbing is specifiek op zoek naar mensen met ouders die het zwaar hadden: bijvoorbeeld ouders met een trauma, ouders die de oorlog verzwegen of ouders met een schuldgevoel.

Aanmelden kan door te bellen of te mailen met René de Haan: rene@nnt.nl / 050-5885447 

Meer informatie over het jongerenproject Dichterbij, klik hier 

 

Bron: Dagblad van het Noorden, 20 feb 2014

Voor het jaarlijkse jongerenproject Dichterbij zoekt het Noord Nederlands Toneel (NNT): 
- Studenten theatervormgeving/scenografie (3e of 4e jaars) 

Ook in 2014 organiseert het Noord Nederlands Toneel weer Dichterbij, waarbij jongeren van 15 t/m 20 jaar uit de drie noordelijke provincies in een vakantieweek een eigen voorstelling maken en spelen voor publiek in Theater de Machinefabriek. De jongeren melden zich individueel aan en doen mee als acteur, danser, muzikant, zanger(es) of technicus.  

Er zijn twee voorbereidingsweekenden op 5/6 en 19/20 april. De echte Dichterbij-week is van zondag 27 april t/m maandag 5 mei. Er wordt met de deelnemers elke dag van 10 tot 18 uur gewerkt. Vanaf donderdag 1 mei duurt de werkdag voor de jongeren tot 22 uur ‘s avonds. Buiten deze werktijden zijn er voor de crew nog artistieke en productievergaderingen. 

De voorstellingen zijn op zaterdag 3 mei om 20:30 uur (try-out), op zondag 4 mei om 21:00 uur (premiere) en op maandag 5 mei om 13:00 en 17:00 uur. 

Dichterbij 2014 is een samenwerking met Theater na de Dam. De artistieke coördinatie van Dichterbij is in handen van Anika Abbing, als theaterdocent verbonden aan het NNT, en Jorieke Abbing. 

De deelnemers worden begeleid door verschillende studenten van kunstvakopleidingen in Nederland. Voor het vormgeving zoeken wij enthousiaste studenten die affiniteit en ervaring met het concept en met de doelgroep hebben. Ook is de bereidheid om naar Groningen te komen en hier meerdere dagen te werken en te verblijven essentieel.

De studenten die meewerken krijgen van ons een stagevergoeding. Verder regelen wij overnachtingsmogelijkheden en krijgen zij elke dag lunch en diner van ons aangeboden.  

Reageren kan t.a.v. René de Haan (hoofd educatie NNT) - 050-5885447, rene@nnt.nl

 

Compas op de wereld presenteert: Spring!

Geplaatst op: 04 februari 2014

Compas op de Wereld is een bijzonder maatschappelijk participatietraject in Emmer-Compacuum, dat georganiseerd wordt door welzijnsorganisatie Sedna. Belangrijk onderdeel van het project is de theaterproductie Spring!

In een loods aan de Rademakersraat werken jongeren uit Emmer-Compas onder professionele begeleiding aan decorbouw, muziek, acteren, dans, techniek en alles wat er komt kijken bij het maken van een theaterspektakel. De uiteindelijke voorstelling is te zien van 20 t/m 29 maart.  

Volg wat er gebeurt in de loods op de Facebookpagina van Spring!

Verschillende partners ondersteunen het participatietraject op financieel en inhoudelijk vlak: Provincie Drenthe, Gemeente Emmen, NAM, Stichting perspectief voor Jongeren, Lefier en Rabobank Emmen - Coevorden. Naast het NNT zetten o.a. ook CQ, het jongerenwerk van SCW en bewoners en lokale ondernemers zich in voor het traject. Al met al een prachtig samenwerkingsverband dat zich sterk maakt voor Emmer Compas!

Voor meer info klik hier

Woensdag 29 januari om 20:15 uur is het zover: de openbare repetitie Oresteia in de Stadsschouwburg Groningen. Stap binnen in de backstage wereld van Gerardjan Rijnders en zijn 17-koppige (!) cast en beleef hoe zij van deze klassieker een eigentijdse theatervoorstelling maken. 

 

Kaarten kosten slechts €5,- en zijn te bestellen via deze link

Wegens groot succes speelt De Bende twee extra voorstellingen in de Tramwerkplaats in Winschoten op 24 en 25 januari 2014. Dit zijn de laatste voorstellingen van de tournee door Noord-Nederland.  

De voorstellingen in Delfzijl en Stadskanaal waren snel uitverkocht, dus wacht niet te lang! Voor reserveringen: Klik hier

Marcel Hensema speelde onlangs in besloten kring Mijn Ede in de huiskamer van Janny en Jan Buining in Aalden. Zij besloten aan de bezoekers geen entree te vragen maar de opbrengst van deze avond (€ 635,00) geheel te bestemmen voor de Stichting Amigos de Poto. Naast andere goede doelen beijvert deze Stichting zich kinderen te ondersteunen die in de zilvermijnen van de Boliviaanse stad Potosi worden uitgebuit.

 Gracias Jan en Jannie! 


330 kerstpakketten aan de Voedselbank Oldambt

Geplaatst op: 17 december 2013

Bericht uit het Het Streekblad Winschoten:

 

WINSCHOTEN – Serviceclub De Heerenzitting in Winschoten overhandigde vorige week 330 kerstpakketten aan de Voedselbank Oldambt. Dit in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel (NNT).

De pakketten zaten vol met lekkernijen, bijeengebracht door het entreegeld van de middagvoorstelling Mijn Ede in de Tramwerkplaats in Winschoten eind oktober.

Marcel Hensema speelde zijn voorstelling destijds twee keer. In de show verweeft de in Winschoten geboren acteur de liederen van Ede Staal met grote momenten uit het leven van veel Groningers.

Aanmelding Dichterbij 2014

Geplaatst op: 12 december 2013

Jongeren van 15 t/m 20 jaar uit Noord-Nederland kunnen zich tot 1 maart 2014 aanmelden voor deelname aan het jaarlijkse project Dichterbij, waar ze in een week tijd onder professionele begeleiding een eigen voorstelling maken. Dichterbij 2014 is een samenwerking tussen het Noord Nederlands Toneel en Theater na de Dam.

Klik hier voor alle informatie over het project, de voorstellingen en het digitale aanmeldingsformulier.

Acteur en regisseur Sadettin Kirmiziyüz (Zutphen, 1982) wordt vaste regisseur bij het RO Theater. Hij gaat jaarlijks een voorstelling maken rond een maatschappelijk thema als misdaad en werkeloosheid. De stukken worden gesitueerd in Rotterdam, maar moeten 'universeel zijn in hun grootstedelijke problematiek.'

Kirmiziyüz studeerde in 2007 als acteur aan de toneelacademie. Hij was de laatste jaren actief als acteur. Ook maakte hij zelf voorstelling over thema's als migratie en identiteit, waarbij zijn Turks-Nederlandse afkomst een rol speelde. Voor de voorstelling Somedaymyprincewill.com werd hij genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. Hij blijft artistiek leider van theaterstichting Trouble man.

Bron: Volkskrant 11 dec 2013

Extra voorstelling Mama: donderdag 12 december

Geplaatst op: 05 december 2013

Met een extra voorstelling Mama op donderdag 12 december komen we tegemoet aan de vele hartverwarmende reacties over dit hartverscheurend sprookje waarin kindermishandeling centraal staat. Vanuit de belevingswereld van het meisje Nouschka maken we kennis met haar moeder, haar juf, de gezinsvoogd van jeugdzorg. 

 

Mama laat zien hoe belangrijk en nodig alle mensen zijn die zich hard maken tegen deze vorm van geweld en die een halt willen toeroepen aan kindermishandeling. Meer informatie Mama

 

Mama is op aanvraag ook te zien op onderwijs- en zorginstellingen. Voor meer informatie: info@nnt.nl

 

 

Wil jij meespelen in een spectaculaire toneelvoorstelling? Kun jij zingen, dansen of acteren? Samenwerken met professionele acteurs en een regisseur van het Noord Nederlands Toneel? Dan is dit je kans! De Rijksuniversiteit Groningen en het NNT zoeken figuranten en acteurs voor het theaterspektakel Voor Eeuwig van regisseur Tom de Ket. Deze voorstelling speelt van 14 t/m 27 mei op de Zernike Campus in Groningen in het kader van het 400 jarig bestaan van de RuG. 

Wie zoeken we: Studenten met affiniteit met theater, mime-ervaring is een pré.
Hoe meld je je aan: stuur een mail naar rug400@rug.nl met je contactgegevens, dan nemen wij contact met je op.
Wanneer moet je je uiterlijk aanmelden: voor 18 december 12.00 uur
Wanneer is de auditie: donderdag 19 december tussen 11.00 en 15.00 uur.
Waar is de auditie: Usva Groningen
Meer informatie: bekijk dan hier de oproep van regisseur Tom de Ket of checkde website van de Rijksuniversiteit.

 

 

De gloednieuwe voorstelling van De Bende en het NNT tourt vanaf 6 december door Noord-Nederland. Op Tweede Kerstdag is er een speciale middagvoorstelling ingelast in de Stadsschouwburg Groningen.

 

Eerder stond deze voorstelling gepland om 20:15 uur, maar de aanvangstijd is nu verplaatst naar 15:00 uur, zodat iedereen met het hele gezin naar de schouwburg kan voor een mooie voorstelling, vervolgens nog even kan naborrelen en daarna lekker met datzelfde gezin richting kerstdiner kan gaan. 


Voor meer informatie over deze muzikale familievoorstelling met grote theatrale effecten en onderkoelde Groningse humor: klik hier

 

Bestel direct kaarten bij de Stadschouwburg Groningen voor de Kerstmatinee op Tweede Kerstdag via deze link

 


Filipijnen-actie Mijn Ede brengt €5851,50 op

Geplaatst op: 20 november 2013

De extra ingelaste voorstelling van Mijn Ede in Theater de Machinefabriek te Groningen was een enorm succes. Met een uitverkochte zaal en gulle donaties aan de kassa is er in totaal €5851,50 opgehaald voor de slachtoffers van de natuurramp in de Filipijnen. Het volledige bedrag wordt overgemaakt aan Giro 555.  

 

NNT-actie Filipijnen: Mijn Ede

Geplaatst op: 14 november 2013

Aanstaande dinsdagavond heeft het Noord Nederlands Toneel (NNT) een extra voorstelling van de productie Mijn Ede ingelast ten behoeve van hulp aan de slachtoffers van de tyfoon Haiyan. De succesvoorstelling van Ola Mafaalani, Marcel Hensema en Rik van den Bos speelt op dinsdag 19 november om 20.30 uur in Theater de Machinefabriek in Groningen, een dag na de landelijke radio- en televisieactie. Alle NNT-medewerkers werken belangeloos mee aan deze productie en de volledige opbrengst gaat naar giro 555. Deze voorstelling van Mijn Ede is bovendien één van de weinige nog niet uitverkochte avonden in de tournee die op dit moment in Noord-Nederland speelt. Voor de voorstelling vraagt het NNT een vrije donatie aan het publiek met een minimum van €15,- p.p.

Kaartverkoop Voor Eeuwig gestart

Geplaatst op: 14 november 2013

Het tiendaagse muziektheaterspektakel Voor Eeuwig, dat het Noord Nederlands Toneel produceert samen met de Rijksuniversiteit Groningende; de eerste kaarten voor deze viering van de 400e verjaardag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn vanaf vrijdag 1 november te koop. Via de website www.rug400.nl zijn de kaarten digitaal verkrijgbaar.

Van 15 mei t/m 15 juni 2014 wordt Groningen ondergedompeld in een feestelijk programma rondom het RUG400-thema For Infinity (4∞). Een maand lang wordt er feest gevierd, gesport, kennis en cultuur gedeeld, met dagelijks evenementen, groot en klein.  

Tiendaags openlucht muziektheaterspektakel Voor Eeuwig

In sketches, songs en dialogen schetst schrijver Tom de Ket op komische wijze een beeld van universiteit en wetenschap en van de relatie tussen de RUG en de inwoners van stad en ommeland. Tussen de hypermoderne universiteitsgebouwen op de Zernike Campus staat een replica van het oude Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Daar is het feest. Opa Rugger, die stevig gelooft in de wetenschap, viert zijn vierhonderdste verjaardag met een diner. Iedereen is van de partij, van oom Heijmans en oom Zernike tot tante Aletta. Maar terwijl de hele familie vrolijke sketches opvoert, strooit kleinzoon Oscar roet in het eten…

De voorstellingen vinden plaats op de Zernike Campus, met try-outs op woensdag 14 en donderdag 15 mei 2014 en de voorstellingen van vrijdag 16 t/m zondag 25 mei 2014. Het theaterspektakel is een co-productie van RUG en NNT. 

Voor meer informatie en kaartverkoop, klik hier.

5 x 4 sterren-recensies voor Fellini

Geplaatst op: 31 oktober 2013

De première van Fellini is achter de rug en de voorstelling werd door de pers bijzonder positief ontvangen. Vijf van de zes recensies bekroonden Fellini met 4 sterren, hieronder een samenvatting van deze recensies:

De Volkskrant - 4 sterren 
‘vermaak dat raakt’  en  ‘….circus, commedia dell’arte, clownerie, catwalk, glamour, het kan haast niet op’.    
Door Karin Veraart, 8 oktober 2013 
Lees meer. 


NRC Handelsblad - 4 sterren 
’Wervelende scènes met clowns, een luchtacrobate en bruisende livemuziek roepen een betoverende wereld op’.   
Door Kester Freriks, 8 oktober 2013 
Lees meer.

Dagblad van het Noorden - 4 sterren 
‘Eén lange droom’ en ‘…alles klopt aan deze voorstelling…’.               
Door Jos Visscher, 7 oktober 2013 
Lees meer.


Trouw - 3 sterren
‘NNT-theatermakers pakken flink uit…’. 
Door Robbert van Heuven, 8 oktober 2013
Lees meer.

Theaterkrant.nl - 4 sterren
'Van den Bosch onweerstaanbaar als Fellini' en 'het NNT is nu eenmaal hofleverancier van spectaculaire podiumeffecten' en 'een verslavend spektakelstuk'.
Door Elisabeth Oosterling, 11 oktober 2013
Lees meer.

De Stentor - 4 sterren
'Betoverende Fellini'en 'Fellini van het Noord Nederlands Toneel slaagt er in de (...) zaal volledig in zijn ban te krijgen.'
Door Loek van Voorst, 31 oktober 2013
Lees meer. 

Theater de Machinefabriek wordt zeven dagen lang omgebouwd tot filmset voor 227 Groninger leerlingen uit het voorgezet onderwijs. Gekoppeld aan de nieuwe NNT-voorstelling Fellini, die zondag 6 oktober in première gaat, nodigde het NNT het Groninger Forum uit een filmworkshop voor het onderwijs te ontwikkelen. De leerlingen in de leeftijd van 15 t/m 18 jaar gaan aan de slag met acteren, camera, licht, grime, kostuums en decor. Hun eindresultaat zal in de vorm van een echte filmpremière worden vertoond op dinsdag 5 november 15.30 uur in ForumImages.

Unieke filmworkshop
Leerlingen van het Zernike College, Reitdiep College, Willem Lodewijk Gymnasium,  Maartens College, maar ook individuele leerlingen worden vanaf dinsdag 1 t/m woensdag 9 oktober in deze reeks filmworkshoppen begeleid door professionele filmmakers, theaterdocenten en vormgevers. Met als thema ‘dromen’ gaan ze samen met Ko van den Bosch (scriptschrijver én hoofdrolspeler van Fellini) aan de slag met het werk en het leven van de beroemde Italiaanse cineast Federico Fellini.

In deze Fellini-filmworkshop, ontwikkeld door Rosan Breman en Roeland Dijksterhuis, ervaren de leerlingen hoe het is om op een filmset te werken en wat er allemaal bij komt kijken om een filmscène op te nemen. Ook wordt er lesmateriaal ontwikkeld, waarin dieper wordt ingegaan op de kunstvormen theater en film en op de filmmaker Fellini. Na afloop van de reeks workshops, worden alle gefilmde scènes gemonteerd tot een eindproduct dat wordt gepresenteerd in ForumImages.

De eerste Nederlandse theatervoorstelling over wereldberoemde cineast

Federico Fellini (1920-1993) is één van de belangrijkste Italiaanse cineasten. Naast diverse andere Oscars ontving hij vlak voor zijn dood ook nog eens een Oscar voor zijn hele oeuvre.  Na de première in de Stadsschouwburg Groningen op zondag 6 oktober 2013 volgt een landelijke tournee tot 21 december. De voorstelling in regie van Ola Mafaalani en Ko van den Bosch en met live-muziek, uitbundige kostuums, tapdans en aerial art volgt het leven en gedachtewereld van de kleurrijke cineast.

 

Meer info over het educatieaanbod van het NNT: klik hier

Films van Federico Fellini te zien in Groningen

Geplaatst op: 17 september 2013

Wat voor films maakte Fellini eigenlijk? En is het terecht dat hij meerdere Oscars won, waaronder eentje voor zijn gehele oeuvre? Oordeel zelf en bekijk zijn klassiekers op het grote doek bij Vera Zienema en Pathé Groningen. In de filmzaal maak je bovendien kans op 2 vrijkaarten!

 

Di 17 sept, 21:00uur 8,5 (Otto e Mezzo) (Federico Fellini 1963) bij Vera Zienema
meer info/kaarten: klik hier

 

Ma 23 sept, 19:30uur La Dolce Vita (Federico Fellini 1960) in Pathé Groningen 
meer info/kaarten: klik hier

 

NNT & De Bende op 7 september te zien in Veendam

Geplaatst op: 06 september 2013

Op zaterdagavond 7 september lichten het NNT en De bende alvast een tipje van de sluier op van hun gloednieuwe samenwerking De Bende speelt: Een grof sandaal. Voor het eerst in haar bestaan wordt aan het begin van het theaterseizoen 2013 – 2014 in vanBeresteyn een seizoenspresentatie gehouden.  Naast het NNT en De Bende laten dan naast regionaal en landelijk bekende artiesten voorproefje van hun voorstelling zien.

Theaterdirecteur Simon Scholtens is er in geslaagd enkele landelijk bekende artiesten naar Veendam te halen die in een kort optreden van 10 à 15 minuten een voorproefje laten zien van hun optreden later in het seizoen. Wie er komen blijft een verrassing, maar de bezoekers krijgen waar voor hun geld. “Je moet niet verwachten dat we voor zo’n avond hele grote namen voor een kwartiertje naar Veendam kunnen laten komen”, aldus Scholtens, “daarvoor is de afstand te vaak te groot, maar ik ben heel blij dat we toch enkele artiesten een uit het landelijke cabaret- en muziekcircuit hebben kunnen strikken”

Voorheen de Bende
Verder treden in het programma artiesten op uit het regionale circuit. Scholtens licht een kleine tip van de sluier op: “We hebben in ieder geval een voorproefje van de nieuwe productie van Voorheen de Bende samen met het Noord Nederlands Toneel”, vertelt hij. Hierin treden de “bendeleden” Frank den Hollander, Peter de Haan, Alina Kiers, Jan Veldman op samen met NNT-acteur Albert Secuur. Deze productie beleeft zijn première in vanBeresteyn en zal er drie avonden te zien zijn, gevolgd door een tournee door Noord-Nederland.

Voor meer informatie, klik hier.

Het NNT brengt in het najaar van 2014 een theaterbewerking van het boek De laatkomer van Dimitri Verhulst op de planken. Het Noord Nederlands Toneel zal met het toneelstuk een landelijke tournee maken.

De roman De laatkomer ontving lovende kritieken en inmiddels zijn er al 60.000 exemplaren van verkocht. Dimitri Verhulst wordt gerekend tot de beste hedendaagse schrijvers van Vlaanderen en Nederland. Met zijn optreden bij Pauw & Witteman afgelopen mei, waar hij met Fred Teeven in discussie ging over het woord ‘illegalen’, maakte veel los en bestendigde zijn reputatie van geëngageerd auteur. Bekijk hier het fragment terug.

De laatkomer vertelt het verhaal van een man die wraak neemt op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. Bekijk de boektrailer.

Ola Mafaalani zal de regie voor het toneelstuk van De laatkomer verzorgen. Na het lezen van De laatkomer schreef ze in een brief aan de auteur dat ze ziet ‘hoe om haar heen mensen als ze oud en overbodig zijn, worden weggezet in tehuizen en hoe mensen als ze nog vitaal zijn verdwijnen in hun werk en leven volgens verwachtingen van anderen. In De laatkomer lukt het Désiré Cordier daar op de valreep en met grote vitaliteit aan te ontsnappen. Hij ontdekt de kinderlijke vrijheid om elke logica die het leven dicteert met een intens gelukkige vorm van anarchie te bestrijden. De meesterlijke truc om zijn leven speels te spelen, de durf amoreel te zijn, de creativiteit om het leven op de valreep te vieren vormen een geweldig vertrekpunt voor een theaterbewerking.’

Dimitri Verhulst is behalve van De laatkomer bekend van veel verkochte romans als De helaasheid der dingenGodverdomse dagen op een godverdomse bol en Mevrouw Verona daalt de heuvel af

 

Van 14 t/m 25 mei speelt het Noord Nederlands Toneel in coproductie met de Rijksuniversiteit Groningen de locatievoorstelling Voor Eeuwig op de Zernike-campus in Groningen. Donderdag 29 augustus werd het campagnebeeld gepresenteerd dat fotografe Sacha de Boer maakte voor deze voorstelling.
 

In 2014 wordt Groningen een maand lang, van 15 mei t/m 15 juni, ondergedompeld in een feestelijk programma rondom het RUG400-thema For Infinity (4∞). Er wordt feestgevierd, gesport, kennis en cultuur gedeeld. Sacha de Boer exposeert tijdens deze feestmaand. De expositie markeert de verbindingswegen naar de Universiteitsgebouwen en de markante plekken die betrekking hebben op de RUG400-evenementen in de binnenstad.

Voor haar 400-jarig bestaan organiseert de RUG in samenwerking met de Groningen City Club een foto-expositie over het Groninger DNA. Een expositie in de openbare ruimte over de verwevenheid van de RUG met stad en regio. Fotografe en oud-nieuwslezeres Sacha de Boer gaat hiervoor 10 kunstfoto’s en 15 documentairefoto’s maken. De aftrap van de samenwerking is beklonken met het campagnebeeld voor het muziektheaterspektakel Voor Eeuwig. De foto’s voor de expositie zullen volgen.

Voor meer informatie over het lustrumjaar van de RUG, klik hier.

 

Op zondagavond 15 september is De Partij voor Cultuur (PVC) te gast in Theater de Machinefabriek van het Noord Nederlands Toneel.


De PVC organiseert Partij-avonden om het onderbuik gevoel van de Nederlander te peilen. En dan voornamelijk als het gaat om de thema's Cultuur en Natuur. De Partij-avonden krijgen de vorm van een theatrale talkshow. Denk aan De Wereld Draait Door meets Wim T. Schippers . Met veel ruimte voor discussie tussen het publiek en het professionele gastenpanel. Elke avond is anders.


Ko van den Bosch zit middenin de repetities voor Fellini, waarin hij de hoofdrol speelt en tevens de regie doet samen met Ola Mafaalani. Gelukkig heeft hij tussen de bedrijven door de mogelijkheid gezien om te gast te zijn bij deze partijavond.   


Podium: De Garage van het Noord Nederlands Toneel 

Datum: 15 september 2013, 20:00 uur
Toegang: Gratis 


Presentatie:
   

Partijleider & oprichter: Martijn van Hese 


Gasten: 

Tekst, vorm & theatergigant: Ko van den Bosch
Kunstenares Maria Koijck
Creatief Producent Ron Glasbeek
Camera Ronnie Zeemering
DJ Sijas de Groot
Zangeres en spoken word artiest: Cissy Gress   
Muziekman en componist Arnold Veeman
Een delegatie van De Provinciale Brassband Groningen
De comerciele mevrouw van het Groninger Forum Joyce Hondong
Groninger energie: Grunneger Power 
Spin in 't web Anne Makkink 
En last but not least, de naam spreekt voor zich: De Grote Kut Band

Voor meer info zie: http://partijvoorcultuur.nl/Steden/groningen.html

Na lange tijd was het zover: in een speciale uitzending van RTVNoord werd bekend gemaakt dat Niekerk zich Het Leukste Dorp van Groningen mag noemen.

De dolgelukkige Niekerkers krijgen naast eeuwige roem ook de voorstelling Mijn Ede aangeboden. Speciaal voor deze uitzending kwam Grunninger Marcel Hensema, opgegroeid in Hoogezand, zijn theaterstuk toelichten. De prijs voor Het Leukste Dorp van Groningen wordt aangeboden door Moomba Media.

Meer informatie over Het Leukste Dorp van Groningen: klik hier

Meer informatie over de voorstelling Mijn Ede: klik hier

 

 

Klaar voor de start!

Geplaatst op: 16 augustus 2013

De nieuwe NNT-seizoensbrochure is uit! Boordevol foto's van Don Juan (te zien op het Nederlands Theater Festival) en Mijn Ede (dit najaar op tour in Noord Nederland) en natuurlijk met uitgebreide info over alle gloednieuwe voorstellingen die dit seizoen op de planning staan, te beginnen met het circusspectakel Fellini! 

Eén Vandaag tv-item over Fellini

Geplaatst op: 28 juni 2013

Bekijk hier het item dat Eén Vandaag maakte over Fellini - The Exhibition in Eye Amsterdam (30 juni t/m 22 sept) en de eerste repetitie voor het theaterstuk Fellini van het Noord Nederlands Toneel dat vanaf 3 okt 2013 speelt. Vanaf 19min. 

 Get Adobe Flash

Stagiaire KAP&GRIME gezocht voor FELLINI

Geplaatst op: 21 juni 2013

Het Noord Nederlands Toneel biedt jou de unieke kans om, met instructie van een ervaren grimeur, de kap&grime van onze nieuwe tourneevoorstelling Fellini te gaan doen.

Heb je affiniteit met theater en ervaring met kap&grime of volg je een opleiding daarin? Stuur dan je sollicitatiebrief met CV voor 12 augustus 2013 naar: Helga Richter, kostuums@nnt.nl

Klik hier voor meer informatie

 

Casting kinderrol Fellini Amsterdam

Geplaatst op: 27 mei 2013

Op zaterdag 8 juni 2013 organiseren we een casting voor een kinderrol in FELLINI; de grote tourneevoorstelling van het Noord Nederlands Toneel in najaar 2013.  

Het Noord Nederlands Toneel zoekt voor de tourneevoorstelling Fellini:

Jongens van 7 of 8 jaar die: 

- van circus houden- ervaring hebben met jeugdcircus, acrobatiek, turnen of jeugdtheater of het leuk vinden kleine acts te doen
- een beetje Italiaans spreken (dit is niet noodzakelijk maar wel een pré)- beschikbaar zijn in de repetitie
- en voorstellingsperiode Repetities en voorstellingen- repetities (na schooltijd) in de periode 19 augustus t/m 5 oktober 2013
- voorstellingen in de periode 6 oktober t/m 21 december 2013 (landelijke tournee).
- in (de buurt van) Amsterdam wonen 
 
Kinderrol: de jonge Fellini 

Het kind (jongen) speelt de jonge Fellini die op het toneel betoverd kijkt naar circusacts en deel uitmaakt van een circusfamilie. 
Deze rol zal roulerend worden gespeeld door 7 verschillende jongens.
Het NNT zorgt tijdens repetities en tournee voor professionele en deskundige begeleiding.

Casting

Op zaterdag 8 juni 2013 op een nader te bepalen locatie in Amsterdam.

Na aanmelding wordt een castingschema gemaakt. Zodra de indeling bekend is wordt dit naar de ouders gecommuniceerd.

Aanmelden

Aanmelden zsm maar uiterlijk voor 5 juni as. via info@nnt.nl of tel. 050-588 5449.

Onze felicitaties gaan uit naar de heer D.P.G. Coenen uit Utrecht die gaat genieten van een prachtige reis naar St. Petersburg, de stad van Dostojevski. De prijs werd beschikbaar gesteld door SRC Cultuurvakanties.  

De meeste prijsvraagdeelnemers hadden het juiste antwoord: “Friedrich Nietzsche”, de filosoof die zijn gedachtegoed o.a. baseerde op Raskolnikov, het hoofdpersonage uit Misdaad en Straf van Dostojevski.  

 

De NNT-voorstelling Don Juan in regie van Dana Nechushtan, is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2013. Dat maakte juryvoorzitter Arthur Japin afgelopen zaterdag bekend. De vakjury verkoos Don Juan tot één van de vijf beste grote zaal voorstellingen van dit seizoen. Tijdens het Nederlands Theater Festival (5 t/m 15 sept) krijgt het publiek een laatste kans om Don Juan en de andere hoogtepunten van het theaterseizoen te zien.

Klik hier voor meer info over het Nederlands Theater Festival.

 

 

Zaterdag 23 maart opent Ko van den Bosch om 16.00 uur een tentoonstelling in het CBK Groningen van 12 Groningse kunstenaars.  Onderdeel van deze tentoonstelling is een serie portretten die Colien Langerwerf (Raamsdonk, 1963) maakte van het artistiek team van het Noord Nederlands Toneel (NNT). De serie bestaat uit zeven portretten van 90 x 70 cm. Alle zijn geschilderd met olieverf op linnen.

 

Het is volgens Langerwerf een ode aan het NNT: “Ik leerde het huidige NNT kennen met de voorstelling Medea. Ik was hier erg van onder de indruk… De actualiteit, het toneelbeeld, de regie en de acteurs... Daarna heb ik alle voorstellingen gezien, en sommige meerdere malen. Met mijn portretserie wil ik mijn waardering voor hen laten blijken.” Langerwerf portretteerde voor haar serie het zogenaamde A-team bestaande uit artistiek directeur en regisseur Ola Mafaalani, schrijver, regisseur en acteur Ko van de Bosch, de actrices Klará Alexová, Malou Gorter en Maartje van de Wetering, acteur Peter Vandemeulebroecke en vormgever André Joosten. De serie schilderijen is tijdens de tentoonstelling voor het eerst te zien, maar op Facebook geven we alvast een voorproefje!

 

Voor de eerste landelijke tournee van het NNT in het theaterseizoen 2013-2014 regisseert Ola Mafaalani de voorstelling Fellini. Zij koestert een grote liefde voor het circus en tovert in deze NNT-voorstelling het toneel om tot een vindingrijk theatercircus. Ko van den Bosch schrijft niet alleen de tekst voor deze voorstelling, maar is ook de gedroomde acteur voor de hoofdrol Fellini.

 

Met de schouwburg als circustent blaast Mafaalani de dromen en fantasieën van il Maistro nieuw leven in. Zijn dromen tekende Fellini uit in kleurrijke schetsen die de basis vormden voor filmklassiekers als La Dolce Vita, La Strada en Otto e Mezzo. Tekeningen die een onuitputtelijke inspiratiebron vormen voor Mafaalani om deze vrolijke en tegelijkertijd ontroerende voorstelling te maken. En zoals het een waar circus betaamt is er ook muziek. Dit keer met nieuwe composities van Eef van Breen, geïnspireerd op werk van Fellini's levenskameraad Nino Rota.

 

Houdt voor de speeldata onze website of de nieuwe seizoensgids van uw theater in de gaten!

 

Misdaad en Straf Biecht Actie

Geplaatst op: 14 februari 2013

In de voorstelling Misdaad en Straf vermoordt de gesjeesde rechtenstudent Raskolnikov twee mensen. Hij houdt dit grote geheim verborgen en wordt achtervolgd door schuld, spijt en twijfel. Wanneer hij verliefd wordt op de gelovige Sonja, vindt hij rust en durft hij zijn geheim op te biechten, met alle gevolgen van dien...


Wat zit jou dwars? Het NNT haalt de last van je schouders! Stuur ons jouw biecht via deze link en wij zorgen ervoor dat je weer met een schone lei verder kan. 

De leukste biecht wint 2 vrijkaarten voor de voorstelling Misdaad en Straf.

 

Het Noord Nederlands Toneel & 400 jaar RuG

Geplaatst op: 12 februari 2013

In 2014 bestaat de Rijksuniversiteit Groningen 400 jaar! Dat moet uiteraard gevierd worden en dat doen we met een geweldige co-productie tussen de RuG en het NNT. De openluchtvoorstelling is tien dagen lang te zien op een bijzondere locatie: het Zernikecomplex, de universiteitscampus tussen de bijzondere gebouwen van Levenswetenschappen, de Bernoulliborg en de  toekomstige Energy Academy. Een prachtig uitgangspunt voor het decor.  

 

In een groots opgezet muziektheaterspektakel “Voor Eeuwig”  brengt het gehele NNT-ensemble aangevuld met gastacteurs, beroemde oud-studenten, Groningse zangers, muzikanten en een studentenkoor een stuk voor alle Noordelingen. Voor deze monsterproductie hebben het NNT en de RUG als speciale gast Tom de Ket uitgenodigd, vooral bekend als schrijver en regisseur van de Drentse Blues Opera.


Benieuwd? Een tipje van de sluier lichten we op in dit filmpje.

 

Aanstaande zondagmiddag 10 februari om 15:30uur wordt in Forumimages voor de tweede keer de stand van de stad besproken. Regisseur Ola Mafaalani is hierin te gast om te praten over de nieuwe voorstelling Misdaad en Straf die van 1 t/m 16 maart te zien is in de stadsschouwburg Groningen en daarna op landelijk tournee gaat.
In de talkshow zal de nieuwe teaser van Misdaad en Straf vertoond worden en zal er een theatrale bijdrage worden geleverd door onder andere NNT-actrice Malou Gorter. Kaarten zijn €5,- inclusief koffie/thee (met stadjerspas slechts €1,-). Klik hier voor extra info over de middag.

 

Theater Na de Dam maakt in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog. Regie is in handen van jongerenregisseur Anika Abbing. De toepasselijke speeldata zijn 4 mei en 5 mei op locatie in Groningen.

 

Voor dit project zijn we nu op zoek naar jonge, geïnteresseerde spelers. 

 

Vraag jij je wel eens af hoe het er in de Tweede Wereldoorlog aan toe ging? 

Of hoe het was om toen te leven? 

En wil je hierover in gesprek gaan met de jongeren uit die periode?

 

Om mee te doen moet minimaal 14 jaar oud zijn en woonachtig in of rondom de stad Groningen zijn. Repetities zijn op op maandagavond en tijdens de meivakantie.

 

 

Let op!! Je kunt je nog steeds aanmelden voor het project, want hoe meer spelers hoe beter de voorstelling kan worden!

De repetities zijn op maandagavond in Theater de Machinefabriek. 

 

 

Aanmelden doe je door een mail te sturen naar rene@nnt.nl.

 

ACTIE: Win een reis naar St. Petersburg

Geplaatst op: 06 december 2012

Koop een kaartje voor de voorstelling Misdaad en Straf, geef antwoord op de volgende prijsvraag en win een 8-daagse cultuurvakantie naar St. Petersburg!

Welke bekende filosoof heeft zijn gedachtegoed gebaseerd op het hoofdpersonage Raskolnikov in Misdaad en Straf? Klik hier voor alle info

 

We zijn ontzettend trots om jullie te kunnen melden dat acteur Marcel Hensema als gastacteur het NNT komt versterken. In januari is hij te zien in de voorstelling Mijn Ede; een verhaal over het leven van Hensema waar de muziek van Ede Staal als een soundtrack onder lijkt te liggen. Meer weten? Klik hier.

Geef uw reactie

Wilt u reageren op dit artikel? Vul de velden hieronder in om een bericht te plaatsen!

Meer nieuws

 • Noord Nederlands Toneel

  Bloemstraat 38
  9712 LE Groningen

  T: +31 50 588 54 40

  E: info@nnt.nl
Realisatie: Stoneart Webdesign